Psakiová vztýčila bielu vlajku, USA nemajú spôsob ako zastaviť Rusko pri dokončení plynovodu
22 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová obhajuje rozhodnutie Bidenovej administratívy upustiť od sankcií voči Nord Stream 2. Vyhlásila, že rusko-nemecký plynovod je takmer dokončený a nemožno ho nijako zastaviť, informuje portál RT.




Americké ministerstvo zahraničia v stredu oznámilo, že ukladá sankcie voči viacerým lodiam a spoločnostiam, avšak s odvolaním sa na národné záujmy okamžite upustilo od sankcií voči spoločnosti Nord Stream 2 AG a jej generálnemu riaditeľovi Matthiasovi Warnigovi.
Geopolitický projekt

USA naďalej nesúhlasia s plynovodom ako s „ruským geopolitickým projektom“, ale ten bol takmer dokončený v čase, keď Joe Biden zložil prezidentskú prísahu. "Akým spôsobom zastavíme projekt v inej krajine, ktorý bol postavený na 95%?" pýta sa Psakiová

Nord Stream 2 - rozšírenie ropovodu pod Baltským morom, ktorý od roku 2011 čerpá ruský zemný plyn do Nemecka - malo byť dokončené do konca roku 2019. Najskôr to však bolo s oneskorením, keď Dánsko vydalo potrebné povolenia, pod tlakom USA a potom administratíva prezidenta Donalda Trumpa v decembri toho roku úspešne zastrašovala švajčiarsko-holandského dodávateľa Allseas sankciami.

Rozklad polície v priamo prenose? Zbor dobrovoľne opúšťa ďalší vplyvný muž! A nie je sám...
Veľké personálne čistky alebo len zhoda náhod? Policajný zbor hromadne opúšťajú skúsení príslušníci. Ako to už býva zvykom, vraj na vlastnú žiadosť. O skutočných dôvodoch teda môžeme len špekulovať. Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | René Skalný

Ohrozili by spojenectvá

Akonáhle Rusko vyslalo svoje vlastné plavidlá na dokončenie projektu, USA došli možnosti. Priame sankcie voči Nemecku by „negatívne ovplyvnili vzťahy USA“ s Berlínom a „EÚ a ďalšími európskymi spojencami a partnermi“, ktoré Bidenova administratíva potrebovala na uskutočnenie svojej zahraničnopolitickej agendy, informovalo ministerstvo zahraničia v správe o sankciách.

USA vzniesli námietky proti spoločnosti Nord Stream 2 z dôvodu, že by Ukrajinu pripravili o tranzitné poplatky v hodnote miliárd dolárov. A to pri pokuse o nátlak na EÚ, aby nakupovala tekutý zemný plyn vyrobený v USA za oveľa vyššiu cenu ako ruskú energiu.

"Čo je toto za šialenú chobotnicu? Čo sú toto za mafiánske praktiky?" pýta sa Blaha
Zvláštne dianie okolo Slovenskej informačnej služby (SIS), prirodzene, nemohlo uniknúť ani opozičnému Smeru-SD, ktorého podpredseda Ľuboš Blaha v statuse zareagoval na tajnú schôdzku našich najmocnejších politikov. Stretnutie, aké tu ešte nikdy... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik