Španielsko plánuje prejsť na socialzmus. Zo Sanchezového plánu behá mráz po chrbte
27 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič

Z Madridu vanú nové vetry a tie sú dosť mrazivé. Vláda tam plánuje prejsť na socialistický model spoločnosti, v ktorej budú ľudia zdieľať svoje domy, či autá, začnú platiť vysoké dane a jesť menej mäsa.


Socialistický premiér Pedro Sánchez predstavil slávnostne dokument "Španielsko 2050", ktorým sľubuje v priebehu nasledujúceho štvrťstoročia urobiť zo Španielska raj na Zemi, píše ABC Espaňa. Jeho plán v niektorých konkrétnych bodoch dokonca nápadne pripomína niekdajšie vízie Sovietskeho zväzu, ešte z neblahej doby polovice minulého storočia.

Podľa Sanchezového plánu nebudú mnohí Španieli už vlastniť domy ani autá. Pracovné zmluvy budú mať len na dobu určitú a do penzie pôjdu až vo veku 70 rokov. Razantne sa ľuďom obmedzí konzumácia mäsa, alkoholu a fajčenie. Naopak sa im zvýšia dane a každým rokom príde do krajiny okolo 200 tisíc nových migrantov. To všetko bude navyše podliehať ešte aj bezuhlíkovej politike štátu.

 

Sanchéz, ktorého popularita v Španielsku rýchlo klesá, predstavil takmer 700 stranový dokument s názvom "Espaňa 2050". Na jeho tvorbe sa podieľala stovka akademikov a napĺňaním tohto plánu sa má v priebehu štvrťstoročia stať zo Španielska budovateľský predvoj prinajmenšom Európy. Celý ambiciózny plán prechodu Španielska k socializmu Sanchéz navyše slávnostne predstavil aj za potlesku podpredsedu EK Maroša Šefčoviča a šéfov veľkých firiem.
Jedinou cestou vpred je podľa plánu návrat k socializmu

Španielsko sa od vstupu do EHS v roku 1986 do dnešných dní nedokázalo dostať z ekonomických a sociálnych problémov, ktoré naopak za uplynulé desaťročia skôr narastali. Od tej doby napríklad nezamestnanosť iba v prvých rokoch nového tisícročia klesla pod 10 percent, než tomu bolo do začiatku 80. rokov. V súčasnoti Španielsko opäť eviduje okolo 16 percent nezamestnaných.

Socialistický premiér Pedro Sánchez predstavený dokument predkladá zároveň aj k slobodnej a verejnej diskusii naprieč celým politickým spektrom, ako aj regiónom, akademikom a mimovládnym organizáciám. Je to podľa neho otvorená vízia, ktorú prezentuje nie len v mene svojej vlády, ale aj v mene celého štátu.

 

Sánchez sám definuje svoj plán ako "dôležitý míľnik španielskej demokracie". "V najbližších desaťročiach potrebujeme pre Španielsko novú víziu, ktorá presahuje naliehavosť a bezprostredné potreby," povedal premiér socialisticko-komunistickej vlády počas svojho prejavu v Múzeum kráľovnej Sofie v Madride. Cieľom je podľa neho "efektívnejšia, digitálna, zelená a spravodlivejšia" krajina, s dôrazom na zlepšenie produktivity, a na boj proti klimatickej zmene.

Podľa podpredsedu EK Maroša Šefčoviča je táto vízia "pôsobivá." A nie je to niečo, čo sa podľa neho bude diskutovať iba v Španielsku. Nájde to vraj odozvu aj v celej Európskej únii.



Jedným z aktuálne najzávažnejších sociálnych problémov Španielska je v súčasnosti nedostatok bytov. Tento problém sa navyše bude podľa prognóz ešte zvyšovať. Podľa Sanchezovho plánu však "dôjde ku zohľadneniu skutočných bytových potrieb obyvateľov". Dokument to chce riešiť hneď celým radom rôznych opatrení.
Vlastníctvo sa bude penalizovať a bude výhodnejšie ho zdieľať s ostatnými

Vedľa výstavby obecných bytov, bude vláda podporovať obsadzovanie neobývaných domov, alternatívne formy držania nehnuteľností, ako je ich dočasné vlastníctvo a zdieľané vlastníctvo domov. Rovnako bude mať priority tzv. "Cohousing", čo je de facto život v medzigeneračných komunitách, kde je rad spoločných miestností a takmer všetok spoločný majetku. Ide o "zaujímavú možnosť pre mladých i starých," tvrdí dokument.

 

Ľudia by mali v budúcnosti viac preferovať hromadnú a železničnú dopravu. Lety na krátke vzdialenosti budú zakázané, ako sa k tomu už teraz chystá aj Francúzsko, a lety budú zdanené podľa ich dĺžky. Čím kratšia trasa, tým vyššie zdanenie.

Rovnako ako domy bude preferované aj zdieľanie automobilov, ktorých "spoluvlastníci" budú za tento majetok penalizovaní. Dokument navrhuje platiť dane priebežne podľa prejazdenej vzdialenosti a tým teda údajnej miery škodlivosti pre životné prostredie.

Ľudia aj firmy budú zaťažení radom ďalších daní. Napríklad sa majú postupne ďalej zvyšovať dane za alkohol, tabak a neekologické produkty, napríklad výrobky z fosílnych zdrojov. Konzumácia mäsa a potravín živočíšneho pôvodu aj ďalších produktov zo zvierat bude obmedzovaná. Dobrou správou však je, že tieto opatrenia podľa samotného dokumentu "nespôsobia zhoršenie životných podmienok ani blahobytu občanov."

 

Vyrieši sa tiež problém s odpadmi. Spotrebitelia a výrobcovia musia byť zodpovední za nakladanie s odpadom a znášať všetky súvisiace náklady, čím sa oslobodia obce od tejto záťaže. Do roku 2050 sa má tiež znížiť spotreba vody o 15 percent.



Katastrofálny stav španielskeho trhu práce označuje vláda Pedra Sanchéza za hlavnú príčinu nespokojnosti v spoločnosti. Poukazuje na to, že na prekonanie súčasnej krízy sú potrebné zmeny, ale v nadchádzajúcich desaťročiach bude starnutie populácie a digitálna revolúcia vyžadovať ďalšie opatrenia.

Pracovný týždeň bude 35 hodinový. Práca už bude dohodnutá len na dobu určitú a budú podporované nárazové, flexibilné zmluvy a postavenie nezávislých zamestnaní. Miera nezamestnanosti sa má do roku 2050 týmito opatreniami znížiť na cca 8 percent. Ľudia budú ale odchádzať do penzie až vo veku 70 rokov. Aj potom bude štát ešte aj naďalej skôr podporovať u týchto penzistov aspon čiastočné zamestnania.

Dokument sa venuje tiež migrácii a prílevu utečencov a počíta s príchodom až 191 000 legálnych migrantov ročne. "Ak ich dokážeme integrovať viac, (255 000), tým lepšie," hovorí sa vo vládnej vízii. Tým sa má okrem iného riešiť odchádzanie Španielov do iných krajín a stabilizovať ekonomiku krajiny.