Kedy sa Baťová ospravedlní za Sputnik? Urobila zo Slovenska nástroj boja proti Rusku
21 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Konzervatívny denník Postoj zverejnil zaujímavý názor Martina Leidenfrosta, ktorý sa pozastavuje nad tým, prečo sa liberáli za svoje hriechy neospravedlňujú. A uvádza príklad Sputnika a Baťovej.


Martin Leidenfrost je rakúsky spisovateľ, publicista a scenárista. Stĺpčekár rakúskeho denníka Die Presse, prispieva do viacerých popredných európskych denníkov, spolupracuje s denníkom Postoj. Žil dvanásť rokov na Slovensku, aktuálne žije na rakúskom vidieku.
Baťová zbombardovala Rusko

Leidenfrost začína text príhodou z cesty po Čiernej Hore. Nachádzal sa tam práve v čase, keď sa český prezident Zeman ospravedlnil srbskému prezidentovi Vučičovi za bombardovanie Juhoslávie vojskami NATO. V médiách v Čiernej Hore to bola správa číslo jeden.

"Priznanie krívd a nesprávnych úsudkov mám za cnosť. Nikdy toho nebude priveľa. Kochal som sa teda v tej morálnej nádhere (po ospravedlnení Zemana), kým mi nenapadla otázka: A kedy sa ospravedlní riaditeľka ŠÚKL-u Zuzana Baťová?" spomína Leidenfrost.

Podľa neho Baťová tiež neoprávnene bombardovala. Bombardovala Rusko a svoje výroky zatiaľ neoľutovala. Zároveň sa jej nič nestalo, drží sa v kresle a ešte aj dostala auto plné kvetov.

"Baťová by sa za svoje vyjadrenia mala ospravedlniť. Sputnik je dobrý," povedal Juraj Kamarás, šéf IMUNY
Vojna medzi Igorom Matovičom a riaditeľkou ŠÚKL kvôli ruskej vakcíne Sputnik je každému dobre známa. Teraz sa o nej vyjadril aj riaditeľ spoločnosti IMUNA v Šarišských Michaľanoch, ktorý Sputniku hovorí jasné ÁNO. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kultúra ospravedlňovania

Dodáva, že kultúra ospravedlňovania (za svoje hriechy) je v poslednom čase skôr výsadou kresťanov a konzervatívcov. Upresňuje však, že myslí skôr na konzervatívcov a kresťanov na Západe. Ospravedlňujú sa v jednom kuse.

"Ak má konzervatívec západne od Moravy to vzácne šťastie, že smie raz za čas vyjadrovať svoj svetonázor v médiách, balí to nevyhnutne do hustej vaty. Keď chce chváliť pro-life legislatívu v Poľsku, začína odsúdením antisemitizmu minimálne od Pilsudského a končí vymenovaním všetkých hriechov Kaczynského," hovorí.

Ak teda konzervatívec chce pochváliť napríklad Trumpa, automaticky v tej pochvale musí byť zahrnuté Trumpove karhanie. To isté platí o Orbánovi. Chce konzervatívec Orbána v niečom pochváliť? Musí to spojiť s karhaním za iné. A dalo by sa pokračovať.
Liberáli to robia inak

"Všimli ste si, že progresívny komentariát to vôbec nerobí?" pýta sa Leidenfrost.

A ide o veľmi dobrý postreh. Je to naozaj tak, že keď píšu liberáli o svojich ľuďoch (Merkelová, Macron, Trudeau), vôbec k tomu nepridávajú kritiku. Naopak, celkom bez komplexov ich velebia. Joe Biden si prezidentské kreslo ešte ani nezohrial a už bol velebený.

Leidenfrost pre korektnosť dopĺňa, že aj liberáli sa ospravedlňujú avšak s jedným obrovským rozdielom. V posledných rokoch sa ospravedlnili za kolonializmus a rasizmus a podobne – takže zakaždým sa ospravedlňujú za hriechy iných. No nikdy nie za svoje.

Belousovová: Rusofóbia zabíja! Baťová s Čaputovou by mali kvety odniesť na hroby ľudí, ktorí mohli žiť
"Rusofóbia je nebezpečná. Rusofóbia zabíja!" Tvrdí Anna Belousovová. Upozorňuje, že na Slovensku má už stovky obetí. Dôvodom sú obštrukcie pri uvádzaní vakcíny Sputnik. Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | René Skalný

Veľmi vážna vec

Prípad Zuzany Baťovej považuje Leidenfrost za mimoriadne závažný, ktorý si vyžaduje viac ako jedno malé „sorry“. Na stránkach denníka Postoj upozornil redaktor Majchrák už 13. apríla na to, že mediálne interpretácie stanoviska ŠÚKL-u „s leitmotívom, že Sputnik na Slovensku nie je totožný s tým v Lancete, rezonovali od Berlína po New York“ – a že „ruskému výrobcovi objektívne spôsobili reputačný problém“.

Ďalej však hovorí, že situácia so Sputnikom je už dnes oveľa horšia. Klamstvá Baťovej si totiž žijú celosvetovo svojím životom, slovenská lieková agentúra sa stala korunným svedkom všetkých odporcov ruskej látky a Ruskej federácie. Bombu podľa neho na Rusko hodila Baťová najmä vetou, že „podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať v približne 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny spája len názov“.
Ak by bola Baťová agent, neurobila by to inak

Na tvrdenie, že rôzne vakcíny spája len názov Sputnik, však Baťová nemala žiadne dôkazy.

Leidenfrost je presvedčený, že vinou Baťovej sa stalo Slovensko nástrojom hybridnej vojny proti Rusku. A má na to mať dôkazy.

Ako prvý dôkaz uvádza Tagesschau, najrešpektovanejšie verejnoprávne televízne správy Nemecka. Tie mali referovať už 8. apríla, že Sputnik „vyvoláva u slovenských úradov vážne pochybnosti“. 12. mája v Tagesschau ešte pridali, pod titulkom „Kopec problémov so Sputnikom V“ opakovali, že „lieková agentúra v Bratislave uviedla, že to, čo bolo dodané, nezodpovedá tomu, čo bolo očakávané“.

Ďalší dôkaz je z 13. mája, keď prišiel najčítanejší rakúsky denník s článkom „Sputnik, padajúca hviezda?“ Písalo sa tam: „Teraz je okolo Sputnika ticho. Pravdepodobne k tomu prispeli aj nálezy zo Slovenska, podľa ktorých Sputnik V je iba obchodnou značkou, ktorá nezaručuje rovnaké zloženie dodávaných šarží.“

Skutočnosť, že všetky testy Sputnika v bratislavskom laboratóriu dopadli výborne, Leidenfrost v zahraničných médiách nikde nezachytil. A hovorí, že keby konala Baťová na pokyn nejakej protiruskej rozviedky, museli by jej vyplatiť mimoriadnu odmenu.

Baťová nemala spolitizovať Sputnik, myslí si Sulík
Už aj Sulík priznáva: Baťovej veta o tom, že Sputnik v 40-tich krajinách spája len názov bola politickým vyjadrením, ktoré tam nemalo byť. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Baťová ponížila Slovensko na nástroj boja proti Rusku

Novínár hovorí, že k napísaniu tohto textu ho priviedla jeho vlastné znepokojenie. Bežný Slovák si podľa neho možno neuvedomuje, do akej špinavej hry sa tu Slovensko zaplietlo. Na Slovensku je okolo Baťovej už ticho, asi má slušné krytie, nerieši jej osobu. Jej tvrdenie je však vonku, značná časť Západu tomu asi verí, je to navždy vo svete. A zostane to tam, kým ostatní Slováci o tom pomlčia.

Baťovej stanovisko má byť silný tabak, pretože obviňuje Rusko z podvodu a Rusi mohli reagovať aj oveľa horšie. Nehovorí, že je vylúčené, že Rusi so svojimi Sputnikmi zavádzajú. Nedávalo by mu to síce zmysel, ale môže to byť. Lenže šéfka inštitúcie, ktorá sa musí držať výlučne faktov, to tvrdila bez dôkazov.
A ponížila celé Slovensko na nástroj. Za tú bombu by sa mala ospravedlniť.

Baťová nie je anjel! Na internete sa objavili zaujímavé informácie o riaditeľke ŠÚKL
Igor Matovič tvrdí, že problémy okolo vakcíny Sputnik V spôsobil Štátny ústav pre kontrolu liečiv, čo jeho riaditeľka Zuzana Baťová popiera. Že v tom ale môže mať prsty aj ona sama naznačuje článok, ktorý na svojom profile zverejnil doktor Peter... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik