Popierači korony v Rumunsku: „Stop očkovacej genocíde!“ (Cristian Stefanescu)
21 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Cristiana Stefanescua (Deutsche Welle)


Očkovanie v Rumunsku je jedným z najrýchlejších v EÚ. Zaočkovať sa možno dať dokonca bez objednania. Celé to však môže uviaznuť, a to nielen kvôli odporcom očkovania či konšpiračným teoretikom.



Protesty proti očkovaniu v Bukurešti

S rumunskými zástavami, krížmi a obrazmi pravoslávnymi svätých protestovali v Bukurešti stovky odporcov očkovania proti údajnej „lekárskej diktatúre“. To, že rumunská vláda oznámila zmiernenie protikoronových opatrení, napríklad až na malé výnimky sa už nebudú musieť vonku nosiť rúška, je zásluhou demonštrantov. Bolo to ich „víťazstvo“, čo na pochode aj hlasno dávali najavo.


Zmierňovanie opatrení ale bolo „pascou“.  Rúško, ktoré ich malo ako „náhubok“ umlčať, sa napokon vonku už nosiť nemusí, no vláda  siahla po inom oklieštení základných práv ľudí, a to v podobe údajného „povinného“ očkovania a očkovacieho preukazu. Demonštrantom to však neuniklo a megafónmi to na demonštrácii „vykričali do sveta“. Aj takúto podobu mali nedávno ulice v centre Bukurešti, píše v komentári  Cristian Stefanescu.


Diskriminácia ako hrom: EÚ otvorí hranice pre zaočkovaných. Nie však tým, ktorí dostali Sputnik V
Plánu Európskej únie na opätovné otvorenie hraníc cudzincom plne zaočkovaným proti Covid-19, sa nezúčastnia tí, ktorí dostali Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Najmä starší ľudia sú náchylní prijímať konšpiračné teórie

Ako vznikajú konšpiračné teórie a na koho najviac pôsobia? Sociológ Cătălin Stoica z Univerzity v Bukurešti spolu so svojím kolegom Radu Umbresom skúmal tento fenomén v období pandémie. Ich závery však boli prekvapivé len na prvý pohľad. Mimoriadne náchylní na prijatie konšpiračných teórií paradoxne nie sú nevzdelaní ľudia, ale tí, ktorí majú stredoškolské, dokonca aj vysokoškolské vzdelanie. Je tomu tak možno preto, že sú lepšie informovaní. Je to ale len „ilúzia kompetencie“, poznamenáva Cristian Stefanescu.


Ďalším faktorom sú sociálne kontakty. Tí, ktorí nemajú veľa priateľov a nekontaktujú sa ani s rodinou, sú v tomto smere ohrození najviac. Navyše práve v Rumunsku sú najmä starší ľudia oveľa viac prístupnejší konšpiračným teóriám než mladší.  Cristian Stefanescu v tom vidí dedičstvo komunistickej diktatúry. Média boli vtedy pod tvrdou cenzúrou a pre ľudí boli významným zdrojom informácie špekulácie a konšpiračné teórie.


Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Strach z Billa Gatesa, Maďarov  a apokalypsy

Na demonštrácii proti očkovaniu v Bukurešti zaznievala zmes zmätených správ, či už o údajných plánoch miliardára Billa Gatesa až po blížiacu sa apokalypsu, alebo údajné pochybné machinácie maďarskej vlády v oblasti Sedmohradska.



Geneticky modifikované látky na získanie kontroly

Medzi demonštrantmi bol aj jeden mimoriadne radikálny v bielom ochrannom odeve so žltou Dávidovou hviezdou na hrudi a nápisom „Stop očkovacej genocíde!“ V zásade nebol proti očkovaniu ako takému, teraz ale podľa jeho slov zavládla očkovacia genocída. Nejde totiž o klasické vakcíny, ale geneticky upravované substancie na získanie totálnej kontroly, a cieľom nie je nič iné ako zdecimovanie svetovej populácie.


V Rumunsku sa konšpiračným teóriám darí a šíria sa predovšetkým prostredníctvom sociálnych médií, pod vplyvom antivakcinačných skupín. „Poľutovaniahodnú úlohu“ na seba často preberajú aj rumunské televízne stanice so širokým záberom na ľudí, keď poskytujú priestor odporcom očkovania či popieračom  koronavírusu, uzatvára Cristian Stefanescu v komentári pre Deutsche Welle.


Povinné očkovanie žiakov? Lekári varujú: „Neobetujte ľudské práva kvôli farmaceutickým experimentom!“
Komentár nmc (The Epoch Times) Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová