Keď sa sci-fi stáva realitou: Rusko zahájilo masovú výrobu autonómnych vojnových robotov
22 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská armáda čoskoro získa autonómnych vojnových robotov schopných samostatného pôsobenia na bojisku, uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Moskva totiž zahájila masovú výrobu týchto strojov, informuje portál RT.


Keď sa sci-fi stane realitou

"Nie sú to len nejaké experimentálne prototypy, ale roboty, ktoré sa dajú skutočne ukázať v sci-fi filmoch, pretože môžu bojovať sami," povedal minister počas fóra "Nové poznatky". Fórum sa koná v niekoľkých ruských mestách od 20. mája do 22. mája. Je to séria vzdelávacích podujatí, na ktorých sa zúčastňujú špičkoví odborníci z rôznych oblastí.




„Vyvinuli sme veľké úsilie na vývoj zbraní budúcnosti,“ uviedol Šojgu v súvislosti s vojnovými robotmi vybavenými umelou inteligenciou (AI). Boti, o ktorých sa hovorí, že sú schopní nezávisle sa dostať do bojovej situácie, sú súčasťou nového najmodernejšieho arzenálu, na ktorý sa v súčasnosti zameriava ruská armáda.

Keď hovoril o robotoch, minister nepomenoval žiadne konkrétne zbraňové systémy. Rusko však už predstavilo rôzne autonómne a poloautonómne stroje, z ktorých niektoré absolvovali bojový debut.

Bolo Rusko oklamané? NATO sľúbila Moskve, že sa nebude rozširovať na východ. Dnes pochoduje na ruských hraniciach
21 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Vedie séria Uran

Jedným z nich je Uran-9, viacúčelový robotický zbraňový systém, ktorý vyzerá ako malý tank vybavený 30 mm kanónom, niekoľkými plameňometmi a štyrmi navádzanými protitankovými raketami. Je určený na prieskum a palebnú podporu. Môže pomáhať vojakom na bojiskách a minimalizovať potenciálne straty.

Ďalším modelom série Uran je autonómna odmínovacia jednotka s názvom Uran-6. Robot podobný buldozéru s hmotnosťou do šesť ton je navrhnutý tak, aby vytváral bezpečné priechody pre vojakov kráčajúcich v mínových poliach. Obe jednotky Uran ruská armáda úspešne využila počas protiteroristickej kampane v Sýrii.

Ruská armáda môže čoskoro postaviť ešte výkonnejšie robotické vojnové stroje: jej inžinieri v súčasnosti pracujú na autonómnych systémoch založených na tankoch T-72 a T-14 Armata schopných niesť ťažké zbrane.

Nový prieskum EÚ: Hrozí spustenie politickej nespokojnosti, dôvera vo vlády klesá
21 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Nebezpečný Poseidon

Ruský námorný arzenál sa čoskoro posilní dronmi Poseidon - obrovskými robotickými miniponorkami schopnými niesť atómové palivo s miniatúrnym jadrovým reaktorom schopným niesť jadrové hlavice. Armáda zverejnila prvé testy podvodného drona už v roku 2019.

Autonómna ponorka sa môže nízkou rýchlosťou pomaly priblížiť k nepriateľskému územiu hlboko pod vodou. Ak bude odhalená, môže výrazne zvýšiť rýchlosť a predbehnúť svojich prenasledovateľov pred návratom do utajeného režimu.

Odhalenie Poseidonu podnietilo zamestnanca amerického ministerstva zahraničia k vyjadreniu obáv z jeho potenciálnej schopnosti rozpútať „rádioaktívne tsunami“ na amerických brehoch.

Prísne tajné! Ruská arktická vojenská základňa bola predstavená novinárom. Čo všetko skrýva môžeme len hádať (VIDEO)
21 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Z laserových zbraní realita

Roboty nie sú jedinou špičkovou technológiou, ktorú má k dispozícii ruská armáda. Podľa Šojgua plánuje Moskva tiež vývoj laserových zbraní. „To bola pred 20 rokmi iba fikcia,“ uviedol minister a dodal, že zatiaľ čo v tom čase boli laserové zbrane sci-fi materiálom, „teraz je to realita“.

Aj keď ruskí vojaci možno tak skoro nebudú ovládať svetelné meče, ruská armáda má vo výzbroji laserovú zbraň. Peresvet, veľmi tajné laserové delo, bolo jednou zo zbraní odhalených prezidentom Vladimírom Putinom už v roku 2018.

O tomto zbraňovom systéme je známe len málo, ale údajne je schopný zostreliť nepriateľské lietadlá aj prichádzajúce strely. Armáda už kanón dostala, potvrdil Šojgu a dodal, že má stále veľký potenciál na ďalšie vylepšovanie.

Putin: Rusko vyrazí zuby všetkým, ktorí budú chcieť z neho odhryznúť
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vládnymi úradníkmi vyhlásil, že mnohí sa chcú Ruska zmocniť. Nepriatelia Ruska podľa neho snívajú o častiach rozsiahleho územia. Také snahy západu zažíva Rusko podľa šéfa Kremľu, už stáročia. Putin... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

V akcii sa zistili aj nedostatky

"Sýrska protiteroristická kampaň pomohla ruskej armáde získať hlboký náhľad do modernej vojny a prispôsobiť jej potreby súčasným výzvam," uviedol minister. Prezradil, že to nebol len dobrý poľný test pre niektoré zbrane, ale tiež sa preukázali niektoré z ich nedostatkov.

"Vypustili sme z nášho arzenálu osemnásť zbraňových systémov a už ich nevyrábame," uviedol Šojgu. Dodal však, že napriek postupujúcej digitalizácii vojen sú vojaci stále základom ruských ozbrojených síl.

"Chceli by sme vytvoriť mobilizačnú rezervu ... nového druhu," uviedol Shoigu. „Táto rezerva musí mať kvalitné školenie a vzdelanie,“ vysvetlil a dodal, že moderná armáda potrebuje „profesionálov“, a nie  „pracovnú silu“.

Ako Amerika obracia Rusko proti Číne (Vladimír Michejev)
Komentár Vladimíra Michejeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Iveta Machová