Pellegrini: Slovensko má dlh, aký sme ešte v histórii nikdy nemali. A chcú ho ešte navýšiť (VIDEO)
28 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko sa zdlžuje stále viac. Minister financií Igor Matovič sa navyše chystá zaťať do štátneho rozpočtu ďalšiu mega sekeru. Nnepáči sa to mnohým, najmä opozičným politikom. Predseda Hlasu Peter Pellegrini na Facebooku vysvetlil, prečo je proti zvýšeniu deficitu.


Zvýšenie zadlženosti má na svedomí najmä boj s následkami koronavírusu. Opozícia tvrdí, že peniaze navyše sa minuli nehospodárne. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v statuse a v zostrihu videa z tlačovej konferencie tvrdí, že koalícia vedie Slovensko gréckou cestou rovno do rozpočtového pekla.
Čaká nás vážne ohrozenie trvalej udržateľnosti verejných financií?

„Koalícia vedie Slovensko do rozpočtového pekla. Míňa peniaze na absolútne nezmysly, ako napríklad trištvrte miliardy eur na plošné testovanie, kým na skutočnú pomoc ľuďom a hospodárstvu peniaze neustále chýbajú. Určite nepodporíme grécku cestu zadlžovania, po ktorej vykročili páni Heger a Matovič,“ konštatuje líder Hlasu-SD v statuse.

„Slovensko len v minulom roku zaťalo sekeru 10 miliárd eur, čo je 1 800 eur na každého jedného obyvateľa tejto krajiny. Naše zadlženie sa tak dostalo až na úroveň 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP). To je dlh, ktorý sme ešte v histórii nikdy nemali,“ hovorí vo videu Pellegrini.

„Tým, že Igor Matovič žiada navýšiť rozpočet o ďalej 3,7 miliardy, sa náš dlh dostane na historicky rekordnú výšku 64 percent HDP, teda každého jedného občana o ďalšiu tisícku alebo aj viac,“ pridáva šéf Hlasu-SD. Má vážnu obavu z toho, že tempo zadlžovania je enormné. „Odovzdávali sme krajinu so 48-percentným dlhom a dnes nás idú dostať na 64 percent, čo je vážne ohrozenie trvalej udržateľnosti verejných financií“ varuje Pellegrini.


Peniaze z navýšeného rozpočtu nevidíme nikde. Tak kam teda sú?

„My nevidíme, kde tieto peniaze skončili. Slovensko má jednu z najnižších pomocí pre svoju ekonomiku, pandémia spôsobila minuloročný výpadok len asi polovicu celého deficitu. Tak kde je ten zvyšok peňazí?“ pýta sa šéf Hlasu-SD, podľa ktorého tieto peniaze nevidí u ľudí, u rodín, u gastra, v turizme či v priemysle. „Nevidíme to nikde,“ končí video Peter Pellegrini.

Pellegrini: Spôsob, akým táto vláda zadlžuje štát je nevkus a priam anarchia (VIDEO)
Nová vláda pred nástupom sľubovala nielen transparentnosť, ale najmä šetrenie verejných financií. Žiaľ, zatiaľ sa ukazuje pravý opak. Dlh utešene narastá. Áno, na príčine je aj pandémia, podľa opozície však na tom má najväčšiu zásluhu... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik