Rusko je šokované obvinením Západu voči Bielorusku
26 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rusko je „šokované“ reakciou Západu na zatknutie exilového opozičného aktivistu v Bielorusku, píše epochtimes.de.


 „Je zarážajúce, že Západ označil postup v bieloruskom vzdušnom priestore za „šokujúci “, -  napísala na Facebooku hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Sacharová a dodala, že západné štáty sa v minulosti tiež dopustili „únosov, vynúteného pristátia lietadla či nelegálneho zatýkania“.


Bielorusko v nedeľu prinútilo lietadlo spoločnosti Ryanair na trase Atény – Vilnius pomocou stíhačky k medzipristátiu v Minsku pod zámienkou bombovej hrozby a následne zatkli opozičníka žijúceho v Poľsku Romana Protaseviča, a jeho priateľku z Ruska.


Lavrov podporil Lukašenka. Postup Bieloruska pri zadržaní Prataseviča označil za rozumný
24 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Protasevič je obvinený z podnecovania masových protestov, za čo mu v Bielorusku hrozí až 15-ročné väzenie. Je spoluzakladateľom opozičného spravodajského kanálu Telegram Nexta. Státisíce demonštrantov sa zmobilizovalo prostredníctvom Nexty po prezidentských voľbách v Bielorusku, ktoré vlani v auguste sprevádzali masívne obvinenia z podvodov.



Zatkli aj Protasevičovu priateľku

Po vynútenom medzipristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku bola popri bieloruskom exilovom opozičníkovi Romanovi Prostasevičovi zatknutá aj jeho priateľka. Študentka práva Sofia Sapegaová, ktorú zadržali pod neopodstatnenou zámienkou, mala namierené  do Vilniusu, kde mala obhájiť svoju diplomovú prácu. Informáciu zverejnila Európska humanistická univerzita (EHU). Súčasne požadovala konzulárnu podporu a okamžité prepustenie ruského občana.


Hovorkyňa litovského ministra zahraničia Vytautasa Landsbergisa potvrdila zatknutie Protasevičovej priateľky. Dvojica cestovala z Atén do Vilniusu, keď ich let odklonili bieloruské úrady kvôli údajnej bombovej hrozbe a lietadlo bolo nútené núdzovo pristáť v Minsku. Tam opozičníka zatkli na letisku.


Zadržanie bieloruského blogera bola "jedinečná operácia!", oceňuje veterán špeciálnych služieb
„Ide o prvé takéto riešenie v histórii špeciálnych služieb. Je to prvýkrát, čo som také niečo videl," povedal uznanlivo prezident veteránov ruskej protiteroristickej jednotky Alfa Sergej Gončarov. Uviedol Profile.ru. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

EÚ: Bielorusko chce umlčať hlasy opozície

Európska únia ostro kritizovala Bielorusko za nútené medzipristátie lietadla spoločnosti Ryanair a zatknutie Romana Protaseviča. „Toto je ďalší zjavný pokus bieloruských orgánov umlčať všetky hlasy opozície,“ - uvádza sa v vyhlásení únie v mene všetkých jej členov. EÚ požaduje  okamžité prepustenie 26-ročného mladíka.


Bielorusko zatklo Protaseviča, novinára žijúceho v poľskom exile, v nedeľu na letisku v Minsku po tom, čo stíhačka prinútila lietadlo spoločnosti Ryanair k medzipristátiu. Takýmto konaním  Bielorusko podľa EÚ ohrozilo bezpečnosť cestujúcich a členov posádky.  Únia požaduje vyšetrovanie, či neboli porušené pravidlá v medzinárodnej leteckej preprave.


Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko nechal Protaseviča minulý rok zaradiť na zoznam „ľudí zapojených do teroristických aktivít“. Je obvinený z podnecovania masových protestov, za čo je v Bielorusku až 15-ročné väzenie. Nexta bola označená ako extrémistická a zablokovali ju.


Bielorusko je pripravené na odvetné sankcie proti Západu
Bielorusko zavedie nové odvetné sankcie proti západným krajinám, ak budú pokračovať vo svojej sankčnej politike proti Minsku. Vyhlásil to bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Francúzsko žiada zákaz preletov cez bieloruský vzdušný priestor

V dôsledku núteného medzipristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Bieloruskou a zatknutie člena opozície Francúzsko požaduje zákaz letov cez bieloruský vzdušný priestor. Toto je možná sankcia a musí sa čo najskôr zvážiť, uviedol pre RMC  štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune.  Pretože každý prelet tiež prináša časť leteckých daní, stopka by pre Bielorusko znamenala menšie príjmy.


V nedeľu Bielorusko prinútilo lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu pomocou stíhačky núdzovo pristáť v Minsku.  Vládny kritik a bývalý šéfredaktor opozičného kanála Nexta Roman Protasevič bol zatknutý.


Postup Bieloruska vyvolal ostré protesty vo svete. Litva a Lotyšsko tiež požadovali, aby medzinárodné lety už viac nesmerovali cez bieloruský vzdušný priestor.



Štátom sponzorované vzdušné pirátstvo

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney obvinil Bielorusko zo štátom sponzorovaného vzdušného pirátstva. Vláde diktátora Alexandra Lukašenka sa musí ukázať tvrdá hranica. Ryanair má sídlo v Írsku, dodáva epochtimes.de.


Eduard Chmelár: Žijeme z obrovskej veže lží. Životopis Romana Protaseviča
25 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová