Hviezdny manažér Mati: Odmietame byť rukojemníkmi osobných sporov členov vlády!
20 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová


"S obrovským znepokojením vnímame posledné medializované správy o novom spore medzi ministrom financií a ministrom hospodárstva. Následkom sú zastavenie dotácií na nájomné. Neukončená schéma preplácania nákladov pre právnické osoby z kultúry. A najmä pocit bezmocnosti a hnevu v našej komunite. Odmietame byť opäť rukojemníkmi osobných sporov členov vlády!" Lumir Mati
Lumir Mati je viac ako dvadsať rokov špičkovým manažérom hviezd. Na hudobnej scéne k úspechu nasmeroval talentov a dnes odkazuje vláde, stačilo. Príspevok na sociálnej sieti v mene mnohých hudobných asociácií a združení adresoval premiérovi a ministerke kultúry.



Slová vládnych predstaviteľov odmietame


"Slová vládnych predstaviteľov odmietame. Dodnes nemôžeme pracovať. V našom prostredí to nefunguje tak, že ste uvoľnili opatrenia a môžeme pracovať. Naše aktivity nie sú štátom dotované. Naopak! Prinášajú štátu prostriedky," píše Lumir Mati.



U nás v mnohom pokračuje situácia z roku 2020


Podľa Lumira Matiho mnohé aktivity budú rovnako nerealizovateľné v roku 2021, ako to bolo vlani. Kultúrne priestory, eventové a iné agentúry sú na pokraji krachu. A keď sa im skončí dotácia na nájomné, skončia nadobro aj oni.


Reprezentatívna demokracia doslúžila, panuje súdružská zhoda o vzájomných nezhodách
Impozantné schodisko, červený koberec a sedem mužov s čiernymi rúškami. Vyzerajú ako gambleri, ktorí sa vracajú z kasína a za maskou skrývajú rozpačitú grimasu toho, kto prehral. Tak pôsobila oficiálna fotka zo stretnutia ministrov zahraničných... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021



V roku 2020 bola pomoc katastrofálna

"Subjekty i jednotlivci prežili do dnešných dní iba vďaka úsporám, pôžičkám a úverom. Áno, v roku 2021 sa v rámci zmenenej komunikácie podarilo nastaviť dve dobré schémy pomoci. Ale! Podotýkame, že ich berieme ako opravu tých nie najlepšie nastavených z roku 2020. Naša infraštruktúra, budovaná vlastnou vyše 30-ročnou činnosťou je v troskách," píše na sociálnej sieti Mati.


Pôjdeme cestou občianskej neposlušnosti

Manažér vyzýva na stretnutie premiéra a ministerku kultúry. Upozorňuje, že čas čoskoro vyprší. Ľudia z umeleckého, hlavne z hudobného sektoru sú ochotní ísť aj cestou občianskej neposlušnosti. Zdôrazňuje, že hudobníci, ale aj iní preukázali svoju integritu, slušnosť a úctu. Chápali pandemický stav a problémy svojich spoluobčanov aj Vlády SR.



Riešenia sú neporiadne



Riešenie, aké podľa manažéra pripravila Vláda SR, prináša iba neporiadok. Vláda sa podľa neho vyhovára, prehadzuje zodpovednosť medzi subjektami navzájom. Upozorňuje neúčasť kultúry v Pláne obnovy ako obrovskú chybu. A chce sa rozprávať aj na túto tému. Žiada o urýchlené konanie a o najskorší termín stretnutia.