Najnovší prieskum dáva Pellegriniho strane Hlas 17,8 percenta, Smer predbehol Oľano
21 | 05 | 2021 I Peter Sulek

RTVS zverejnila prieskum volebných preferencií agentúry Median. Výsledky prieskumu priniesli niekoľko prekvapení.



Prekvapivý prieskum

Ak by sa parlamentné voľby konali v máji, po výraznom prepade a so ziskom 17,8 % by ich vyhral Hlas-SD, nasleduje SaS (12,9 %) a na tretej priečke Smer-SD, ktorý predbehol hnutie Igora Matoviča. Volilo by ho 9,7 % opýtaných. Do parlamentu by sa dostalo spolu sedem strán, z toho jedna nová.

Na štvrtom mieste by sa so ziskom 8,7 % umiestnilo hnutie OĽANO, po ňom ultraliberálne Progresívne Slovensko (7,8 %), Sme rodina (7,7 %) a strana Za ľudí (5,3 %), v ktorej aktuálne prebieha rozkol.

Pred bránami parlamentu by ostali Republika (4,9 %), KDH (4,5 %) a Aliancia, ktorú by volilo 4,2 % opýtaných. Zvyšné strany by podľa prieskumu nezískali ani tri percentá.

Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN, ktorý sa konal od 11. do 19. mája na vzorke 1 000 respondentov.

Podľa prieskumu by si 56 percent Rusov vybralo Putina, ak by sa tento týždeň konali prezidentské voľby
Ak by sa tento víkend v Rusku konali prezidentské voľby, Vladimir Putin by mohol očakávať víťazstvo. Odhalil to najnovší prieskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Účasť by poklesla

Svoju účasť v hypotetických voľbách deklaruje 67 % respondentov, v porovnaní s aprílovým prieskumom ide o pokles o päť percentuálnych bodov.

Volieb by sa najčastejšie zúčastnili najmladší vo veku od 18 do 29 rokov (75 % oslovených) a tiež ekonomicky aktívni ľudia vo veku od 40 do 49 rokov (78 %).

Naopak volieb sa odmietajú zúčastňovať oslovení v dôchodkovom veku, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním a obyvatelia Prešovského a Trnavského kraja.

Svojou voľbou si je istých 75 % opýtaných, častejšie seniori, obyvatelia väčších miest a obcí a tiež obyvatelia Trnavského kraja.

Podľa prieskumu viac ako štvrtina dospelých v EÚ váha dať sa zaočkovať proti Covid-19
Najnovší prieskum zistil, že až 27 percent dospelých v EÚ uviedlo, že je nepravdepodobné, že by sa dali zaočkovať proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Lukáš Leca