Lavrov: USA a NATO poškodzujú mier na Ukrajine poskytovaním peňazí a zbraní ukrajinskej armáde
25 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

USA a ich spojenci v NATO zvyšujú vojenskú aktivitu na Ukrajine a v Čiernom mori. Podľa ruského ministra zahraničných vecí tiež poskytujú ukrajinskej armáde finančnú podporu aj zbrane, informuje portál RT.


Sergej Lavrov v rozhovore pre moskovské noviny Argumenty a Fakty uviedol, že investície do ukrajinskej armády nie sú dobré pre možný mier na Donbase.

"Rád by som využil túto príležitosť a upriamil pozornosť na skutočnosť, že USA a ich spojenci v NATO zvyšujú vojenskú aktivitu na ukrajinskom území a v Čiernom mori. Vojenský blok rozdáva zbrane, ako aj finančnú a materiálnu podporu," poznamenal Lavrov.

„Len v roku 2021 sa plánuje uskutočniť na území Ukrajiny sedem spoločných vojenských cvičení s krajinami NATO,“ pokračoval.

Stabilný vzťah s Ruskom by bol „dobrý“ pre celý svet, uviedol americký diplomat
Lepšie vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by priniesli úžitok pre celý svet, uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken. Informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Lavrov ďalej pokračoval, že Ukrajina sa zúčastní cvičenia Defender-Europe 2021, série vojnových hier vedených americkou armádou.

„Je zbytočné tvrdiť, že militarizácia Ukrajiny nepomáha pri riešení konfliktu na Donbase,“ uzavrel.

Členovia NATO zvýšili vojenskú spoluprácu na Ukrajine v roku 2014 na východe krajiny, keď dve separatistické republiky DNR a LNR jednostranne vyhlásili nezávislosť od Kyjeva. Separatisti ovládajú veľké časti územia. Moskva a Kyjev tieto subjekty neuznávajú.

Podľa Lavrova je najlepším spôsobom dosiahnutia mieru to, že sa Kyjev bude riadiť Minským protokolom. To by predovšetkým znamenalo poskytnúť okresom Doneckej a Luhanskej oblasti osobitné postavenie. Minister zahraničia sa domnieva, že implementácia tohto dokumentu by bola najlepšou cestou zo súčasnej slepej uličky.

Oxford tajne použil údaje z niekoľkých miliónov mobilných telefónov v rámci štúdie o očkovaní
Vláda Spojeného kráľovstva pripustila, že pri štúdii o očkovaní použila údaje z telefónov na analýzu vzorcov pohybu ľudí bez ich vedomia. Úradníci údajne zachovali anonymitu osôb, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca