Sulík stopol Matovičovi navýšenie rozpočtu o 3,4 mld.: Nie sme Nemecko, tvrdí analytik v zhode s SaS
19 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Koalícia rieši ďalší problém - štátny rozpočet. Minister financií Igor Matovič chce urýchlene presadiť navýšenie rozpočtu o 3,4 miliardy eur, píše Nový Čas. Čo na to analytik?

S Matovičom nesúhlasí minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík. Tvrdí, že tento krok je dôležité dobre premyslieť. Parlamentné hlasovanie sa preto muselo odložiť na budúcu stredu. Matovič považuje navýšenie rozpočtu za potrebné kvôli vývoju pandemickej situácie na Slovensku. Pôvodných 1,04 miliardy sa totiž minulo. Chcel deficit rozpočtu zvýšiť na 3,4 miliardy eur, s čím Sulík rázne nesúhlasí. „Strana SaS je stranou rozpočtovej zodpovednosti. O 3,4 miliardy eur sa nemôže rozhodnúť od pondelka večera do piatka,“ uviedol minister hospodárstva.

Predseda vlády Eduard Heger krok šéfa parlamentu Borisa Kollára, ktorý prerušil schôdzu NRSR, považuje za správny. „Akékoľvek kroky, ktoré urobíme na to, aby tomu pomohli, vítam. Takže prerušenie schôdze, ak to má pomôcť upokojeniu situácie, určite je to dobrý krok,“ uviedol Heger.


Zurian: Matovič požadoval, aby kajúcny kriminálnik Makó potichu prešiel z KÚFS do SIS k Pčolinskému
Vojna v silovom prostredí sa rozbieha na plné obrátky. Branislav Zurian skončil vo vedení NAKA a odchádza aj z polície. Zhodou okolností predtým bol Zurian obeťou krivého obvinenia kajúcnika Beňu. Dalo sa čakať, že to nezostane bez odozvy. Zurian... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Vysoký dlh vytvára riziká

K tejto téme sa vyjadril aj analytik z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana. Poukázal na fakt, že Slovensko je nie Nemecko a nemôže sa spoliehať na investorov.

"Po roku od krízy by sme mohli očakávať systémové úsporné opatrenia. Vláda dnes nemôže argumentovať stimulovaním ekonomiky, pretože tieto zdroje nemajú ísť do investícií, tie prinesie plán obnovy. Časť týchto prostriedkov si štát požičal už minulý rok, ale nemusí ich minúť, môže ich použiť na splatenie časti dlhu. Vysoký dlh vytvára riziká problémov pri splácaní úverov v budúcnosti. Slovensko nie je Nemecko, nemôže sa spoliehať, že nám investori vždy lacno požičajú. So starnúcou populáciou bude tento problém rásť. Vlády sú veľmi dobré v nafukovaní výdavkovej strany rozpočtu v čase krízy, ale jej sfukovanie im ide ako jazda v lete na saniach. Vysoké výdavky si tak nakoniec vypýtajú vyššie dane," uviedol Ďuran.

Od rána do večera nás klamú. My nie sme žiadni extrémisti, hnevá sa Blaha (VIDEO)
Strana Smer-SD a jej predstavitelia sa dostali v poslednom čase pod ostrú paľbu kritiky nielen súčasnej koalície, ale aj niektorých médií. A práve na túto kritiku sa zameral Ľuboš Blaha. Vyvracia očierňovanie a tvrdí, že všetko je... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik