Krutá pravda: V štátnej nemocnici chce každý zarobiť. Nie pre nemocnicu, ale pre seba a pre „svojich“
22 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko naleje každoročne do štátnych nemocníc milióny eur. O ich oddlženie sa pokúšal už niekoľkokrát, lenže zakaždým sa opäť dostali do desaťtisícových dlhov. Že by to tak nemuselo byť píše na facebookovom profile Nekŕmte nás odpadom žena, ktorá v jednej z nemocníc pracuje.


Zvykne sa hovoriť, že súkromník je lepší hospodár ako štát. Že je to skutočne tak svedčí aj status, ktorý zverejnila na facebookovom profile Nekŕmte nás odpadom žena pracujúca v nemocnici. Keďže predtým bola jej nemocnica štátna a dnes patrí súkromníkovi vie porovnať, ako sa ktorý k jej hospodáreniu správa.
Súkromný vlastník nemocnice nebude nakupovať predražené veci, okrádal by sám seba

Zdravotníčka v úvode statusu priznáva, že na tejto stránke čítala diskusiu o stave zdravotníctva a prekvapilo ju, koľko ľudí si myslí, že keď je niečo tak dôležité ako nemocnica v štátnych rukách, tak je to lepšie a zabezpečí to pacientom lepšiu a väčšiu šancu na kvalitnú starostlivosť. „Ale takto to nefunguje. Aj naša nemocnica bola štátna. Vedenie sa striedalo po každých voľbách. Každá politická strana si dosadila vždy svojich ľudí. A každý riaditeľ prichádzal s novou víziou,“ konštatuje zdravotníčka a dodáva, že plány a sľuby ostali skoro vždy len na papieri. „Prečo? Pretože každý chcel zarobiť. Nie pre nemocnicu, ale pre seba a pre „svojich“. Nakupovali sa napríklad CT prístroje za dvojnásobné ceny oproti ich reálnej hodnote, podpisovali sa nevýhodné zmluvy na upratovanie, varenie, či pranie bielizne,“ prezrádza ako sa šafári v nemocnici, ktorá je v štátnych rukách.

Mesík: Otcovia špajdlovania spreneverili pol miliardy eur! Kvôli testovaniu máme najviac mŕtvych!
Bývalý expert Svetovej banky a vyštudovaný lekár Juraj Mesík je tvrdým kritikom súčasnej vlády. Najmä čo sa týka takzvaných protipandemických opatrení. Mesík vyzýva orgány činné v trestnom konaní, aby začali vyšetrovať strojcov celoplošného... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | René Skalný


Ale to nie je všetko. „Keď už sa niekde napríklad vymenila dlažba, tak cena rekonštrukčných prác bola tak vysoká, že by ste za to vedeli opraviť nielen dlažbu, ale aj stropy a osvetlenie. Prečo? Myslím si, že preto, že na každej väčšej zákazke chcel niekto zarobiť,“ konštatuje dávnu pravdu zdravotníčka, ktorá ale zároveň priznáva, že to síce nevie dokázať, ale predražené nákupy hovoria o tom, že z každej zákazky sa museli odovzdávať úplatky pre vedenie, pre tých kto vyberal a rozhodol o danom nákupe. Veď zo štátneho „krv netečie. Všetko sa ale zmenilo po tom, čo sa ženina nemocnica pred pár rokmi dostala do súkromných rúk.


Tvrdenie, že súkromný vlastník si vyberie len výhodne a zarábajúce úkony neobstojí

„Netvrdím, že nastal zázrak a všetko je zrazu ideálne, ale majiteľ rozhodne nebude nakupovať predražené CT-čka, či služby, lebo by okrádal seba. Neobstojí ani tvrdenie, že súkromný vlastník si vyberie len výhodne a zarábajúce úkony. Ich cenu totiž nastavuje v tomto systéme štát. Stačí to zmeniť. A z nevýhodných zákrokov urobiť zákroky rentabilné. To je celé,“ píše v závere zdravotníčka, ktorá si myslí, že za stav nášho zdravotníctva môže práve skutočnosť, že v ňom chýba skutočná konkurencia a nemocnice sa nemusia predháňať, aby mali tých najlepších lekárov, či sestry, aby mali to najlepšie vybavenie.

Krajčí chce ešte raz oddĺžiť nemocnice
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pripustil, že chce ešte raz oddĺžiť nemocnice. Starý spôsob oddlžovania nemocníc bol podľa jeho slov nastavený veľmi zavádzajúco. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | TASR