Poliaci bijú na poplach: Nebývalý nárast prípadov rakoviny a u nás to nebude iné!
21 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Vlani nebolo kvôli pandémii covidu-19 odhalených mnoho zhubných nádorov, no situácia sa rapídne mení. Onkológovia z univerzitnej nemocnice v Krakove varujú, že tento rok sa dá očakávať až o 40 percent viac novo odhalených prípadov rakoviny než vlani, informuje portál HN.


"Sme vo veľmi kritickej situácii, v ktorej sme nikdy neboli a ani sa nám nezdalo, že by sme sa v nej mohli ocitnúť. Voláme o pomoc, pretože sme na okraji priepasti," vyhlásil podľa televízie TVN 24 šéf krakovského onkologického oddelenia profesor Piotr Wysocki.
Prídu dva ročníky naraz

Vlani bolo podľa Wysockého odhalených o 20 percent menej zhubných nádorov ako v predchádzajúcom roku. No nie preto, že by neboli, ale preto, že neboli včas diagnostikované. "A teraz sa objavila neuveriteľne veľká vlna nových prípadov," dodal.

"Predpokladáme, že sa preženú dva ročníky pacientov: minuloroční a tohtoroční," povedal profesor. Krakovskí experti preto predpokladajú, že tento rok bude o 40 percent viac zistených zhubných nádorov než vlani.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/05/21/bukovsky-nasa-vlada-a-vedci-sposobili-tisice-umrti-na-slovensku-pretoze-ignorovali-vedecke-fakty/
Nádory budú väčšie, liečba obtiažnejšia

A na dôvažok, pacienti "prehliadnutí" v minulom roku prídu tento rok s väčším nádorom, vyžadujúcim zložitejšiu a dlhšiu liečbu. "Celý systém roky pracoval na hrane a pandémia spôsobila, že sa rúca ako domček z kariet," varoval profesor.

K novým pacientkám napríklad patrí dvadsaťročná tehotná žena s rakovinou, ktorá už je v pokročilom štádiu, pretože príznaky v posledných mesiacoch nikto neskúmal. V posledných týždňoch počet nových pacientov vyžadujúcich okamžitú chemoterapiu pred operáciou vzrástol až štvornásobne. "Je to nepredstaviteľné,"  povedal onkológ.

Župan Droba nadáva do "dezolátov" ľuďom, ktorí pochybujú o vakcínach!
"Mrte dezolátov sa tu vyrojilo. Fakt sa pýtam, kde to žijeme. Len dúfam, že z tých antivaxerov, čo sa tu ozývajú, nikto nenakazí zodpovedného človeka.“ Aj takýmto neprimeraným slovníkom reaguje predseda bratislavského kraja - Juraj Droba na ľudí,... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | René Skalný