Včely ako rýchly test na koronavírus... a bez  laboratórneho vybavenia
22 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vycvičené včely dokážu podľa pachu v sekunde zistiť ľudí infikovaných koronavírusom.  Vedci a startupisti to chcú  využiť, píše taz.de.



Živé rýchle testy na koronavírus -  za pár sekúnd, ešte pred prejavom symptómov

Pri kom včela natiahne svoj sosák, ten má koronavírus a musí ísť do karantény. Znie to síce absurdne, ale holandskí vedci to myslia vážne. Vyvinuli totiž metódu, ktorá naučí včely rozpoznávať  vírus podľa pachu,  a to za pár sekúnd, ešte pred tým, ako sa u infikovanej osoby vôbec prejavia prvé príznaky ochorenia. Včely sú tak ako živé rýchle testy na koronavírus.


Včely majú mimoriadne dobrý čuch, ktorý je pravdepodobne ešte citlivejší než u psov.  Majú  asi 60 000 pachových receptorov.  Môžu paralelne spracovávať informácie o pachoch, a tak sa presne orientovať v akejsi čuchovej mape. Vedci z Univerzity vo Wageninge to využili a medonosné včely cielene trénujú na koronavírus.


Francúzi vyšetrujú tri prípady zriedkavej krvnej poruchy u príjemcov Pfizeru
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Pred včely  umiestnili vzorky s koronavírusom pochádzajúcim z infikovaných noriek či ľudí. Keď na ne včely reagovali, ako odmenu dostali cukrovú vodu. Postupne si tak vytvorili súvislosť medzi koronavírusom a odmenou. Neskôr už aj bez cukrovej vody reagovali natiahnutím sosáka, ak mali pred sebou infikovanú vzorku.


Včely dokázali rozlíšiť aj tie najmenšie zmeny v metabolizme infikovaných osôb, podobne ako je to u psov, špeciálne vycvičených na detekciu koronavírusu.



Nie je potrebné laboratórne vybavenie 

Testovanie včelami  je oveľa rýchlejšie, zdôraznil profesor veterinárnej medicíny Wim van der Poel.  Tento odborník na zoonotické ochorenia tvrdí: . „Včely sa vycvičia za niekoľko hodín a výsledok dostanete už za pár sekúnd.“  Je to aj bezpečnejšie, pretože psy sa môžu koronavírusom nakaziť, včely nie.


Popierači korony v Rumunsku: „Stop očkovacej genocíde!“ (Cristian Stefanescu)
Komentár Cristiana Stefanescua (Deutsche Welle) Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová


„Nemôže to síce nahradiť testy PCR, ale prvé výsledky sú sľubné. „Možno nasadiť viac včiel, čo zvyšuje presnosť,“ – dodal Poel.


Vedci dúfajú v 95-percentú presnosť testov s včelami. Takéto testy sú nielen rýchlejšie, ale aj výrazne presnejšie než v prípade mnohých aktuálne používaných rýchlotestov. Podľa Poela sa k tomu čoskoro zverejní aj vedecká štúdia.


Ťažko si ale predstaviť, že nezaočkovaní návštevníci kaderníctva by sa mali testovať včelami, ale vzhľadom na to, že medonosné včely sa vyskytujú prakticky na celom svete, táto prax by sa mohla osvedčiť. Na takéto testovanie nie je potrebné ani žiadne laboratórne vybavenie, vyhlásil Poel a ako dodal, preto by mohlo byť atraktívne v chudobných krajinách, uzatvára taz.de.


Kto riadi samotestovanie, riadi aj pandémiu (Tim Sumpf)
Komentár Tima Sumpfa (The Epoch Times) Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová