Lockdowny neboli nevyhnutné! Britská vláda „klamala“, prezradil bývalý hlavný poradca Johnsona
27 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Bývalý hlavný poradca premiéra Borisa Johnsona David Cummings adresoval britskej vláde tvrdé obvinenia za jej kurz, ktorý presadzovala počas  koronakrízy, píše epochtimes.de.



Vláda klamala!

V sérii tweetov hlavný exporadca premiéra David Cummings napísal, že britská vláda sa na začiatku koronovej pandémie snažila držať politiky kolektívnej imunity, neskôr to však rezolútne poprela, a vedome tak klamala.



K vírusu sa malo pristupovať ako ku chrípke

Podľa Cummingsa britská vláda pôvodne plánovala, že k vírusu bude pristupovať ako ku chrípke a vsádzala na to, že keď sa nakazí väčšina obyvateľov, získa tak imunitu.


Ako „pandémia“ obohatila naše chápanie sveta (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Iveta Machová

Dosiahnutie hromadnej imunity do septembra 2020 bolo doslova oficiálnym plánom britskej vlády, uistil na Twitteri Cummings.


Od tohto plánu sa upustilo iba dva týždne pred prvým lockownom v marci 2020 po tom, čo Downing Street dostal viacnásobné varovania, že to povedie ku katastrofe. Cummings obvinil ministra zdravotníctva Matta Hancocka, že klamal verejnosť. Hancock to poprel a hovorí, že sú to nezmysly.



Lockdowny vôbec nemuseli byť

Cummings ďalej uviedol, že pri správnej príprave a zodpovednosti kompetentných sa britská vláda mohla prvému lockdownu vyhnúť. Navyše, ako dodal, ďalšie dva lockdowny vôbec neboli nevyhnutné.


Ministerka vnútra Priti Patelová poprela Cummingsove obvinenia. Pre BBC uviedla, že pôvodným cieľom vlády nebolo zaistiť kolektívnu imunitu. Aj šéfka Úradu pre zdravotnú bezpečnosť Jenny Harriesová ubezpečila BBC, že kolektívna imunita nikdy nebola súčasťou vládnej stratégie.


Ďalší americký guvernér zakázal štátnym subjektom požadovať očkovacie pasy Covid-19
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Cummingsove útoky voči Johnsonovi sú len malou „ochutnávkou“  pred jeho plánovaným stredajším vypočutím pred parlamentným výborom, ktorý bude skúmať reakcie vlády na pandémiu.


Už predtým premiérova blízka spolupracovníčka avizovala ochotu pred výborom detailne vypovedať o pochybeniach Johnsona. Oznámila, že zodpovie na všetky otázky, ktoré jej poslanci položia, a tak dlho, ako budú chcieť. Súčasne pohrozila, že na vypočutí zverejní tajné materiály. 



Z hlavného poradcu tvrdý nepriateľ

Cummings, ktorý musel koncom roka 2020 uvoľniť miesto vedúceho poradcu po mocenskom zápase v najvyššom tíme predsedu vlády, sa odvtedy stal Johnsonovým nepriateľom, ktorý sa neštíti pustiť ani do “súboja plného bahna“.


Minulý mesiac Cummings v rozsiahlom blogu spochybnil bezúhonnosť a kompetenčnosť premiéra. Tvrdým úderom voči Johnsonovi  sa bránil medializovaným správam, že stojí za rozširením dôverných textových správ, ktoré vrhajú zlé svetlo na premiéra, uzatvára epochtimes.de.


Sprisahanie vládnych predstaviteľov v budove SIS môže predznamenávať tzv. "Čiernu labuť" pod Tatrami (Igor Cibula)
Bývalý riaditeľ rozviedky SIS a expert na spravodajské služby - Igor Cibula označuje nedávne stretnutie vládnych predstaviteľov v budove SIS za možný fenomén "Čiernej labute". Takzvané "Čierne labute" sú nepredvídateľné javy a udalosti nečakane... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | René Skalný