Oxford tajne použil údaje z niekoľkých miliónov mobilných telefónov v rámci štúdie o očkovaní
24 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Vláda Spojeného kráľovstva pripustila, že pri štúdii o očkovaní použila údaje z telefónov na analýzu vzorcov pohybu ľudí bez ich vedomia. Úradníci údajne zachovali anonymitu osôb, informuje portál RT.


Britský denník Telegraph citoval správu agentúry SPI-B, podľa ktorej vedci z Oxfordskej univerzity diskrétne použili údaje z mobilných telefónov. Informácie využili v štúdii o vplyve očkovania na životný štýl ľudí.

SPI-B radí Vedeckej poradnej skupine pre mimoriadne situácie (SAGE), ktorá zas radí vláde. Oxfordská univerzita, ktorá vyvinula vakcínu proti Covid-19, spolu s AstraZenecou, uskutočnila štúdiu v mene SPI-B.

Vedci vo februári sledovali „údaje o mobilite 10 percent britskej populácie“ a zistili, že 4 254 z nich sa dalo zaočkovať. Následne sledovali pohybové vzorce ľudí týždeň pred a týždeň po očkovaní.

Colonial Pipeline potvrdil, že hackerom zaplatil výkupné vo výške 4,4 milióna dolárov
Colonial Pipeline je dôležitá energetická infraštruktúra. Jej vypnutie by jednoducho nebolo možné, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Joseph Blount. Priznal tiež, že hackerom zaplatil výkupné vo výške 4,4 milióna dolárov, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Vedci uskutočnili „rôzne kontroly“ zoradené podľa veku. Okrem iného merali ich „vzdialenosť z domova do miesta očkovania“. Vedci porovnaním pohybu očkovaných osôb s inou skupinou zistili, že „ich priemerná mobilita pred očkovaním sa zvýšila o 218 metrov“.

Skupina na ochranu súkromia Big Brother Watch tvrdí, že zistenia sú „hlboko mrazivé a mimoriadne škodlivé pre dôveru verejnosti“. Hovorca vlády pre Telegraph uviedol, že údaje boli „anonymizované“. Hovorca dodal, že vedci dostali od Oxfordu etický súhlas.

Vládny zdroj ďalej v článku objasnil, že údaje boli „spoločnosťou anonymizované pred tým, ako boli použité na výskum“. Dodal tiež, že k nim mala prístup iba „malá skupina predbežne schválených výskumníkov“.

Podľa prieskumu by si 56 percent Rusov vybralo Putina, ak by sa tento týždeň konali prezidentské voľby
Ak by sa tento víkend v Rusku konali prezidentské voľby, Vladimir Putin by mohol očakávať víťazstvo. Odhalil to najnovší prieskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca