Nový systém ruských minirakiet prekabáti akúkoľvek protivzdušnú obranu (VIDEO)
25 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Ruské slovo ostrota možno preložiť nielen ako ostrosť, ale aj bystrosť, prenikavosť. Ostrota je zjavne zámerne zvolený názov pre raketový systém. Vyznačuje sa aj duchaplnosťou a vtipnosťou. Ide o nejadrovú miniraketu, ktorá sa odpaľuje z podvesu bombardérov a ťažkých stíhačiek.


O novom raketovom systéme informovala britská tlač, článok z nej prevzali prvnizpravy.cz.

Ruská raketa Zirkon má rýchlosť 8 Mach a dokáže zostreliť satelit
Raketa dostala novú pracovnú náplň - z obežnej dráhy môže "oberať" satelity ako dieťa salónky z vianočného stromčeka. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Malé žihadlo

Podľa denníka môže byť raketa inštalovaná na ruský nadzvukový stíhací bombardér Su-34 a bombardér s nastaviteľným krídlom Tu-22M3. Očakáva sa, že lietadlá vyzbrojené týmito raketami sa stanú súčasťou ruských nejadrových odstrašujúcich síl.

Táto správa prichádza deň potom, čo prezident Vladimir Putin pohrozil, že  nepriateľom "vyrazí zuby", ak sa pokúsia hrýzť. (Doslovný citát - Putin: "Vyrazíme zuby každému, kto si bude chcieť niečo odhryznúť z Ruska." Pozn. red. HD.)
Účinné údery na citlivé objekty

Podľa ruských vojenských odborníkov budú vyvíjané nadzvukové rakety Ostrota umožňovať ruskej armáde vykonávať účinné údery proti najviac chráneným cieľom hypotetického nepriateľa.

Umožnia lietadlám uvoľniť cestu, zničiť nepriateľské systémy protivzdušnej obrany a urobiť prelomy v záujme strategických operácií.



 

Informácie o novom ruskom vojenskom vývoji už aktívne publikujú západné médiá. Materiál sa objavil aj v britskom vydaní Daily Mail.
Raketa, ktorú nemožno zastaviť

Autori uvádzajú, že nová ruská raketa je schopná obísť akýkoľvek moderný systém protiraketovej obrany a umožní útoky na nepriateľské ciele, ktoré nemožno odraziť žiadnymi inými prostriedkami.

Ostrota a Zirkon dopĺňajú už aj tak značný ruský raketový arzenál. Prirátajme napríklad raketový systém Avangard s nadzvukovými klzákom, o ktorom Putin tvrdí, že udrie "ako meteorit" a je nezastaviteľný akýmkoľvek obranným systémom.

(Medzititulky red. HD.)

Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Ivan Brožík