USA oznámili Moskve, že sa nepripoja k Zmluve o otvorenom nebi
28 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Americké ministerstvo zahraničia oznámilo Moskve, že Biely dom nemá v úmysle vrátiť sa k Zmluve o otvorenom nebi. Išlo o jednu z hlavných tém, ktorá sa mala rozoberať na júnovom ženevskom samite s Vladimirom Putinom, informuje portál RT.


Zástupkyňa ministerky zahraničných vecí Wendy Shermanová vo štvrtok poslala správu svojmu ruskému náprotivku námestníkovi ministra zahraničia Sergejovi Ryabkovovi.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na amerických úradníkov hovoriacich pod podmienkou anonymity, ako je to v americkej žurnalistike zvykom. Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo prijatie správy.



Išlo o ojedinelý prípad, keď sa prezident Joe Biden ani zďaleka nezaujímal o zvrátenie rozhodnutia jeho predchodcu Donalda Trumpa, ktorým v máji 2020 USA odstúpili od zmluvy.

USA oficiálne opustili zmluvu v novembri, ale keď sa Biden dostal k moci, nariadil preskúmanie rozhodnutia a ponúkol možnosť, že by sa Washington mohol znova pripojiť. Očakávalo sa, že táto téma sa bude rozoberať na stretnutí Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina 16. júna v Ženeve.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že čas na záchranu dohody o kontrole zbraní sa rýchlo kráti.

"Táto zmluva sa dá určite nejako zachrániť, ale čas rýchlo beží. Už teraz pomaly vykonávame postupy na opustenie zmluvy a USA majú málo času na zmenu svojich predchádzajúcich rozhodnutí,“ uviedol Peskov.

Zbrane budúcnosti: Rusko započalo masovú výrobu autonómnych vojnových robotov
Ruská armáda bude čoskoro vybavená autonómnymi vojnovými robotmi, uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Moskva už zahájila masovú výrobu týchto strojov, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca