Viskupič chce k rozpočtu nové dáta, podľa Richtera novelu netreba
22 | 05 | 2021 I tasr

Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) vyzdvihuje, že novelu zákona o rozpočte treba postaviť na nových dátach, v ktorých sa zohľadní lepšia pandemická situácia. Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) však dodáva, že v novele ide o účtovné zmeny.


Mnohé výdavky sa presunuli z konca minulého roka, iné sa zase týkajú zlej situácie v januári a vo februári pre pandémiu nového koronavírusu. Obaja sa však zhodli na tom, že slovenskú štátnu pokladnicu čakajú lepšie časy, čo sa týka príjmovej stránky. Exminister práce Ján Richter (Smer-SD) však potom nerozumie, na čo je potrebných ďalších 3,4 miliardy eur a novelu rozpočtu považuje za rozvrat verejných financií. Názory si vymenili v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Viskupič zdôraznil, že celý návrh novely rozpočtu je postavený na marcových prognózach, kedy zúrila druhá vlna pandémie. "My hovoríme, že by bolo dobré počkať a aby sa urobili júnové prognózy, kde sa už ukáže to, že ekonomika sa štartuje," vyjadril sa Viskupič s tým, že ekonomika už v prvom kvartáli rástla a zvyšuje sa aj výber dane z pridanej hodnoty (DPH).

Kremský uznal, že hotovostný vývoj na Slovensku nie je zlý. Dodal však, že napriek zlepšujúcej sa situácii treba vytvárať poistky a rezervy, pretože nik nevie, čo sa bude diať na jeseň. V koalícii je podľa neho už 90 % zhoda na novele, pracujú na tom, aby sa dohodli.

Viskupič dodal, že SaS je pripravená na kompromisy, ich návrh je zvýšenie výdavkov o 1,6 miliardy eur, koaličná strana chce kompromis hľadať niekde medzi týmto číslom a medzi 3,4 miliardami eur navrhnutými ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO).

Richter kritizuje postoj koalície k rozpočtu. Samotný zákon roka bol podľa neho zle prijatý, keďže už v čase jeho vytvárania sa vedelo, že sa Slovensko nachádza v kríze. Niektoré položky boli podľa neho podhodnotené, napríklad pri Sociálnej poisťovni. "Objektívne treba povedať, že hrozí rozpad verejných financií," poznamenal Richter.

Na margo toho, že sa novela má prijímať v skrátenom režime Kremský uviedol, že pokiaľ vie, vždy sa zmeny v rozpočte robia v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o to, aby novela vstúpila do platnosti čo najskôr. Viskupič však kritizuje, že debata o novele bola vo všeobecnosti extrémne krátka, pretože v utorok bola novela predstavená na koaličnej rade, v stredu ju prijala vláda a poslala do parlamentu a už vo štvrtok mala byť schvaľovaná poslancami.

Posiela nám poslanec OĽaNO kódovanú správu o konci vládnej koalície?
Vládna koalícia nemá zas až tak veľa poslancov, ktorí si dovoľujú samostatne rozmýšľať. A dokonca - aká to nehoráznosť - aj samostatne prezentovať vlastné názory. Jedným z nich je Andrej Stančík z OĽaNO. Najnovšie napísal status, ktorý môže... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Ivan Brožík