Lukašenko podpísal novelu zákona, čo zakazuje bieloruským médiám informovať o ilegálnych protestoch
25 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal novelu zákona, ktorá médiám úplne zakazuje informovať o nelegálnych zhromaždeniach, informuje portál RT.


Médiá po novom nebudú môcť informovať o ilegálnych protestoch, ktoré minulý rok podporila aj opozičná politička Svetlana Cichanovská. Podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta má tento zákon údajne za cieľ zabrániť médiám v „propagácii“ takýchto udalostí. Zákon navyše obmedzuje účasť novinárov na protestoch.

„Novinárom je pri výkone ich povinností zakázané vystupovať v postavení organizátorov alebo účastníkov masových protestov,“ vysvetľuje Belta.

Nové zákony tiež zavádzajú zákaz zverejňovania výsledkov prieskumov verejnej mienky bez vládnej akreditácie.

Stabilný vzťah s Ruskom by bol „dobrý“ pre celý svet, uviedol americký diplomat
Lepšie vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by priniesli úžitok pre celý svet, uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken. Informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Keď zákon vstúpi do platnosti, prokurátori získajú právomoc „obmedziť prístup k publikáciám šíriacim informácie zamerané na podporu extrémizmu“. Čo znamená, že môžu rýchlo zastaviť šírenie tých, ktorí poškodzujú takzvané „národné záujmy“.

Podľa bieloruských právnych predpisov sa všetky hromadné udalosti môžu konať iba so súhlasom úradov. Orgány činné v trestnom konaní môžu teraz legálne odstaviť infraštruktúru v oblasti, kde by sa mal konať nepovolený protest.

Nové zákony prichádzajú po vlaňajších veľkých protestoch v Bielorusku, ktoré nasledovali po víťazstve Lukašenka v prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov, ktoré boli údajne zmanipulované, hlasovalo za Lukašenka až 80,1 percenta. Za opozičnú političku Cichanovskú  10,12 percenta.

Poľsko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá nakúpila turecké drony
Poľsko odsúhlasilo nákup 24 útočných bezpilotných lietadiel z Turecka. Poľsko sa stalo prvým štátom EÚ a členom NATO, ktorý podpísal takúto dohodu s Ankarou, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021 | Lukáš Leca