Lukašenko: "Západ využíva Bielorusko ako skúšobňu pred tým pravým útokom. Útokom na Rusko!"
27 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Prezident Alexander Lukašenko tvrdí, že krajiny, ktoré nie sú priateľské k Bielorusku, prešli od organizovania nepokojov až k štádiu „škrtenia“. To je vraj taktika, ktorú neskôr použijú aj v Rusku, informuje portál RT. 




Lukašenko v rozhovore vysvetlil svoj názor. Podľa neho, keďže protesty v Bielorusku boli neúspešné,  zahraniční podporovatelia opozície menia smer.
Kým sa vydajú na Rusko

"Preto sa od organizovania nepokojov dostali do fázy škrtenia," uviedol. "Hľadajú nové zraniteľné miesta a nezameriavajú sa iba na nás: sme skúšobňou, miestom pre experimentovanie skôr, ako sa vydajú na Rusko."

Podľa Lukašenkových slov sa zmenili metódy útoku zvonku aj zvnútra krajiny. Vysvetlili, že „nepriatelia prekročili mnoho červených liniek“ a „prekročili hranicu zdravého rozumu a ľudskej morálky“.

Roscosmos pozýva nového šéfa NASA do Ruska
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Vlani v auguste vybuchli v Bielorusku po prezidentských voľbách vlny demonštrácií a masových nepokojov. Podľa oficiálnych výsledkov získal Lukašenko 80% hlasov a šieste volebné obdobie. Opozícia krajiny však verí, že voľby boli sfalšované. Niektorí tvrdia, že skutočná víťazka bola šéfka opozície Svetlana Tikhanovskaya.
Tvrdé opatrenia na zastavenie neonacizmu

Podľa prezidenta bieloruské úrady počas demonštrácií prijali tvrdé opatrenia, vďaka ktorým sa im podarilo „utlmiť vlnu neonacizmu v zárodkoch“. "Naše kroky sa mohli zdať prehnané tým, ktorí si ospravedlňujú svoje zverstvá. Táto stratégia je však pre krajinu životne dôležitá," uviedol.

V uplynulých dňoch boli podniknuté nové opatrenia proti Minsku po nedeľňajšom núdzovom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair z Grécka kvôli údajnej bombovej hrozbe. V reakcii na to, čo mnohí nazývali „pirátstvo“, mnohé európske krajiny prestali prijímať bieloruské lietadlá do svojho vzdušného priestoru.

Summit Putin/Biden nebude o obnovovaní naštrbených vzťahov, upozorňuje Kremeľ
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková