Odpočúvanie novinárov – bežná prax americkej administratívy (Der Spiegel)
24 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár mfh (Der Spiegel)


Trumpova vláda odpočúvala telefóny a sledovala maily novinárky CNN, ktorá robila reportáže z Pentagonu. Je to už tretí známy prípady, kedy americké ministerstvo spravodlivosti cielene odpočúvalo novinárov.


Vzťah bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa k novinárom bol vždy veľmi napätý. Po skončení jeho funkčného obdobia vyšli na povrch prípady, kedy nezostalo len pri obvineniach či nevraživosti. Prostredníctvom ministerstva spravodlivosti sa totiž novinárom cielene odpočúvali telefóny a sledovali ich maily, konštatuje v komentári Der Spiegel.



„Napichnuté“ telefóny a sledovanie mailov

Len nedávno vyšlo najavo, že takéto „šťastie“ mala aj korešpondentka CNN Barbara Starrová, ktorá robila reportáže z Pentagonu.  Americké ministerstvo spravodlivosti v máji novinárke v liste podľa CNN oznámilo, že Trumpova administratíva jej v období od 1. júna 2017 do 31. júla 2017, teda dva mesiace, odpočúvala telefóny a sledovala jej e-maily.


Zadržali príslušníka NAKA, ktorý má vypovedať, ako sa manipulujú výpovede kajúcnikov
Príslušník NAKA, ktorého zadržali v rovnakom čase, ako chceli aj jeho bývalého šéfa Branislava Zuriana, má vypovedať, ako orgány pripravujú kajúcnikov. Je kľúčovým svedkom aj obvineným. Informujú HN. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Starrová mala „napichnuté“ tak služobné telefóny, ako aj domácu pevnú linku a mobilný telefón. Navyše „pod drobnohľadom“ boli aj jej maily. Doteraz nie je jasné, čo vlastne vtedajšia vláda hľadala a po čom išla. Celý prípad sa ešte len má začať vyšetrovať. Zaoberať by sa ním mal generálny prokurátor Jeff Sessions alebo William Barr.



Oficiálne obvinenie chýbalo

Zaujímavé sú však ďalšie zistenia. Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že vlani dostalo zo súdov záznamy z odpočúvania telefónov, no vysvetlenia k tomu chýbali. Pracovník ministerstva potvrdil, že voči Starrovej sa oficiálne nikdy neviedlo žiadne vyšetrovanie a nečelila ani žiadnemu obvineniu.



Tajné zbieranie informácií

Der Spiegel v komentári tiež poukazuje na to, že Starrová sa v spornom období venovala vojenským prepojeniam na Severnú Kóreu a mapovala udalosti v Sýrii a Afganistane. CNN slovami jej šéfa Jeffa Zuckera jednoznačne odsúdila tajné zbieranie informácií a rešeršovanie korešpondencie novinárky a odvolala sa na ústavný zákon, ktorý ju chráni. Požaduje stretnutie s kompetentnými pracovníkmi na ministerstve spravodlivosti a dôkladné vyjasnenie celého prípadu.


"To kde sme? Čo sú tu 50-te roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby?" Krúti hlavou analytik Žitný
Tajná schôdzka desiatich súčasných najvplyvnejších ľudí v našej politike, prokuratúre, polícii či tajnej službe stále rezonuje Slovenskom. Vyjadrilo sa k nej už veľa ľudí, no tí, ktorých sa to najviac týka buď stále (ne)pochopiteľne mlčia, alebo... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

V podobnej situácii sa však svojho času ocitla aj Obamova administratíva, ktorá tajne prešetrovala novinárov. No stále to nemá na taktiku bývalej Trumpvej vlády. Podchvíľou preniká na verejnosť čoraz viac tajných informácií z Bieleho domu.



Odpočúvanie novinárov CNN, Washington Post, New York Times či Politico

Naposledy vyšlo tiež najavo, že vláda za Trumpa dala odpočúvať telefóny troch reportérov „Washington Post“. Tým len nedávno ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že má o nich záznamy z odpočúvania ich telefónov z obdobia apríl až júl 2017. V tomto čase títo traja reportéri okrem iného napísali aj článok o stretnutí Trumpovho poradcu a neskoršieho amerického ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa s ruským veľvyslancom pred prezidentskými voľbami 2016. Tajne monitorovaný bol aj reportér, ktorý pracoval pre „BuzzFeed“, „Politico“ a „New York Times,“ konštatuje na záver v komentári Der Spiegel.


"Čo je toto za šialenú chobotnicu? Čo sú toto za mafiánske praktiky?" pýta sa Blaha
Zvláštne dianie okolo Slovenskej informačnej služby (SIS), prirodzene, nemohlo uniknúť ani opozičnému Smeru-SD, ktorého podpredseda Ľuboš Blaha v statuse zareagoval na tajnú schôdzku našich najmocnejších politikov. Stretnutie, aké tu ešte nikdy... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik