Francúzi vyšetrujú tri prípady zriedkavej krvnej poruchy u príjemcov Pfizeru
22 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
U príjemcov vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech boli hlásené tri prípady zriedkavej poruchy ovplyvňujúcej zrážanie krvi. Francúzske zdravotnícke orgány ich práve vyšetrujú, informuje portál RT.




Agentúra ANSM pre lieky uviedla, že prípady hemofílie boli všetky u ľudí starších ako 75 rokov. Tieto prípady sú prvým výskytom hemofílie vo Francúzsku, ktorý je potenciálne spojený s injekciou Pfizer/BioNTech, uviedol regulačný úrad vo svojej najnovšej správe o farmakovigilancii týkajúcej sa americko-nemeckej vakcíny.

"Tento veľmi zriedkavý účinok nespochybňuje pomer prínosu a rizika vakcíny," dodala agentúra. Podľa oficiálnych údajov bolo od 13. mája v celej krajine podaných asi 20 964 000 dávok injekcie.

Zbohom, masky: Orbán tvrdí, že Maďarsko porazilo tretiu vlnu Covid-19
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Čo je hemofília

Ľudia s hemofíliou nemajú dostatok bielkovín zrážajúcich krv, ktoré sa pri zrážaní krvi kombinujú s krvnými doštičkami. Hemofilici môžu preto krvácať dlhšie ako je zvyčajné. Výskyt tohto stavu medzi bežnou populáciou je extrémne zriedkavý, len okolo 1 - 1,5 prípadu na milión ľudí ročne, uviedli francúzski zdravotníci.

Hemofília nebola uvedená ako vedľajší účinok vakcíny Pfizer zo strany regulačných orgánov liekov, ktoré schválili očkovanie. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv však odporúča príjemcom, aby pred očkovaním informovali lekára, ak majú poruchu krvácania.

U ľudí očkovaných vakcínou Pfizer sa vyskytli zriedkavé prípady alergických reakcií, medzi ktoré patrí malý počet prípadov anafylaxie, informoval európsky regulačný úrad pre lieky, Európska agentúra pre lieky.

Poliaci bijú na poplach: Nebývalý nárast prípadov rakoviny a u nás to nebude iné!
Vlani nebolo kvôli pandémii covidu-19 odhalených mnoho zhubných nádorov, no situácia sa rapídne mení. Onkológovia z univerzitnej nemocnice v Krakove varujú, že tento rok sa dá očakávať až o 40 percent viac novo odhalených prípadov rakoviny než... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Diana Zaťková