CDC študuje správy o zápaloch srdca u mladých príjemcov vakcíny proti Covidu
23 | 05 | 2021 I Diana Zaťková



Poradná skupina amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedla, že u niektorých dospievajúcich a mladých dospelých, ktorí dostali vakcíny na Covid-19, došlo k zápalu srdca. Odporučila ďalšie štúdium zriedkavého stavu, informuje Guardian.








Vo vyhlásení zo 17. mája poradný výbor CDC pre imunizačné postupy uviedol, že preskúmal správy o tom, že u niekoľkých mladých príjemcov očkovacej látky, najmä u dospievajúcich mužov a mladých dospelých, sa vyvinula myokarditída, zápal srdcového svalu.


Stav často zmizne bez komplikácií a môže byť spôsobený rôznymi vírusmi, uviedla skupina CDC.



Skúmajú spojitosť

Monitorovacie systémy CDC nezistili viac prípadov, ako by sa v populácii očakávalo, ale členovia výboru pre očkovanie sa domnievajú, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by mali byť informovaní o správach o „potenciálnom nežiaducom účinku“, uviedol výbor vo vyhlásení.


Neuviedol, koľko ľudí bolo postihnutých, a odporučil ďalšie vyšetrovanie.


Menový fond uviedol cifru, koľko bude stáť ukončenie pandémie. Slovensko by z toho žilo dva roky
V piatok predstavil Medzinárodný menový fond (MMF) plán na ukončenie pandémie nového koronavírusu. V prvom rade treba do konca tohto roku zaočkovaní minimálne 40 % svetovej populácie a do polovice budúceho roka minimálne 60 % populácie. Náklady na... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Amesh Adalja, vedúci pracovník Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johna Hopkinsa, uviedol, že je známe, že vakcíny spôsobujú myokarditídu, a preto by bolo dôležité monitorovať, či to príčinne súvisí s vakcínou.


Je dôležité pozrieť sa na pomer rizika a prínosu, dodal. "Vakcíny budú jednoznačne oveľa prospešnejšie, ak prevážia nad týmto veľmi nízkym, ak sa jednoznačne preukáže, rizikom."


CDC uviedla, že prípady sa vyskytli do štyroch dní po podaní vakcín mRNA. Nešpecifikovalo, o ktoré vakcíny ide. USA udelili mimoriadne povolenie pre dve vakcíny mRNA, od spoločností Moderna a Pfizer / BioNTech.


Francúzi vyšetrujú tri prípady zriedkavej krvnej poruchy u príjemcov Pfizeru
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Výskyt aj v Izraeli

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v apríli uviedlo, že skúma malý počet prípadov zápalu srdca u ľudí, ktorí dostali vakcínu Pfizer, zatiaľ však neurobilo žiadne závery. Väčšina prípadov v Izraeli bola hlásená medzi ľuďmi do 30 rokov.


Spoločnosť Pfizer v tom čase uviedla, že nepozorovala vyššiu mieru ochorenia, ako by bola obvyklá v bežnej populácii, a že nebola preukázaná príčinná súvislosť s vakcínou. Ešte koncom apríla CDC po správach o izraelskom vyšetrovaní uviedla, že medzi nimi nevidí nijaké spojenie.


Začiatkom tohto mesiaca americké regulačné orgány rozšírili povolenie vakcín Pfizer a BioNTech Covid-19 na deti vo veku od 12 do 15 rokov.


WHO: Celosvetový počet obetí Covidu je trikrát vyšší ako sme mysleli, zomrelo takmer 8 miliónov ľudí
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková