Podľa prieskumu by si 56 percent Rusov vybralo Putina, ak by sa tento týždeň konali prezidentské voľby
19 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Ak by sa tento víkend v Rusku konali prezidentské voľby, Vladimir Putin by mohol očakávať víťazstvo. Odhalil to najnovší prieskum, informuje portál RT.


Prieskumu agentúry Levada Center sa zúčastnilo viac ako 1 600 ľudí v mestských a vidieckych oblastiach po celej krajine.

Agentúra vyzvala účastníkov, aby menovali politika, ktorého by zvolili za nového prezidenta, ak by sa v najbližších dňoch konali prezidentské voľby. Podľa predbežných zistení by vyhral Putin, za ktorého by hlasovalo 56 percent ľudí.

Putinova podpora však bola v regiónoch najväčšej krajiny sveta výrazne vyššia ako v Moskve. V hlavnom meste dostala väčšiu podporu opozícia vrátane uväzneného Alexeja Navaľného.

To je neuveriteľné! Až osem percent Američanov si myslí, že by premohli leva alebo medveďa grizly
Väčšina Američanov v prieskume uviedla, že by mohla zvíťaziť v zápase s potkanom, mačkou alebo husou. Je však neuveriteľné, že až osem percent Američanov si myslí, že by dokázalo poraziť aj leva a medveďa grizly, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Ďalší uchádzač, ktorý získal iba asi desatinu Putinovej podpory, bol vodca pravicovej strany LDPR Vladimír Žirinovskij. Po Žirinovskom, ktorého by zvolilo 6 percent opýtaných, bol Gennadij Zjuganov, veteránsky predseda komunistickej strany. Zjuganov sa už v minulosti postavil proti Putinovi v dvoch samostatných voľbách a v prieskume získal 2 percentá.

Na štvrtom mieste bol opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj, aj keď by dovtedy pravdepodobne nebol schopný utiecť z väzenia. Navaľnyj bol zadržaný, keď v januári pristál späť v Moskve. Opozičný predstaviteľ strávil niekoľko mesiacov v Nemecku, kde sa zotavoval z údajnej otravy. Teraz si odpykáva trest v trestaneckej kolónii za porušenie podmienok podmienečného trestu z roku 2014, ktorý mu bol uložený za podvod.

Zdá sa, že medzi súčasným prezidentom a opozičnými kandidátmi existuje značná priepasť. Kým žiadny uchádzač sa nepriblížil k 56 percentám, stále existuje značný počet nerozhodnutých. Dovedna 18 percent respondentov uviedlo, že by nevedeli, komu dať svoj hlas a takmer štvrtina trvá na tom, že by vôbec nehlasovala.

Západ formuje Ukrajinu na protiruskú krajinu. Ohrozuje tým bezpečnosť Ruska, tvrdí Putin
Ukrajina je manipulovaná západom. Formuje z nej protiruskú krajinu. Stáva sa vážnym rizikom pre Moskvu, ktorá musí neustále riešiť problémy ovplyvňujúce jej národnú bezpečnosť, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Lukáš Leca