Julo Viršík bol pred mesiacom očkovaný AstraZenecou. Teraz mnohí špekulujú. Mohlo to súvisieť?
27 | 05 | 2021 I Petra Demková

Od neočakávaného úmrtia známeho moderátora uplynulo len niekoľko hodín, keď sa sociálnymi sieťami začal šíriť jeho status z polovice apríla. Viršík sa pochváli, že sa dal očkovať. Špekulácie na seba nenechali dlho čakať.



Viršík bol zaočkovaný AstraZenecou

Sociálne siete sú, od úmrtia Jula Viršíka, doslova zaplavené jeho statusom z 18. apríla 2021. V ňom sa pochváli, že sa dal očkovať a nabádal k tomuto kroku aj všetkých ostatných.

„Po prvýkrát v histórii Twentyfive na Exprese chcem tento priestor využiť aj na niečo iné, než len na promovanie svojho programu,“ napísal. „Nedávno na mňa prišiel rad (s očkovaním – pozn. redakcie). Neriešil som, čo to bude. Už dávnejšie som povedal, že mi je jedno, aká vakcína sa mi ujde. Môže byť aj Made In Zimbabwe, ak bude mať všetky certifikáty platné v Európskej únii. Ušla sa mi AstraZeneca a bolo to bez problémov, ak nerátam mierne zvýšenú teplotu, ktorá sa po chvíli vrátila do normálu. Teším sa už na druhú dávku a dúfam, že nás čaká lepšie leto, než to minulé,“ napísal. „Verím vedcom, verím dátam a verím aj svojmu vzdelaniu. Som zvyknutý čítať s porozumením, vyberám si zdroje a dbám aj na svoju informačnú hygienu,“ naznačil, že sa vyhýba takzvaným konšpiráciám.

Šok! Vo veku 56 rokov náhle skonal moderátor Julo Viršík
Informáciu vraj potvrdili aj kolegovia z Rádia Expres, aj ďalší zdroj. Julo Viršík údajne nečakane skonal na zástavu srdca, na chalupe v Malých Levároch. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Petra Demková


Na záver dodal ešte výzvu, aby každý dal zaočkovať seba, svojich rodičov či starých rodičov. K svojmu príspevku pripojil aj letáčik, na ktorom bolo okrem iného napísané: „krvné zrazeniny nedostaneš“.
Reakcie na internete

Reakcie po nešťastnom a nečakanom úmrtí na seba nenechali dlho čakať. Mnohí Slováci vnímajú smrť obľúbeného Viršíka očividne v súvise s očkovaním.

Bloger Ondrej Štefík napísal: „Myslíte, že tu môže existovať nejaká spojitosť medzi očkovaním a zástavou jeho srdca? Len pripomínam, že existujú preukázané kauzálne súvislosti, aj s niekoľkomesačným či niekoľkoročným odstupom, medzi požitím lieku a následnou zástavou srdca, mŕtvicou, rakovinou a pod. ...Netvrdím, že táto kauzalita platí aj v tomto nešťastnom prípade. Iba poukazujem na túto indíciu, ktorú považujem za hodnú zreteľa, vzhľadom k tomu, že predmetná vakcína spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia niektorým ľuďom...“ napísal bloger.

Aj analytik Ján Baránek komentoval úmrtie moderátora. Pripomenul úmrtia ďalších osôb, ktoré v poslednom čase skonali. Nevyslovil však žiadnu teóriu o dôvode.

Putin: "Povinné očkovanie sa v žiadnom prípade zavádzať nebude"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Komentujúci pod jeho statusom sa však nebránili vyslovovaniu záverov. Mnohí úmrtie Viršíka pripisujú práve vakcíne proti Covidu, ktorú moderátor dostal. „Julko robil takúto silnú reklamu podmienečne schváleným experimentálnym produktom určeným na núdzové použitie,“ napísal istý Matúš a pripojil moderátorove vlastné slová z apríla.

„Tak sa len očkujte A najhoršie na tom je že vedľajšie účinky sa môžu prejaviť oveľa neskôr. Konečne si uvedomte, že na vás testujú vakcíny!“ napísala pod status analytika istá Janka.
Aj Kotleba vidí súvis medzi smrťou a vakcínou

„Keď včera zomrel celebritný liberálny moderátor Julo Viršík len pár dní po tom, ako sa dal očkovať, liberáli a médiá mlčia. Hoci sa množia správy a záznamy o srdcových zlyhaniach, vyskytujúcich sa po očkovaní, a pán Viršík zomrel na zástavu srdca, o spojitosti s vakcínou podľa nich nemôže byť ani slovo. ...Takže nebudeme konšpirovať. Vakcína je sloboda,“ napísal na Facebook Kotleba.

Brusel zastavil očkovanie osôb do 40 rokov, dôvodom bola smrť ženy po očkovaní jednou z vakcín
Belgická televízna stanica RTBF v stredu uviedla, že Belgické úrady sa rozhodli pozastaviť očkovanie osôb mladších ako 41 rokov. Dôvodom je úmrtie pacientky po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), píše portál... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková