Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe. Najvyšší súd mu rozšíril dôvody väzby
25 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe. Najvyšší súd mu rozšíril dôvody väzby, informuje TASR.
Pčolinského žiadosť bola nedôvodná

Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský bude aj naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v utorok Najvyšší súd SR (NS SR), uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Súd zároveň rozšíril dôvody väzby o takzvanú preventívnu.

"Senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 1. mája, ktorým bolo rozhodnuté o zamietnutí jeho žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, ako aj o zamietnutí návrhu prokurátora na zmenu dôvodov väzby, rozhodol tak, že sťažnosť obvineného ako nedôvodnú zamietol," uviedla hovorkyňa.

Kočner si odpykáva trest 19 rokov. Prokuratúra chcela, aby ostal v režime kolúznej väzby. Súd bol proti
25 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Existuje obava, že by pokračoval v trestnej činnosti

Ako ďalej informovala Važanová, NS SR na podklade sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zmenil dôvody väzby u obvineného tak, že ich rozšíril aj o dôvody preventívnej väzby. To znamená, že orgány činné v trestnom konaní Pčolinského dôvodne podozrievajú, že na slobode by mohol pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

Neverejný výsluch pred sudcom ŠTS v Pezinku sa konal 29. apríla. Následne sudca pre prípravné konanie si nechal čas na rozhodnutie, ktoré sa napokon doručovalo procesným stranám. Pčolinský je väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa prijali úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Kollára. Vypovedajú o tom dvaja svedkovia Boris Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Nedávno pribudlo Pčolinskému ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020.

Exvyšetrovateľ Šátek: Odkiaľ získal policajný prezident informácie, ktoré legálne nemôže mať?
"Policajný prezident Kovařík v mediálnom zápale pozabudol na to, že argumenty, ktoré verejne mediálne použil, nemal ako získať z vyšetrovacieho spisu bez porušenia zákona a svojej právomoci." Citát Jozef Šátek. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021