Le Drian: Francúzsko vidí "riziko apartheidu" v Izraeli
24 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian varoval v nedeľu pred hrozbou "dlhodobého apartheidu" v Izraeli v prípade, ak Palestínčania nezískajú vlastný štát. Informovala o tom agentúra AFP.


Le Drian je jedným z prvých vysokopostavených predstaviteľov Francúzska, ktorý použil výraz "apartheid" v súvislosti s Izraelom, ktorý rozhnevane odmieta, že by uplatňoval rasovú diskrimináciu, píše AFP.

Minister sa vyjadril v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL a noviny Le Figaro v zmienke o zrážkach medzi Židmi a Arabmi, ktoré vypukli vo viacerých izraelských mestách počas najnovšieho konfliktu v pásme Gazy a ktoré narušili roky ich pokojného spolužitia v rámci Izraelia.

"Je to po prvý raz a jasne to ukazuje, že ak by sme v budúcnosti mali riešenie iné než dvojštátové riešenie, mali by sme zložky dlhodobého apartheidu," povedal Le Drian použijúc slovo označujúce politiku utláčania černošského obyvateľstva v Juhoafrickej republike v rokoch 1948 – 1991.

Škandál: Lukašenko donútil pristáť európske lietadlo plné ľudí! Dôvod je absolútne šokujúci
Tak toto tu ešte nebolo. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko spravil niečo, nad čím zostáva rozum stáť. Kvôli bieloruskému novinárovi na palube, ktorého chcel zadržať, nechal nahlásiť v lietadle bombu! Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa Le Driana je "riziko apartheidu vysoké", ak bude Izrael pokračovať v konaní "na základe logiky jedného štátu", no tiež v prípade zachovania súčasného stavu.

Šéf francúzskej diplomacie dodal, že 11-dňový konflikt medzi palestínskym radikálnym hnutím Hamas a Izraelom v tohto mesiaca ukázal potrebu oživenia stagnujúceho blízkovýchodného mierového procesu.

"Musíme robiť jeden krok po druhom," povedal Le Drian a vyjadril spokojnosť s tým, že prezident USA Joe Biden potvrdil podporu pre vytvorenie palestínskeho štátu existujúceho vedľa Izraela.

Prezident Zelenský obvinil vlastných: Za vraždou ruského novinára Šeremeta mohla stáť ukrajinská kontrarozviedka
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková