Kurilovská sa pýta policajtov: "Načo bolo dobré vylamovať dvere u Zuriana?"
26 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Na nič iné, iba ako demonštrácia sily! Policajné postupy pri vylamovaní dverí bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana sú viac ako pochybné. Podľa rektorky Akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej to vyvoláva legitímnej otázky odbornej verejnosti.


Muži zákona u Zuriana vykonali minulý piatok domovú prehliadku. Aj keď boli oboznámení s tým, že Zurian sa doma nenachádza a mal im prísť odomknúť jeho syn, zvolili rýchlejší postup. Miesto toho, aby počkali na syna s kľúčami, vylomili dvere.

„Domová prehliadka má byť uskutočnená tak, že priamo má byť doručené pri domovej prehliadke obvinenému, že sa u neho ide vykonávať,” vysvetľuje bežný postup špecialistka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Chmelár o Mičovskom: Radšej byť neschopným, ako schopným všetkého
Demisiu ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského komentuje na svojom facebooku aj analytik Eduard Chmelár. Tvrdí o ňom, že síce bol možno neschopný, ale na rozdiel od predchodcov aspoň nebol schopný všetkého. A to je viac. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Michal Filek

Bolo to potrebné?

Podľa portálu eReport.sk Kurilovská dodala, že každý úkon v trestnom konaní, ktorý zasahuje do základných ľudských práv a slobôd, musí byť uskutočnený primerane a zdržanlivo. Aj domová prehliadka. „Môžeme sa pýtať či tam nebola porušená zásada primeranosti a zdržanlivosti. Ako prítomná má byť osoba pri domovej prehliadke,” zdôraznila.

Polemizuje, či bolo primerané vykopnúť dvere Zurianovi, o ktorom už zásahový tím vedel, že sa nachádza v cudzine. „Na prvý pohľad to pôsobilo tak, že človek, ktorý rozumie trestnému poriadku, tak si kladie legitímnu otázku či to bolo úplne v poriadku a či to bolo potrebné,” pýta sa Kurilovská.

Do autobusu či vlaku je možné ísť s rúškom len v niektorých okresoch
V súčasnosti je väčšina okresov zaradená do ružovej a horšej farby podľa COVID automatu, kde je povinné nosiť respirátor v interiéri verejných budov, vrátane verejnej hromadnej dopravy. Respirátor je však možné nahradiť rúškom v zelených, žltých,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | tasr

Do väzby nešiel

Zurian sa na polícii prihlásil sám po návrate zo zahraničia v pondelok ráno. Po jeho výsluchu však neputoval do väzby, ale na slobodu. „Pravdepodobne ani prokurátor, lebo ten nedal ani návrh na vzatie do väzby, nevidel dôvod na vzatie do väzby aj smerom k tomu, že sa vrátil sám zo zahraničia,” zhodnotila rektorka policajnej akadémie.

„Naskytuje sa otázka či u niektorých ďalších ľudí bol dôvod väzby keď sa tiež vrátili zo zahraničia a vypovedali,” neodpustila si poznámku Kurilovská. Na výsluch priamo z Chorvátska sa vrátil napríklad aj Milan Lučanský, ktorý však do väzby putoval.

Prevázkovanie MOM-ky bol neskutočný biznis a čistá zlodejina, tvrdí Kamenický
Mobilné odberové miesta, alebo takzvané MOM-ky je celkom dobrý biznis. O jednom prípade, keď sa jej prevádzkovateľ sťažoval, že čím je mene chorých, tým menej zarobí, sme už písali, teraz ich kritizuje aj exminister financií Ladislav... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik