VIDEO: Ľudia konfrontovali Dzurindu kvôli obetiam bombardovania Juhoslávie. Len sa smial a utiekol!
28 | 05 | 2021 I René Skalný

Zarážajúca je reakcia samotného politika. Na zázname je totiž jasne vidieť, ako sa bývalému premiérovi počas zmienky o civilných obetiach na tvári objaví úsmev. A to dokonca niekoľkokrát. Video priniesla skupina Blog investigatívnej žurnalistiky.


Antisystémoví aktivisti, ktorí si hovoria Občiansky tribunál bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu stretli na prechádzke s neznámou ženou. Priamo v areáli Bratislavskému hradu.

"Dzurinda, tak ako to bolo s bombardovaním Juhoslávie?" Oslovil bývalého politika jeden z mužov na videu. "Pán Dzurinda." Opravil ho bývalý premiér. "Pre vás pán Dzurinda." Zdôraznil. Aktivistom viac nebolo treba.

Belousovová: Pre Pellegriniho je vzorom zločinec Dzurinda, ktorý Slovensku uškodil najviac v histórii!
"Ak je pre Pellegriniho tento amorálny politik, ktorý Slovensku uškodil asi najviac v jeho histórii, vzorom, odborníkom a štátnikom, ktorého si váži, tak Pán Boh ochraňuj Slovensko. Keby on mal byť alternatívou po ďalších voľbách!" Píše Belousovová... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021

Vojnový zločinec?

"Pán Dzurinda, ste vojnovým zločincom! Medzinárodným vojnovým zločincom! Ste v službách cudzej moci! Predali ste Slovensko!" Pokrikovali prítomní na Dzurindu, ktorý pre istotu pridal do kroku.

Narážky mužov sa stupňovali. Bývalého premiéra (okrem iného) nepriamo označili za "podlého zákerného zradcu," ktorý je zodpovední za zverstvá a vojnové zločiny. Dzurinda sa po týchto Slovách otočil a spolu s dámskou spoločnosťou trielil rýchlo preč.
Vrah (aj) tisícov Slovákov?

"Koľko Slovákov zabili vo Vojvodine?" Pokračovali aktivisti s prenasledovaním. "Kvôli vám, že ste povolili prelety." Odkazovali aktéri incidentu na parlamentné odsúhlasenie preletov vojenských lietadiel v roku 1999 nad naším územím, v čom sa práve Dzurindova vláda veľmi ochotne angažovala.

Pripomíname, že aj keď sa celkový počet obetí bombardovania oficiálne neuvádza, juhoslovenská strana odhadovala straty na životoch vo výške 1 200 až 2 500 mŕtvych a okolo 5 000 zranených.
Takzvané "humanitárne" bombardovanie

Je treba zdôrazniť, že väčšinou išlo o obete z radov civilných obetí, keďže "spojenecké" lietadlá bombardovali spravidla husto obývané mestské časti, ako aj priamo civilné ciele.

Oficiálne čísla uvádzajú deväť poškodených nemocníc a 300 vzdelávacích inštitúcií. Lietadlá okrem iného bombardovali aj sídlo vojvodinského parlamentu (v oblasti, ktorá je známa početnou slovenskou menšinou).

Okrem nespočetných ľudských tragédií sa ekonomické škody uvádzali v čiastke vyše 30 miliárd dolárov.

Na Belehrad padali bomby a "on" sa smial... Anna Belousovová o smutnom výročí
"Dnes uplynulo už 22 rokov od bombardovania Juhoslávie lietadlami NATO. Bola to najväčšia vojenská agresia na európskom kontinente od čias druhej svetovej vojny. NATO zaútočilo na zvrchovaný štát bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN, v rozpore s... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Obetiam sa vraj smial do tváre!

Zarážajúca je Dzurindova reakcia. Na zázname je totiž jasne vidieť ako, sa bývalému premiérovi počas zmienky o civilných obetiach na tvári objaví úsmev. A to dokonca niekoľkokrát.

To by sa, samozrejme, dalo pripisovať aj rozpakom a napätej situácii. Znepokojivé svedectvo však ponúka vtedajšia opozičná politička - Anna Belousovová:

"S menom Mikuláš Dzurinda sa mi vždy vybaví, ako sa mi smial do očí, keď som vystúpila bezprostredne po bombardovaní Juhoslávie a žiadala som od neho vysvetlenie. " Uviedla nedávno v jednom statuse na Facebooku.

„Neviem už presne, čo mi Dzurinda odpovedal, no to, ako sa pri tom smial, nezabudnem do smrti. V Juhoslávii práve vtedy vďaka nemu umierali nevinní ľudia a on sa smial!" Spomína Belousovová.