Čarnogurský starší: Európa nech sa zamyslí nad sebou, lebo s Ruskom nemôže hovoriť zvrchu
24 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

EÚ a USA majú s Ruskom už dlhší čas problém. Na stranu Ruska sa stavia exminister spravodlivosti a expremiér Ján Čarnogurský starší. Podľa neho je to práve Európa, ktorá by sa mala nad sebou zamyslieť.


Čarnogurský je okrem iného aj predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti. Je teda logické, že sa mu nepáčia útoky proti Rusku či sankcie, ktoré voči nemu zaviedli EÚ a USA. V statuse poukazuje nielen na hroziacu občiansku vojnu vo Francúzsku, ktorá by sa aj vďaka zlej migračnej politike EÚ mohla rozšíriť do viacerých štátov Európy, ale i na nedávne kroky Česka a jeho šéfa zahraničných vecí.
Európske štáty NATO spolu s USA robia okolo Ruska stále väčšie vojenské manévre

Čarnogurský tvrdí, že rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v týchto dňoch povedal, že Európska únia má záujem na dialógu s Ruskom, ale Rusko taký záujem nemá. „Táto veta vyjadruje úpadok európskej zahraničnej politiky a európskej politiky vôbec. Európa má záujem na dialógu s Ruskom, ale – zrejme s ľútosťou – konštatuje, že Rusko nemá záujem na dialógu s Európskou úniou. Prečo by aj malo mať?“ pýta sa Čarnogurský.

Podľa neho to bola EÚ, ktorá zaviedla proti Rusku sankcie a každý rok ich zostruje. „Európsky parlament prijal uznesenie, aby Rusko vybudovalo demokratickú spoločnosť, EÚ bude podporovať v Rusku takzvanú občiansku spoločnosť (zrejme zahrnujúcu aj Navaľného) a ak Rusko nevyhovie, treba ho odpojiť od bankového systému SWIFT, umožňujúceho cezhraničné prevody peňazí,“ píše Čarnogurský.

Čarnogurský: Protiruská propaganda na Západe, ale aj u nás, opúšťa hranice logiky
Právnik Ján Čarnogurský starší je aj predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti, a tak niet divu, že, na rozdiel od niektorých členov naše vlády, nevidí mnohé veci smerom k Rusko jednofarebne. Ba naopak, pozerá sa na ne racionálne a s nadhľadom... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Európske štáty NATO spolu s USA robia podľa exministra spravodlivosti a expremiéra okolo Ruska stále väčšie vojenské manévre, o ktorých ruskí generáli nikdy nevedia, či nevyústia do útoku na Rusko. „Takéto štáty chcú dialóg s Ruskom! Nech si dámy a páni z Bruselu uvedomia, že Rusko s nimi žiadny dialóg nepovedie, ak si myslia, že môžu klásť Rusku podmienky, môžu sa k Rusku správať sprosto a pod dialógom chápu prijatie svojich podmienok,“ uvádza ostro Čarnogurský. Dodáva, že Rusko vedie dialóg s Čínou a ďalšími východnými krajinami. Ak Európa nezmúdrie, bude mu to nateraz stačiť.

Čarnogurský: "Pre Slovensko je dôležité nezapojiť sa do vojny proti Rusku. Z histórie vieme, že by to nebol dobrý nápad"
Zhoršujúce sa vzťahy medzi Ruskom a „západným svetom“ nie je to, čo by Slovensko potrebovalo. Rusko bol totiž vždy náš blízky priateľ. Právnik Ján Čarnogurský mladší zhrnul na sociálnej sieti vojny, ktoré sa viedli voči Rusku, pričom to v nich vždy... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

EÚ si neuvedomuje, že v terajšej medzinárodnej situácii ťahá za kratší koniec

„Európa nech sa zamyslí nad sebou. Vo Francúzsku hrozí občianska vojna, ako sme sa dozvedeli od francúzskych generálov a dôstojníkov. Ak vypukne, len vo Francúzsku sa neskončí,“ varuje Čarnogurský.

Pripomína, že Európa si nevie poradiť s migrantami. „Európska únia si neuvedomuje, že v terajšej medzinárodnej situácii ťahá za kratší koniec? Európska únia vôbec nemôže hovoriť s Ruskom zvrchu. Skôr by sa mala báť. Tým viac Česká republika,“ konštatuje predseda Slovensko-ruskej spoločnosti.



Čarnogurský si myslí, že nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek zaviedol Česko do diplomatického konfliktu s Ruskom, v ktorom z českej strany nevie predložiť na verejné posúdenie žiadne argumenty.

„Diví sa, že Rusko odpovedalo o trochu tvrdšie, než český minister predpokladal. Diví sa, že európske štáty, až na výnimky, ČR nepodporili taktiež vykázaním ruských diplomatov. Jakub Kulhánek je najhorší minister zahraničných vecí v českých dejinách,“ píše na záver statusu právnik Ján Čarnogurský starší.

Slovensku sa vykázanie ruských diplomatov ešte vypomstí, predpovedá Ján Čarnogurský
Stoja za výbuchom muničného skladu pri moravskej obci Vrbětice skutočne dvaja ruskí agenti GRU? Tejto verzii veľmi neverí nielen český prezident Miloš Zeman. A ani právnik a bývalý premiér Ján Čarnogurský, ktorý varuje, že naša solidarita pri... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik