Päť hercov, ktorí majú zákaz vstupu do východných krajín
25 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Päť hercov dostalo zákaz vstupu do niektorých krajín. Či už zákazy plynú z ich filmových úloh alebo vystupovania mimo kamier, títo herci skrátka za hranice nasledujúcich štátov nesmú, píše portál Show Biz.
Gérard Depardieu

Francúzskeho herca Gérarda Depardieu môžete poznať ako Obelixa či Quentina z Montargis. Na Ukrajine je však známy predovšetkým ako sympatizant Ruska a verný priateľ Vladimira Putina. V láske k Rusku zašiel herec tak ďaleko, že sa v roku 2012 vzdal francúzskeho občianstva, ktoré vymenil za ruské.

Ako Putinov dobrý priateľ sa Depardieu v minulosti vyjadroval aj k anexii Krymu, ktorá je predmetom mnohých sporov medzi týmito východnými krajinami. Ukrajinský minister kultúry Ivan Kirilenko preto pôvodne francúzskemu hercovi zakázal vstup na ukrajinskú pôdu na obdobie najmenej piatich rokov.


Brad Pitt

Vzťahy Tibetu a Číny sú prinajmenšom „napäté“ už niekoľko rokov. Ázijská veľmoc skrátka neuznáva nezávislosť horského štátu a tvrdo zakročuje proti každému, kto tvrdí opak. To pocítilo aj niekoľko amerických hercov vrátane Brada Pitta. Ten sa síce k problematike slobodného Tibetu veľmi často nevyjadruje, ale z pohľadu Číny urobil jednu zásadnú chybu.

V roku 1997 si totiž zahral rakúskeho dobrodruha, ktorý sa so svojim priateľom rozhodol dobyť jeden z najväčších vrcholov Himalájí – Nanga Parbatu. S tým by Čína ešte problém nemala, ale hlavným motívom Siedmich rokov v Tibete nie je horolezecký výkon, ale čínska okupácia nezávislého a mierumilovného územia. Pittov zákaz vstupu do Číny bol v roku 2014 zrušený, ale jeho kolega David Thewis také šťastie nemal.


Richard Gere

Kvôli Tibetu sa do problémov s Čínou dostal aj Richard Gere. V jeho prípade to však nebolo kvôli žiadnej z jeho rolí, ale kvôli jeho presvedčeniu a politickému aktivizmu. Gere je totiž veľkým bojovníkom za práva Tibetu a Čínu za jej činy niekoľkokrát verejne odsúdil.

V roku 1993 sa k problematike vyjadril pri odovzdávaní Oscarov, čím si vyslúžil nielen zákaz moderovania slávnostného galavečera, ale aj vstupu na pôdu Číny.


Harrison Ford

Hoci Harrison Ford vo väčšine rozhovorov pôsobí ako vyrovnaný chlapík, ktorý má čo povedať, opak je pravdou. Ford totiž trpí úzkosťami a najhoršie je pre neho rozprávanie na verejnosti. To však neznamená, že by sa nijako nevyjadroval k politickej situácii a dôležitým problémom, ktoré hýbu spoločnosťou.

V minulosti veľmi hlasno kritizoval vojnu v Iraku, požadoval lepšie zákony týkajúce sa zbraní a odsudzoval správanie Donalda Trumpa. Jeho snáď najodvážnejšia aktivita však prišla v roku 1995, keď vystúpil pred americkým Senátom, aby ho upozornil na čínske šliapanie po ľudských právach a utláčanie obyvateľov Tibetu.

Podobne ako Richard Gere má aj Harrison Ford zákaz vstupu na čínske územie, ktorý stále platí, a to už viac ako 25 rokov.


Steven Seagal

Posledným bodom dnešného zoznamu sa vrátime k celebritám, ktoré sú dobrými priateľmi ruského prezidenta. Steven Seagal bol ozajstnou hviezdou 90. rokov. Hral v mnohých akčných filmoch. Postupom času to s ním však išlo razantne z kopca.

Jeho priateľstvo s Putinom mu vynieslo zákaz vstupu na Ukrajinu, ale jeho prípad je ešte o niečo zvláštnejší než Gerarda Depardieuho. Aj Seagal má ruské občianstvo a dokonca Rusku v roku 2018 poslúžil ako diplomatický vyslanec do Spojených štátov.

Počas tejto cesty chválil anexiu Krymu a ukrajinskú vládu dokonca označil za fašistov. Tým si vyslúžil zákaz vstupu na ukrajinskú pôdu minimálne do roku 2022. Navyše tak získal štatút hrozby pre národnú bezpečnosť.



Slovenské celebrity s modrou krvou v žilách: Vedeli ste o ich pôvode?
02 | 05 | 2021 | Tibor Sipos