Takmer 44 miliónov forintov skončilo na južnom Slovensku
26 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Takmer 44 miliónov forintov bolo od roku 2019 rozdelených na Slovensku. Peniaze  maďarských daňových poplatníkov skončili na južnom Slovensku. Získali ich podnikatelia v rámci nadácie Baross. Rozdeľovanie je podľa portálu ujszo neprehľadné a nadácia je podľa nich viazaná na maďarskú stranu SMK. Tá pôsobí na Slovensku. SMK popiera, žeby bola nadácia viazaná na ich stranu.


Peniaze maďarských daňových poplatníkov už mnoho rokov prichádzajú  podnikateľom a spoločnostiam na južnom Slovensku. Nadácia Baross ich rozdeľuje prostredníctvom Programu hospodárskej obnovy na Vysočine (Felvidéku). Posledný cyklus programu hospodárskej obnovy sa začal v roku 2019. Rozdelených bolo viac ako 43,8 milióna eur.
Na čele nadácie Baross je politik strany SMK Iván Tamás

Peniaze rozdeľuje inštitúcia maďarského ministra zahraničných vecí CED, na Slovensku známa aj pod skratkou Nonprofit Kft. Propagáciu na Slovensku má na starosti nadácia Baross. Na čele nadácie je aktívny politik a parlamentný kandidát SMK Iván Tamás. Granty sa udeľujú podľa podmienok, ktoré sú obsiahnuté v pláne nadácie Barross Gábor. Podmienky okrem iného vypracovával aj súčasný viceprezident strany SMK Iván Farkas. Strana SMK v stredu rozposlala samostatný informačný materiál, ktorý upozorňoval na výsledky o získaných grantoch. Informácie súvisiace s poskytovaním grantov pravidelne zverejňuje nadácia aj na svojej webovej stránke.

Na Slovensku chce vzniknúť 13 nových politických strán
Na Slovensku chce momentálne vzniknúť 13 nových politických strán. Oznámenie o zbieraní podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra (MV) SR. Na registráciu potrebujú minimálne 10.000 podpisov od občanov. V roku 2021 vznikla zatiaľ... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | tasr

Ivan Tamás sa dištancuje

Iván Tamás sa vo svojom vyjadrení pre portál ujszo dištancuje od toho, že o dotáciách sa rozhoduje na základe napojenia na stranu SMK. Od maďarskej inštitúcie CED, odkiaľ k nám financie prúdia sa portál ujszo nedozvedel, kto posudzuje žiadosti. Ani na základe čoho sú dotácie rozdeľované. Neobjasnili ani to za aké vypracované plány víťazní podnikatelia peniaze dostali. Ide predovšetkým o poľnohospodárske dotácie prichádzajúce na Slovensko.
Systém podpory je mimoriadne neprehľadný

Systém podpory nadácie Baross je podľa portálu ujszo mimoriadne neprehľadný. Zoznam víťazných projektov je zverejnený na webstránke CED. Súbežne s ich činnosťou sa nadácia Baross snaží poskytovať informácie súvisiace s podporou slovenských farmárov a malých podnikateľov. V roku 2019 boli zverejnené tri výzvy na predkladanie návrhov. Peniaze boli rozdelené medzi 34 spoločností. Niektoré vyhrali výberové konanie až dvakrát. Portál ujszo upozorňuje napríklad na spoločnosť MA-tyas s.r.o., ktorá získala najväčšiu podporu a grant vo výške takmer 1,72 milióna eur. Podľa údajov sa spoločnosť v obci na východnom Slovensku v Strede nad Bodrogom venuje hlavne stavebným prácam. A aktívne sa zapája do súťaží cez verejné obstarávania. V Patinciach firma N.I.O. spol. s.r.o. získala takmer 1,57 miliónov eur a v Čani firma UBM Invest Slovakia 1, 37 miliónov eur.

Malí a strední podnikatelia získali nenávratnú pôžičku spolu vo výške 14, 38 miliónov eur. Peniaze maďarských daňových poplatníkov boli rozdelené medzi 1396 víťazných projektov. Tretia skupina sú malí poľnohospodári, medzi ktorých bola rozdelená suma 10, 15 miliónov eur. Rozdelili ich medzi 360 žiadateľov.

Kauza Makó: Prevoz súkromným lietadlom, milióny v Dubaji - aj tak vyzerá život kajúcnika!
Donedávna vysokopostavený štátny úradník Makó mal spolu s ďalšími pravidelne vyvážať milióny eur za hranice. A to dokonca vo veľkom štýle; súkromným lietadlom a priamo do Dubajskej banky. Aby to nestačilo, z exotickej destinácie ho vraj štátne... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | René Skalný

Okolo rozdeľovania financií je veľa tajností

Pre víťazov posledných dvoch výziev je charakteristická skutočnosť, že ide o individuálnych alebo malých podnikateľov. Dokonca o súkromné ​​osoby. Portál ujszo upozorňuje, že viac sa im zistiť nepodarilo. Maďarská inštitúcia CED, ktorá vyhodnocuje a vybavuje žiadosti zverejňuje iba meno uchádzača a získanú sumu. "Pri niektorých údajoch sú zadané napríklad nesprávne názvy spoločností, alebo nie je možné elektronicky vyhľadať dokumenty žiadateľov, ktorí žiadali najvyššie sumy. Rovnako nie je jasné, čo žiadosti obsahovali. Inými slovami na čo žiadali a na čo získali peniaze maďarských daňových poplatníkov. Z verejne dostupných dokumentov tiež nie je zrejmé, na základe akých kritérií boli žiadosti posudzované," píše portál ujszo.
Vyjadrenie CED

Redakcia ujszo zaslala otázky CED písomne. V liste žiadali okrem iného aj zoznam neúspešných uchádzačov. Odpoveď dostali. Žiadosti, ktoré prijímajú sú úspešné takmer všetky. Prijatých bolo 1769 žiadostí. Zoznam neúspešných uchádzačov nie je verejný a preto ho neposkytli. Na otázku či existujú kritéria na základe ktorých sa vyberajú víťazi dostala redakcia ujszo vyhýbavú odpoveď. „Návrhy boli vyhodnotené v súlade s kritériami stanovenými vo výzve na predkladanie návrhov v súlade s EÚ. Výzva obsahuje podmienky, ktoré sa musia splniť. A dôvody vylúčenia. O úspešnosti rozhodujú výbory. Kto sú členmi výboru redakcia ujszo nezistila. Odpoveď bola nasledovná: „Ponuky bodovali nezávislí profesionálni hodnotitelia vybraní spoločnosťou CED Nonprofit Kft. V súlade s postupom obstarávania vypracovaným na základe príslušnej legislatívy,“ píše portál ujszo.

The Telegraph: Britský minister obrany označil Rusko za najväčšiu hrozbu
Britský minister obrany Ben Wallace v rozhovore pre denník The Daily Telegraph povedal, že Rusko predstavuje pre Spojené kráľovstvo najväčšiu hrozbu a jeho ponorky pravidelne krúžia v okolí britského pobrežia. Informovali o tom v noci na nedeľu na... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | tasr

Riaditeľom nadácie je Iván Tamás (SMK)

Iván Tamás (SMK), riaditeľ nadácie Baross pre ujszo povedal, že sa zúčastňuje na príprave výziev na predkladanie návrhov. Nadácia na Slovensku propaguje systém podpory pre Slovensko. Organizujú fóra, na ktorých sa cieľová skupina zoznámi s možnosťou podpory. Iván upozornil, že tri predmetné výzvy na predkladanie návrhov boli vyhlásené v roku 2019. Od roku 2019 sa nezačal žiadny nový cyklus. S otázkou, ktorá sa týkala posudzovania žiadostí odkázal redakciu ujszo na CED. Na otázku, čo si myslí o transparentnosti poskytovania dotácií odpovedal, že to je v kompetencii CED. Zdôraznil, že všetko sa deje v súlade s maďarskou, slovenskou a EÚ legislatívou. A že nemá informácie o tom, že medzi víťaznými projektmi sú nadmerne zastúpené spoločnosti, alebo osoby, ktoré by mohli byť prepojené s SMK. "Som si stopercentne istý, že žiadosti sú posudzované profesionálne. Nemáme informácie o náboženskej príslušnosti, politických sympatiách alebo straníckej príslušnosti víťazov súťaže, “uviedol pre ujszo. Ivan sa netají tým, že je členom SMK. V parlamentných voľbách v roku 2020 kandidoval ako kandidát za stranu SMK z 20. miesta.

Včely ako rýchly test na koronavírus... a bez  laboratórneho vybavenia
Vycvičené včely dokážu podľa pachu v sekunde zistiť ľudí infikovaných koronavírusom. Vedci a startupisti to chcú využiť, píše taz.de. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Reakcia strany SMK

Redakcia ujszo kontaktovala aj stranu SMK. Tá vo svojom písomnom stanovisku uviedla, že za rozhodnutie je zodpovedná maďarská strana CED. A že je všetko v súlade so zákonom. Či sa posudzovania zúčastňujú aj členovia SMK nezodpovedali. Odvolali sa na CED, od ktorých redakcia priamu odpoveď tiež nedostala. Na otázku, či sú do realizácie projektov zapojené štruktúry SMK odpovedali, že za komunikáciu programu je zodpovedná nadácia Baross.
Podobná situácia je v Sedmohradsku

Dotácie sú poskytované ešte neprehľadnejšie. Tam nie je možné určiť ani to, akú sumu dostali víťazní uchádzači. Podľa tamojšieho novinára Siposa sa ukazuje osobné prekrytie so stranou DAHR. Tá je tamojším partnerom maďarskej vlády. Vie, že väčšina poskytnutých peňazí je pravdepodobne užitočnou ekonomickou investíciou. „Nepriehľadnosť systému však stále vzbudzuje hmlu podozrenia, aj keď je väčšina uchádzačov čestných podnikateľov," dodáva pre ujszo Sipos.

Podnikateľom v stavebníctve hrozí krach. Situácia je alarmujúca
Podnikateľom v stavebníctve hrozí krach. Situácia ktorej čelia môže na kolená položiť živnostníkov a aj veľké podniky. Stoja za tým dva faktory. Dlhé procesy verejného obstarávania. A náhly nárast cien niektorých materiálov. V ostatnom období od 20... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová