Jednotný Covid pas. Ďalších 100 miliónov na testy. Komisia EÚ sa dohodla
21 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Z dohody, ktorá vzišla v rámci komisie mala radosť predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Komisia sa dohodla na jednotnom Covid pase. Zároveň zmobilizovala 100 miliónov eur na zakúpenie testov na zistenie koronavírusu. V prípade potreby sa môže uvoľniť aj vyššia suma.



EÚ schválila jednotný Covid pas

Podľa vyjadrenia komisárky Ursuly von der Leyenovej bude certifikát kľúčovým stavebným kameňom na ceste k obnoveniu bezpečného a ľahkého cestovania po celej EÚ. Samotný certifikát bude k dispozícii v digitálnom alebo papierovom formáte. Doklad bude podľa dohody účinný až od 1. júla. Hlasovať sa bude ešte 26. mája. Ak ho schváli výbor EÚ parlamentu pre občianske slobody, v pléne ho budú schvaľovať 7. - 10. júna.

Chmelár: Vyhlásenie prezidentky ohľadom stretnutia v centrále SIS je odporné
"Zásadné porušovanie noriem právneho štátu, ktoré bude mať ďalekosiahle dôsledky na dôveryhodnosť štátnych inštitúcií, je katastrofa. Spôsobí, že každá strana bude chrániť svojich zlodejov, poukazovať na tých druhých a lož sa nebude dať odlíšiť od... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prímerie pre Covid pas

Portál Startitup priniesol vyjadrenia aj niektorých europoslancov. „Táto dohoda je prvým krokom k uvedeniu schengenského priestoru do správnych koľají,“ povedal López Aguilar.„Biely dym pre EU Digital COVID Certificate. Tvrdé rokovania, ale dobrý výsledok. Vďaka tomu bude cezhraničné cestovanie v Európe oveľa jednoduchšie a priamočiarejšie,“ napísal na sociálnej  sieti Twitter holandský europoslanec Jeroen Lenaers.

V praxi to budú tri odlišné certifikáty

"Certifikát bude predstavovať potvrdenie o tom, že jeho držiteľ bol očkovaný proti koronavírusu. Alebo má nedávny negatívny výsledok testu. Alebo sa zotavil z infekcie. Nariadenie EÚ o uvedených digitálnych certifikátoch by malo platiť 12 mesiacov." informuje portál Startitup.



Ďalších 100 miliónov eur na testy

Podľa portálu Startitup sa komisia zaviazala zmobilizovať najmenej 100 miliónov eur na zakúpenie testov. Kupovať sa budú za účelom vydávania spomenutých digitálnych certifikátov. V prípade potreby by mohli uvoľniť aj vyššiu sumu ako uvedených 100 miliónov eur.

Európsky parlament chce v Rusku zmeniť režim. Dokonca plánuje založiť rádio Slobodné Rusko
Európsky parlament predložil návrh správy, ktorá trvá na tom, že EÚ musí v prístupe k Moskve postupovať viac konfrontačne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca