Prevázkovanie MOM-ky bol neskutočný biznis a čistá zlodejina, tvrdí Kamenický
26 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Mobilné odberové miesta, alebo takzvané MOM-ky je celkom dobrý biznis. O jednom prípade, keď sa jej prevádzkovateľ sťažoval, že čím je mene chorých, tým menej zarobí, sme už písali, teraz ich kritizuje aj exminister financií Ladislav Kamenický.


„Zlodejinu“, ktorá sprevádza prevádzkovanie MOM-iek skritizovalo okrem iných aj združenie Zastavme korupciu. Ladislav Kamenický zo Smeru-SDS si však v statuse všíma aj to, že veľa prevádzkovateľov tých Mobilných odberových miest nemala predtým so zdravotníctvom žiadne skúsenosti.
MOM-ky mali napríklad aj developeri, dopravní prepravcovia a rôzni špekulanti

Za MOM-kami je zlodejina! V Nitre stálo nájdenie jedného pozitívneho 75-tisíc eur! MON-ky nás celkovo stáli 110 miliónov eur! Už mali byť dávno zrušené!“ píše v úvode svojho statusu Kamenický a vzápätí priznáva, že si prečítal analýzu Zastavme korupciu o plošnom testovaní cez Mobilné odberové miesta a výsledky ho šokovali. „Z najväčšej tridsiatky prevádzkovateľov MOM-iek bola tretina takých, ktorí predtým so zdravotníctvom vôbec nemali skúsenosť. Majú ich napr. aj developeri či dopravní prepravcovia, rôzni špekulanti. Nikto neriadi počet MOM-iek v okrese, kto splnil formálne podmienky dostal povolenie. MOM-ky sú napr. aj pod bytovkou, kde sa tvorili rady a hromadil sa tam odpad zo sterov,“ kritizuje exmininster financií situáciu okolo MOM-iek.



„Boli podané stovky sťažností na MOM-ky. Pokuty boli udelené ministerstvom zdravotníctva len v 61 prípadoch a v celkovej sume 19-tisíc eur, čo je len 300 eur na prípad. To je menej ako zisk MOM-ky za jeden deň,“ pokračuje v kritike Kamenický, podľa ktorého vo februári stálo „vytestovanie“ jedného pozitívneho prípadu 932 eur, v apríli to už bolo takmer 4 700 eur. „A teraz sa podržte: 1. mája v Nitre nájdenie jedného pozitívneho stálo 75-tisíc eur! Prečo štát MOM-ky okamžite nezruší?“ pýta sa podpredseda Smeru-SDS a na samý záver dodáva: „Faktom je, že minister zdravotníctva Lengvarský si za štátneho tajomníka vybral Kamila Szása, teda človeka, ktorý prevádzkuje 19 MOM-iek a ryžoval na tomto biznise pre vyvolených stovky tisíc eur mesačne. Takýto človek na pozícii štátneho tajomníka nemá čo robiť!“

Neuveriteľný príbeh: Prevádzkovateľ MOM sa sťažuje na pokles pacientov. Prichádza o veľké peniaze!
Život píše skutočné rozličné príbehy, ktoré by človeku zrejme nikdy nezišli na um. Jeden taký sa stal aj zdravotnej sestre, ktorá ho opísala na facebookovom profile Nekŕmte nás odpadom. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik