Vyhrali sme? Dáta bez pátosu končia s reportmi. "Čísla sú nízke a mapa je biela"
26 | 05 | 2021 I Michal Filek

Iniciatíva Dáta bez pátosu celú dobu počas pandémie prinášali čísla a grafy, ktoré vládni potentáti celú dobu ignorovali. Napriek tomu to boli jediné relevantné údaje, ktoré sa týždeň čo týždeň dostávali na verejnosť. Koncom mája končia. Je však dnes už riadenie pandémie také, že môžeme byť pokojní? 




"Zajtra menej ako 1000 infikovaných za týždeň," hlásili včera pred polnocou na facebooku radostnú noviny.


A pokračujú. "Zastihlo nás to nepripravených. Máme v krajine za týždeň menej ako 1000 zistených infikovaných. Kedysi v novembri si odkazovali dvaja páni, že "ak dáš 750 za deň, tak si otvor všetko". Dnes sme na 1000 za týždeň."


Ale máme otvorené všetko? Iniciatíva tvrdí, že nie.



"Deti stále nemôžu hrať súťaže napríklad vo futbale. Prípravný zápas so susednou dedinou je hromadná akcia a všetci šup na testy. Aj diváci, teda rodičia. Už je to únavné."


Zajtra bude, podľa nich, prezentácia Ministerstva zdravotníctva a už piatykrát v rade sa budú meniť farbičky, čo je super, lebo sa možno niektoré okresy zazelenajú. Ale Myjavu vidia na korona.gov.sk s  NIE pozitívnym výhľadom. To znamená BORDOVÁ MYJAVA.


38-ročná učiteľka z reportáže RTVS možno naozaj umrela kvôli vakcíne
25 | 05 | 2021 | Peter Sulek




"Ak by sa niektorý okres zelenal, tak budeme mať okresy: bordové, červené, ružové, oranžové, žlté, zelené. Ak by sme mali po krajine tak rôzne stupne pandémie, že musíme mať 6 rôznych farieb, tak by sme očakávali, že v tom bordovom okrese je plná nemocnica, mraziace autá pri cintoríne, zavreté všetko a v tom zelenom sa hrá ligový futbal pred 5 tisíc ľuďmi. Ale nie je to tak. Budeme mať 6 farieb (dúfame, že nie) a to máme incidenciu od: Skôr stretneš Yetiho ako infikovaného po Áno, jedného poznám, čo to schytal."


Väčšina krajín má 4, maximálne 5 farieb svojich semaforov, ale Slovensko má na sklonku II. vlny okresy v 6 farbách a to máme ešte čiernu, a bude aj šedá. Čierna ako lockdown a šedá ako "žiadny ani monitoring".


Zajtra budeme mať aj 30% zaočkovaných, aj 36% zaočkovaných nad 16 rokov. A budeme mať zas stotisíce ľudí v čakárni. Dobre bude.



"Denné reporty budeme robiť len do konca mája. Potom končíme, je to namáhavé, čísla sú nízke a mapa je biela, veď pozrite. Ďakujeme vám za priazeň a sme radi, že sme to dotiahli až sem. Bola to dlhá jazda. Kovidová a smutná. Pekný koniec mája vám," ohlásila iniciatíva Dáta bez pátosu.


Niečo tu nesedí - rukavice namiesto rúšok? Bludy o infekčnosti a chybná aplikácia PCR testov
So zaujímavými citáciami prišiel Peter Weis z advokátskej kancelárie Weis & Partners. Dáva do pozornosti zistenia vedeckých kapacít z popredných a uznávaných vedeckých inštitúcií. Napríklad, že pandemický vírus sa šíri skôr dotykmi ako... Čítať ďalej
25 | 05 | 2021 | Ivan Brožík