Po odmietnutí „dobrovoľného“ testovania prišla šikana! Zamestnankyňa ÚRSO popisuje otrasné skúsenosti
19 | 05 | 2021 I Petra Demková

Všetko sa začalo odmietnutím veľkého „dobrovoľného“ testovania zamestnankyňou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Nasledovali odopretie odmien, šikana, zastrašovanie, vyhrážky a nakoniec degradácia o sedem platových tried až na úroveň upratovačky.


Od volieb 2020 sa na mnohých úradoch, ktoré obsadili ľudia súčasnej koalície, dejú „neštandardné“ veci. Svedectvá už podali anonymné osoby z ministerstva Remišovej, ale aj z ministerstva zdravotníctva. Teraz sa ozvala zamestnankyňa ÚRSO.
Peklo sa začalo novembrovým testovaním

Od nástupu novej vládnej garnitúry prežíva zamestnankyňa štátneho úradu v práci peklo. Podľa nej sú na dennom poriadku gestapácke spôsoby, vyhrážanie, hrubý nátlak a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Pozor! Zajtra pred Úradom vlády bude protest aký tu ešte nebol, a pre každého aj s darčekom
Exminister školstva z Ficovej vlády Juraj Draxler je doslova studnica nápadov ako protestovať proti súčasnej vláde. A pre účastníkov zajtrajšieho protestu má pripravených aj niekoľko prekvapení. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Zamestnankyňa, ktorá chcela ostať v anonymite tvrdí, že všetko sa začalo po prvom veľkom celoplošnom testovaní Igora Matoviča. Po tom, ako sa odmietla zúčastniť testovania a následne ostala na PN, začalo v práci peklo. Po jej návrate z („netestovania sa“) PN do zamestnania musela čeliť z jej pohľadu nespravodlivým výhradám k jej pracovným výkonom a doslova vykonštruovaným „problémom“. Podľa jej tvrdení do momentu testovania neboli voči jej práci dokázateľne žiadne výhrady.
Ako jediná z celého úradu nedostala odmeny

Opletačky pokračovali tým, že ako jediná z úradu nedostala odmeny. Zamestnankyňa sa preto sťažovala na svojho nadriadeného - konkrétne na „bezdôvodné nevyplatenie odmeny a pre dôvodné podozrenie z diskriminačného konania v pracovnoprávnych vzťahoch podľa ustanovenia § 13 ods. 5 Zákonníka práce  v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania v pracovnoprávnych vzťahoch a prekážky v práci zo strany zamestnávateľa“. Okrem iného jej nadriadený nariadil písomne IT oddeleniu, aby jej zablokovali pracovný počítač a znemožnili jej tak prístup k práci.
Šéf nútil zamestnankyňu zobrať si dovolenku. Zatiaľ jej dal zablokovať PC

Šéf nútil zamestnankyňu proti jej vôli zobrať si dovolenku. Opäť sa ohradila formou sťažnosti. V nej napísala: „ZP (zákonník práce) určuje, že bez súhlasu zamestnanca nie je prípustné, aby zamestnávateľ jednostranne nariadil čerpanie dovolenky v období kratšom ako 14 dní. Podľa novely ZP sa oznamovacia lehota skrátila a v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a počas dvoch mesiacov po ich odvolaní je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi čerpanie dovolenky najmenej sedem dní vopred, s tým, že toto obdobie taktiež môže byť skrátené iba so súhlasom zamestnanca,“ informovala v liste zamestnankyňa, ktorá sa evidentne vyzná v personalistike.

Až po tejto sťažnosti na praktiky svojho šéfa ju paradoxne začal obviňovať, že vynáša informácie a nepracuje ako má, tvrdí dotknutá zamestnankyňa.
Nadriadení pritvrdili. Zamestnankyňa sa začala brániť

Po týchto udalostiach nasledovalo priamo na úrade stretnutie, kde sa proti zamestnankyni postavili tri osoby. Stretnutie opísala ako „lynčovaciu komisiu“.

Neuveriteľné, ďalší obyčajný „bezrúškovec“ vyhral súboj kto z koho s policajtami (VIDEO)
Stále viac a viac ľudí sa stavia proti noseniu rúšok aj v obchodoch, pričom policajti sú pri riešení takýchto priestupkov stále viac bezbrannejší a bezbrannejší. A to preto, že porušiteľom vyhlášky ÚVZ dávajú za pravdu aj ústavní... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Proti vyjadreniam sa ohradila – opäť listom. Napísala: „Budem nútená zvážiť právne kroky a konať voči tejto neprávosti oznámením pre podozrenie zo spáchania prečinu krivého obvinenia a ohovárania, ktoré bude smerovať proti osobe, ktorá sa predmetného skutku dopustila. Opakujem, že zásadne odmietam akékoľvek uvedené podozrenia vyslovené voči mojej osobe, ako aj takéto špinavé, konšpiračné praktiky obviňovania, bez akýchkoľvek dôkazov, s ktorými nemám a ani som nikdy nemala nič spoločné.“
Posudok z predošlého zamestnania po roku

Zamestnávateľ si následne, odrazu, po roku jej pôsobenia v úrade, (kam sa mimochodom dostala riadnym výberom) vyžiadal posudok z jej predošlého zamestnania a používal ho ako argument proti nej. Vedeniu preto adresovala zamestnankyňa aj tieto slová: „Realita je taká, že v komunikácii a porušovaní pravidiel idete tým najhorším príkladom a bez súhlasu dotknutej osoby ste flagrantne porušili zákon o GDPR.“ Posudok od predchádzajúceho zamestnávateľa označila za irelevantný, vzhľadom na to, že súčasťou jej výstupných dokumentov bol posudok práve v jej prospech.

Nadriadených, ktorí na ňu robili nátlak, upozornila, že „v zmysle ustanovenie § 13 ods. 5 Zákonníka práce so zreteľom, že nie je žiadny právny dôvod na skončenie pracovného pomeru ani iný pracovnoprávny postih a ja nemám osobný dôvod pre pochybenie a diskrimináciu ´dobrovoľne pod nátlakom´ dávať výpoveď.“

V sťažnosti zamestnankyňa vedeniu pripomenula, že žiada o vyrozumenie na základe každej jednej podanej sťažnosti. Do dnešného dňa jej však, ako tvrdí, nebola doručená žiadna odpoveď v zmysle zákona.

Chcete grilovačku s rodinou? Ako predjedlo si dajte vakcínu. Absurdná kampaň
Krásny letáčik. Trojgeneračná rodina. Pri prvom pohľade vás napadne, že je to reklama na kuchynské zástery. Pôjdete bližšie a zistíte, že je všetko inak. Letáčik je vakcinačná kampaň a hovorí o tom, že kým sa nedáme zaočkovať, nemôžeme pohostiť na... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Majetok zamestnankyne vyhádzali do krabice

Pracovný e-mail zamestnankyne zablokovali. Navyše, v čase pracovníčkinej neprítomnosti, jej vylomili skriňu aj zásuvky stola a osobné veci bez jej vedomia a dovolenia nahádzali na kopu do krabice. Niektoré osobné veci dokonca zmizli a do dnešného dňa jej ich nikto nevrátil. Aj na tieto skutočnosti zamestnankyňa upozornila ďalšou sťažnosťou.
Prikazovať inej osobe povinnosť sa testovať je trestné

„Mám dôvodné podozrenie, že v prípade môjho nadriadeného, ktorý od mňa v novembri 2020, kedy som z dôvodu choroby čerpala dovolenku, vyžadoval testovanie a neustále ma vyzýval ako podmienku vykonávať svoju prácu, svojvoľným konaním a spočívajúcim v hrubom psychickom nátlaku na mňa podmieňujúcim zamestnanie s negatívnym testom PCR alebo AG testom, mohol byť spáchaný trestný činy zneužitia právomocí verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1) písm. a, b, c), 2 písm. b), 4 písm. c) TZ a nátlaku § 192 ods. 1, 2 písm. b), 4 písm. d) TZ.,“ napísala poškodená zamestnankyňa v oznámení, ktoré adresovala vedeniu ÚRSO. „Od tej doby po nútenom testovaní sa môj zdravotný stav zhoršil a v decembri 2020 ste to dorazili pokračujúcim psychickým nátlakom a zastrašovaním,“ dodala.

Rovnako vo svojom oznámení ešte z februára 2021 zamestnankyňa uviedla: „Pripomínam, že prikazovať inej osobe povinnosť testovať sa a podmieňovať tým i realizáciu základných ľudských práv a slobôd je svojvôľou a nespornou trestnou činnosťou zo strany ÚRSO, lebo Ústava SR platí aj za núdzového stavu, podľa ktorej aj sloboda pohybu a pobytu i zhromažďovania sa, právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia a osobná sloboda sa zaručujú.“

Braňo Ondruš bez servítky: Ministerka kultúry a minister obrany klamú
"Ministerka Natália Milanová tvrdí, že nezmyselnému rozhodnutiu a podriadení Múzea SNP Vojenskému historickému ústavu „predchádzala intenzívna diskusia medzi nami ministerstvami“. Jej stranícky kolega z OĽaNO a vo vláde Jaroslav Naď hovorí dokonca... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Čo sa deje momentálne?

Zamestnankyni momentálne skončila dlhodobá PN, ktorú spôsobili údajne psychické problémy a problémy s chrbticou. Vzhľadom na aktuálnu situáciu doručila po návrate do zamestnania výzvu na vypracovanie dodatku k pracovnej zmluve, kde požadovala odstupné vo výške šiestich platov, preplatenie dovolenky, dodatočne v marci 2021 doplatenie celoročnej odmeny za rok 2020 a gastrolístky za obdobie šistich mesiacov, t .j. od marca do augusta 2021.

Dňa 17. 5. 2021 jej však zamestnávateľ odovzdal (proti) návrh na zrušenie pracovného miesta a preradenie na nízku pozíciu s platom 2. triedy.

Momentálne je nepohodlná zamestnankyňa podľa jej tvrdení presťahovaná na „samotku“ a izolovaná od zvyšku zamestnancov. Zamestnávateľ jej stále tvorí prekážky v práci. Z vysokoškolsky vzdelanej zamestnankyne chcú urobiť v podstate upratovačku s 2. platovou triedou. Predtým spadala do triedy 9. Takéto preradenie je rovnako ako všetko ostatné, čo sa na ÚRSO (ak sa to potvrdí) deje, protizákonne.
Vraj neočkovaná nebude môcť vykonávať prácu

Povestnou poslednou čerešničkou na torte je vyjadrenie riaditeľa osobného úradu, ktorý po návrate zamestnankyne z PN od nej - teraz v máji - žiadal test na Covid-19. To však v čase jej návratu už nebolo podmienkou. Z dôvodu nepreukázania sa negatívnym testom ju chcel vykázať z úradu. Okrem iného ju obvinil, že je „šíriteľkou choroby“ a že ak nebude zaočkovaná, tak nebude svoju prácu môcť vykonávať.

Mazurek: Ak by sme mali normálny zákon o hmotnej zodpovednosti, Mikasa by úsmevy prešli (VIDEO)
Hmotná zodpovednosť politikov a vysokých štátnych úradníkov bola jednou z priorít, s ktorou išli do predvolebného boja viaceré strany. Lenže aj tie, ktoré sú teraz pri moci, doteraz nenašli chuť, ba možno odvahu, aby to zaviedli do praxe, a zmenili... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik