Na úrad Starého Mesta v Bratislave vyvesia izraelskú vlajku. S nápadom prišiel exmarxista Dostál zo SaS
19 | 05 | 2021 I Petra Demková

„Na budove miestneho úradu v Starom Meste zaveje izraelská vlajka. Gesto je vyjadrením solidarity so štátom Izrael, ktorý aktuálne čelí masívnym útokom organizácie Hamas,“ informuje redakcia Bratislavských novín. S nápadom prišiel Ondrej Dostál.



Návrh priniesol Ondrej Dostál

Bratislavská mestská časť Staré Mesto si na zasadnutí schválila zámer vyvesiť na úrad izraelskú vlajku. „Vyvesenie vlajky schválili poslanci staromestského zastupiteľstva na utorkovom zasadnutí,“ píšu Bratislavské noviny. Asi neprekvapí, že s návrhom prišiel poslanec Ondrej Dostál. „Okrem riešenia problémov našej mestskej časti stretávame sa na pôde miestneho zastupiteľstva občas aj s problémami, ktoré nás presahujú, ktoré presahujú aj Slovensko,“ povedal Dostál.

Výzva Borisa Zalu: Zbavme sa „západníčenia". Prestaňme si konečne nekriticky idealizovať západ!
Sociálny demokrat, politik, filozof a publicista Boris Zala toho už má zjavne plné zuby. „Západníčenia“, idealizovania "západu". Nekritické zo strany politikov a neznalé zo strany médií pokladá za koncept minulosti, zaťažený idealizáciou... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021


„Myslím si, že teraz je čas, aby sme vyvesili na miestny úrad inú vlajku a vyjadrili sa tak k situácii, ktorá je v posledných dňoch v Izraeli. Civilné obyvateľstvo čelí bezprecedentným útokom tisícok rakiet, ktoré teroristická organizácia Hamas vysiela z územia Gazy. Len vďaka tomu, že Izrael má dobre vybudovaný obranný systém, nemajú za následok množstvo mŕtvych medzi izraelskými civilistami,“ zdôvodnil návrh Dostál.
Dostál je známy svojimi "akciami"

Poslanec NR SR známy svojimi liberálnymi názormi sa pri tej príležitosti pochválil aj inými aktivitami, ktoré s priateľmi organizujú. Spomenul účasť mestskej časti na akcii Vlajka pre Tibet alebo vyvesenie historickej vlajky Bieloruska na podporu Bielorusov bojujúcich za slobodu a demokraciu v svojej krajine.

O Dostálovi je známe, že v minulosti bol marxistom. Neskôr sa z neho stal konzervatívec a dnes zastáva ultra liberálne názory.
Starostka Starého mesta súhlasí s Dostálom

Starostka Aufrichtová súhlasí. „Považovali sme za potrebné vyjadriť podporu izraelskému ľudu a som rada, že tento zámer schválilo aj zastupiteľstvo,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. „Izraelská vlajka bude viať na miestnom úrade v Starom Meste od stredy 19. mája,“ upresnila.
Gestá solidarity s Izraelom

Bratislavské noviny informujú, že Staré Mesto nie je jedinou samosprávou, ktorá urobila takéto gesto. „Vyvesením izraelskej vlajky vyjadrili solidaritu s izraelským ľudom aj v mestských častiach Prahy či v partnerskom meste Starého Mesta v Olomouci, izraelskú vlajku vyvesil český prezident, české ministerstvo zahraničných vecí, či rakúsky kancelár Sebastian Kurz,“ informovali.

„Vyvesenie vlajky samosprávami nie je jedinou podporou Slovákov Izraelu. Medzinárodne kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem na Slovensku (ICEJ) v partnerstve s Alianciou pre Izrael zvolávajú verejnosť na zhromaždenie, kde chcú pokojným spôsobom vyjadriť solidaritu s Izraelom vo štvrtok 20. mája o 18.00 h na Hviezdoslavovom námestí,“ informuje redakcia Bratislavských novín.

Tomáš Janco: V izraelsko-palestínskom konflikte nebuďme užitočnými idiotmi!
Hovorí sa, že v žiadnej vojne nie sú len tí dobrí a tí zlí, sú len živí a mŕtvi. V podobnom duchu komentuje konflikt na Blízkom východe aktivista a právnik Tomáš Janco. Vo svojom príspevku zároveň ponúka akýsi bodový scenár, ako sa nestať užitočným... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | René Skalný