Temná stránka zelenej energie (Vladimír Prochvatilov)
19 | 05 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Rozsiahle používanie alternatívnej energie uvrhne svet do nových konfliktov


Na portáli analytického centra Center of the American Experiment (Minnesota, USA) bola zverejnená štúdia slávneho amerického energetického experta Roberta Brycea Not in our backyard (Nie na našom zadnom dvore). Správa poukazuje na negatívnu stránku zelenej energie.

Obnoviteľné zdroje energie sú v USA veľmi populárne. Podľa Gallupovho inštitútu asi 70 percent Američanov uprednostňuje veternú energiu a 80 percent solárnu. Vlády chcú túto popularitu využiť, uvádza sa v Bryceovej správe, a tak vytvárajú rôzne programy a predpisy, ktoré stimulujú spotrebu veternej a solárnej energie.

Cieľom viac ako 170 miest, viac ako tucta krajov a 8 štátov v Spojených štátoch je poskytnúť ľuďom "100% čistej energie z obnoviteľných zdrojov’’. Obrovské množstvo akademických výskumov, ktoré k tejto popularite aj prispeli, tvrdí, že USA môžu napájať väčšinu svojej ekonomiky, dokonca aj celú svoju ekonomiku z obnoviteľných zdrojov energie. „Nepotrebujeme ropu, uhlie, postačí iba zemný plyn alebo jadrová energia“.

Samotná obnoviteľná energia ľudstvo nenasýti (Vladimír Micheev)
Komentár Vladimíra Micheeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Zuzana Perželová


Bryce vymenúva niekoľko dôvodov, prečo je nemožný nielen úplný, ale aj čiastočný prechod USA na obnoviteľnú energiu.

Odvolávajúc sa na výskumy britských vedcov z Prírodovedného múzea v Londýne, Bryce píše: „úplný prechod americkej ekonomiky na „čistú energiu“ si vyžiada  „obrovské množstvo kovov a vzácnych zemín, ktoré sa budú musieť vyťažiť na výrobu obrovského množstva solárnych panelov a veterných turbín“. 

Len uplný prechod automobilovej dopravy s motormi s vnútorným spaľovaním na elektrické vozidlá si vo Veľkej Británii vyžiada dvakrát toľko kobaltu, ako sa na celom svete vyrobí za rok; takmer všetku svetovú výrobu neodýmu; tri štvrtiny svetovej produkcie lítia; najmenej polovicu svetovej produkcie medi. Bude si to tiež vyžadovať 20-násobné (!) zvýšenie elektrickej energie vyrobenej v Británii.

Pre akumulátory veterných turbín a solárnych panelov treba rovnaké kovy vzácnych zemín, ako aj pre elektrické vozidlá. To samo o sebe znemožňuje prechod aj relatívne malého Spojeného kráľovstva, nehovoriac už o USA, na obnoviteľné zdroje energie (OZE). Prívrženci zelenej energie o tom mlčia.

Zelená energia si bude vyžadovať obrovské pôdne plochy, potrebné na umiestnenie zariadení na výrobu veternej a solárnej energie. Biden oznámil, že plány prechodu USA na obnoviteľné zdroje energie predpokladajú inštaláciu „500 miliónov solárnych panelov, 8 miliónov solárnych striech, spoločných solárnych energetických systémov a 60 tisíc veterných turbín“ po celej krajine, ktoré sa budú rozprestierať na ploche 228 tisíc štvorcových míľ, rovnajúcich sa rozlohe štátov Kalifornia a Washington dokopy.

Bryce píše, že po celej krajine začali miestne a regionálne orgány bojovať proti tomu, aby sa na ich pozemkoch inštalovali systémy obnoviteľnej energie. Od roku 2015 bolo v rôznych štátoch USA, od Maine a Vermontu po Kaliforniu a Havaj, zavedených viac ako 300 zákonov, ktoré zakazujú alebo obmedzujú inštaláciu veterných turbín produkujúcich hluk a vibrácie, ktoré ohrozujú zdravie ľudí, zvierat a vtákov. V Spojených štátoch zabijú veterné turbíny ročne v priemere asi 888 000 netopierov a 573 000 vtákov.

Globálny dopyt po energiách opäť klesne, ak sa koronavírus vráti
Druhá vlna Covid-19 je najväčším rizikom pre energetický trh, varovala Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Agentúa zvýšila vyhliadky na dopyt po rope, ktorá tento rok zaznamenala rekordný pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Marek Molnár


V mnohých štátoch medzi miestnymi obyvateľmi vypukli boje proti ekologickým aktivistom a vládnym orgánom, ktoré ich podporujú. „Dravosť a rozsah konfliktov ohľadne využívania pôdy vo vidieckych oblastiach ukazujú, že akýkoľvek pokus transformovať národné hospodárstvo výlučne na obnoviteľné zdroje energie je odsúdený na neúspech“, píše Bryce.

Veterné a solárne generátory stavajú vo vidieckych oblastiach, takže na prenos elektrickej energie do miest treba, podľa National Renewable Energy Laboratory, vybudovať asi 240 000 míľ vysokonapäťových prenosových vedení. To je 10-násobok obvodu Zeme.

A obnoviteľné zdroje energie sú nerentabilné. Rozvoj zelenej energie je možný iba za neustálej podpory štátu. Na jednotku užitočného výkonu (exajoule) dostali solárne panely v USA 253-krát viac dotácií a veterné turbíny 158-krát viac ako jadrová energia. Aj keď je podiel čistej (zelenej, alternatívnej) energie malý, štát si môže dovoliť dotovať ju na úkor vyváženého rozvoja energetických systémov, ale čo ďalej? Pokus previesť všetku energiu do „zelených„ koľají “bude stáť bilióny dolárov, zničí profil krajiny, zničí vtáky a netopiere, podkope zdravie Američanov a odsúdi ich na chudobu“.

Slávny ruský astrológ predpovedá svet do r. 2040: Žiadne konce sveta, ale vedecký skok, koniec darwinizmu a revolúcia v komunikácii!
Konstantin Daragan je v Rusku a post-sovietskych krajinách vyhľadávaným astrológom. Autor hneď niekoľkých bestsellerov, docent Národnej univerzity pre letectvo a kozmonautiku a (okrem iného) konzultant poradcu prezidenta Ukrajiny. Zostavil prognózu... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | René Skalný


Na základe analýzy viac ako dvesto odborných zdrojov, dospel Robert Bryce k záveru, že zelená energia môže byť ziskovou len pri serióznom zvýšení cien elektriny.

Jeho záver potvrdzujú európski odborníci. Nemecké noviny Handelsblatt zverejnili správu poradenskej spoločnosti Prognos AG, ktorá predpovedá rast cien elektriny do roku 2030 najmenej o 50%. Pritom konkurentov zelenej energie - elektrárne na fosílne palivá oslabí daň z uhlíka, ktorú chcú USA uvaliť na všetky krajiny. Ako sa to urobí a v koho prospech sa daň bude vyberať o tom sa nediskutuje, ale takáto daň spôsobí pokles ziskovosti ropného a plynárenského priemyslu a zvýšenie cien uhľovodíkov.

A zbaviť sa elektrickej energie zo zemného plynu a uhlia nebude úplne možné. V správe spoločnosti Prognos AG sa uvádza, že v prípade neobvyklých situácií môžu v „zelenom“ systéme nastať „ďalekosiahle reťazové reakcie“, ktoré môžu vyústiť až po „nekontrolované výpadky elektrickej energie“.

Davos ako rituál (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Štúdia Medzinárodnej energetickej agentúry z roku 2014 ukazuje, že náklady na prenos elektrickej energie sú pre veterné turbíny zhruba trojnásobné ako náklady na prenos elektrickej energie z uhlia alebo jadrovej energie. V ročných súvahách spoločnosti General Electric za posledné dva roky veterné elektrárne nie náhodou  končia v položke „straty“ (791 miliónov dolárov, respektíve 715 miliónov dolárov).

Dcérska spoločnosť koncernu Siemens, spoločnosť Siemens Gamesa, ktorá sa špecializuje na veterné turbíny, ukončila fiškálny rok 2020 so stratou viac ako 1 miliardy dolárov, čo je stabilný trend. Koncern Siemens už prechádza na výstavbu tepelných elektrární, najmä v Uzbekistane.

Profesor Univerzity Johna Hopkinsa David Rothkopf verí, že rozsiahle používanie alternatívnej energie povzbudí boj o potrebné nerastné zdroje a uvrhne svet do nových konfliktov.

Ruský energetický expert Roman Smirnov v rozhovore pre náš portál zdôraznil, že „väčšina „zelených“ projektov je pre globálne korporácie, ktoré začali vo svoj prospech zásadne prerozdeľovať trh s energiou - vstupom na územie lokalneho biznisu. Takže Facebook, Google a Microsoft už majú svoje vlastné energetické projekty“.