Rusko nebude zvýhodňovať elektromobily. Musk chce hovoriť s Putinom na Clubhouse
27 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Európa či Čína majú veľkorysé dotačné schémy na podporu predaja elektromobilov. Rusko a štáty EAEU sa vybrali inou cetou. Plánujú zrušiť aj jedinú výnimku, ktorá pre elektromobily platila.


Podpora elektromobilov deformuje trh. O tom nie sú žiadne pochybnosti. Bez priamych dotácií na ich nákup a ďalších bonusov, by nemala nová drahá technológia šancu. Ukázalo to už viacero prípadov v Európe či Ázii. Stačí obmedziť dotácie a predaje elektrických áut okamžite strmo padajú. A naopak, ak sa dotácie zvýšia, záujem rastie raketovým tempom.
Koniec podpory v Rusku

Podobný efekt sa očakáva v Rusku a ďalších krajinách Eurázijského ekonomického zväzu, kde patrí okrem Ruskej federácie aj Bielorusko, Kazachstan, Arménsko a Kyrgyzstan.

Minulý rok zrušili 15-percentné dovozné clo na autá s nulovými emisiami. Predaje začali rásť. V Rusku sa vlani predalo o 95 % viac elektromobilov ako v roku 2019 a za celé obdobie tejto podpory až o 150 %.

S tým je ale koniec. Od 1. januára 2022 budú elektromobily podliehať štandardným dovozným podmienkam.

Bude to konverzácia roka? Musk žiada Putina o rozhovor na sieti
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Skúška konkurencieschopnosti

Zástancovia elektromobility v Rusku navrhujú, aby bola lehota predĺžená aspoň do roku 2024, kedy ohlásil ruský Kamaz výrobu prvého ruského sériového elektromobilu.

Spoločnosť Nissan, ktorá je jedným z priekopníkov elektromobility sa na margo zmien vyjadrila, že nulová sadzba cla na elektrické vozidlá je nevyhnutná pre rozvoj tohto trhu v Ruskej federácii.

Rusko teda zvolilo cestu, pri ktorej elektromobilita bude musieť dokázať svoju životaschopnosť a bude sa musieť dokázať presadiť na trhu sama.
Musk chce hovoriť s Putinom

Pre Elona Muska to zdá sa nepredstavuje prekážku. Šéf Tesly totiž vyhlásil, že jeho firma je blízko k otvoreniu zastúpenia v Rusku. Elektromobily by tu však nemusela len predávať, ale aj vyrábať.

Musk volá po lepšom dialógu medzi Washingtonom a Moskvou. Na nedávnej konferencii sa objavil tri mesiace potom, čo vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na rokovanie prostredníctvom sociálnej siete Clubhouse.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že dúfa, že k vzájomnému rozhovoru dôjde, žiadne prípravy stretnutia ale vraj nateraz neprebiehajú.

VW predáva prvýkrát viac elektromobilov než Tesla
Volkswagen profituje z boomu elektromobilov v Európe oveľa výraznejšie, než sa očakávalo. Automobilke sa za uplynulý kvartál podarilo po prvýkrát vyexpedovať viac elektrických automobilov než vizionárovi Tesly Elonovi Muskovi, informuje nemecký... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová