Prokurátor vzal späť sťažnosť vo veci väzby bývalého šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského
27 | 05 | 2021 I tasr

Dozorujúci prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR vzal späť sťažnosť voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) Bratislava III, ktorý nezobral bývalého šéfa operatívcov Jána K. v nedeľu (23. 5.) do väzby. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan. Ján K. je spoluobvinený s bývalým riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavom Z.


"Dozorujúci prokurátor GP SR po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v trestnej veci obvineného Mgr. J. K. trestne stíhaného uznesením vyšetrovateľa Ministerstva vnútra SR, úradu inšpekčnej služby, za skutky právne kvalifikované ako pokračovací prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa vzal späť sťažnosť podanú proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie OS Bratislava III, ktorým rozhodol o nevzatí obvineného do väzby," konkretizoval Skladan.

O sťažnosti prokurátora mal pôvodne rozhodovať Krajský súd (KS) v Bratislave v piatok (28. 5.). Ján K. všetky obvinenia odmieta a označuje ich podľa mediálnych informácií za komplot. K stavu veci vyšetrovania voči Branislavovi Z. sa ani inšpekcia MV SR, ani GP SR stále zatiaľ nevyjadruje.

V pondelok (24. 5.) generálny prokurátor SR Maroš Žilinka rozhodol, že z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených voči dvojici bude ďalší výkon dozoru nad zákonnosťou v prípravnom konaní v oboch trestných veciach vykonávať priamo prokurátor GP SR.

Prokurátor GP SR v rámci výkonu dozoru preskúma zákonnosť a odôvodnenosť vznesenia obvinenia u oboch obvinených. Zároveň preskúma aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke vykonanej u obvineného Branislava Z. v piatok 21. mája. Branislav Z. sa vtedy nachádzal v zahraničí. Vypovedať mal na polícii v Bratislave až v pondelok.

Draxler: Pozornosť sa v súčasnosti nezameriava na spravodlivosť, ale tam, kde je to mocensky zaujímavé
Slovenská polícia a orgány činné v trestnom konaní sa zrejme stali hračkou v rukách politikov v ich mocenskom boji. Doplatili na už viacerí ľudia. Na dvoch z nich upozorňuje v statuse exminister Juraj Draxler a jedného facebookový profil Matovičov... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik