Turecko trvalo na zmiernení vyhlásenia NATO k Bielorusku
28 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Turecko presvedčilo ostatné členské štáty NATO, aby zmiernili znenie oficiálneho odsúdenia Bieloruska v súvislosti s núteným presmerovaním letu spoločnosti Ryanair a následným zadržaním bieloruského novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľky. Uviedla to v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na dva informované diplomatické zdroje.


NATO vydalo v stredu dvojodsekové vyhlásenie odsudzujúce zadržanie Prataseviča a jeho ruskej partnerky Sofie Sapegovej. Aliancia však neoznámila žiadne odvetné opatrenia, ktoré presadzovali pobaltské štáty a Poľsko, pripomína Reuters.

Vyhlásenie bolo zároveň miernejšie ako osobné vyjadrenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý incident označil za "poburujúci" a únos vykonaný štátom.

Lukašenko: "Západ využíva Bielorusko ako skúšobňu pred tým pravým útokom. Útokom na Rusko!"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Ankara údajne trvala na tom, aby v texte vyhlásenia neboli výzvy na ďalšie sankcie či prepustenie politických väzňov. Z textu bola podľa odstránená aj hrozba pozastavenia spolupráce medzi Bieloruskom a Alianciou.

Podľa nemenovaných diplomatov sa Ankara týmto postojom zrejme snaží udržať diplomatické vzťahy s Ruskom ako najbližším spojencom Bieloruska, ako aj ekonomické vzťahy s Minskom, kam denne lietajú stroje spoločnosti Turkish Airlines.

Predstavitelia Turecka ani NATO sa pre Reuters k uvedeným tvrdeniam nevyjadrili.

Prataseviča spolu so Sciapanom Pucilom, druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradilo vlani v novembri Bielorusko na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti. Úrady tak urobili na základe predošlých obvinení, že obaja muži sa podieľali na organizovaní hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia.

Rusko je šokované obvinením Západu voči Bielorusku
Rusko je „šokované“ reakciou Západu na zatknutie exilového opozičného aktivistu v Bielorusku, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová