Neuveriteľné pozadie mafiánskej vraždy odhalené! Páchateľov súd prepustil údajne kvôli pandémii
27 | 05 | 2021 I Tibor Sipos

Po sedemnástich rokoch sa príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podarilo objasniť vraždu mafiána zo Spišskej Novej Vsi. Napriek tomu však dvojicu obžalovaných súd prepustil, informuje Pluska.


Dôvodom prepustenia obžalovaných z väzby mala byť minuloročná pandemická situácia na Slovensku. Toto odôvodnenie sa však nepozdáva bratovi obete Martinovi Novotnému. "Nikto z kompetentných mi neodpovedal na otázku, ako je možné, že boli prepustení podozriví z vraždy," rozhorčoval sa brat zosnulého mafiána Emila Novotného, ktorého v roku 2001 mali zavraždiť dvaja páchatelia, Slavomír Svitan a Vladimír Mulík.

Mužov obvinených z mafiánskej vraždy prepustil sudca Okresného súdu Košice I. Andrej Mitterpák v apríli 2020, a to pred vypočutím všetkých svedkov. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu je vysoká pravdepodobnosť odročovania konaní. Súd preto skúmal možnosti rozhodnutia o prepustení obžalovaných z väzby na slobodu za súčasného nahradenia väzobného dôvodu," uviedla hovorkyňa košického súdu Anna Pančurová.

Trvali pritom dlhých 17 rokov, kým sa podarilo dvojicu zatknúť a obviniť. Stalo sa tak len rok po tom, ako prípad pervzala NAKA. Predtým ho mala vyšetrovať krajská polícia. "Oni však nemali záujem na objasnení prípadu. Pohlo sa to, až keď to prevzali policajti z NAKA, za rok to dali dokopy," uviedol brat zosnulého mafiána. Ten tvrdí, že páchatelia boli dlhé roky susedmi obete. "Veď sme vyrastali vedľa seba. Kamaráti sme neboli, iba susedia. V tom čase sme netušili, kto to urobil," upresnil Novotný.

Belousovová: Štát, ktorý začne obchodovať so zločincami a mafiánmi sa sám stáva mafiánsky a zločinecký
Situáciu okolo exšéfa NAKA Branislava Zuriana sleduje aj expolitička Anna Belousovová. Ani jej sa nepáči nielen to, do akej situácie sa dostal, ale najmä to, kto ho do nej dostal. Podľa nej by mala byť spravodlivosť slepá a vážiť každému... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Súd svojim rozhodnutím ohrozil miestnych

O vražde svojho brata sa dozvedel od svojej matky. "Vedela iba to, že po ňom strieľali. Keď som prišiel na miesto činu, Miťo už nežil," opísal hrozivé okamihy.

"Vo výpovedi jedného zo svedkov - istého Albánca je, že Mulik si ho prišiel najať na vraždu. Lenže jemu môj brat pomohol, tak to odmietol urobiť. No a potom si našiel tohto spolupáchateľa, ktorý sa k tejto vražde dostal iba svojou mladíckou hlúposťou," uviedol Novotný. "Tváril sa ako podnikateľ, ale ten nikdy nebol. Bol to len taký šuflikár, iba sa priživoval celý život," dodal na adresu Mulíka.

Práve z Mulíkovho zadržania sa miestnym obyvateľom uľavilo. Táto úľava však netrvala príliš dlho a Mulíka, ktorého v Spiši označujú ako nebezpečného človeka, z väzby spolu s komplicom prepustili. Miestni tvrdia, že súd si ani len neuvedomuje, akému riziku ich týmto rozhodnutím vystavil.

"Kráľ kokaínu" si pod falošným menom užíval luxusu. Bossa mafiánov zatkla polícia
25 | 05 | 2021 | editor01hd