Kriminálny kajúcnik Beňa zachraňoval vydierača Makóa. Za podpory Lišpica a Kysela hádže vinu na Zuriana
19 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Kriminálny kajúcnik Beňa najprv zachraňoval iného kriminálneho kajúcnika Makóa a potom špinu hodil na bývalého šéfa NAKA Zuriana. Všetko to podporujú a kryjú politickí špeciálni prokurátori Lipšic a Kysel.
Kysel a Lipšic idú na ruku Beňovi

Hlavný denník má k dispozícii trestné oznámenie bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana na exnámestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu. Z dokumentu jednoznačne vyplýva, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel ide takpovediac na ruku kriminálnemu kajúcnikovi Beňovi. Kysela si vybral za svojho nástupcu politik Daniel Lipšic, ktorého zvolil Matovičov režim za šéfa ÚŠP.

Beňu si vybral za námestníka riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorý bol dlhoročným spolupracovníkom Lipšica. Tak Pčolinský, ako aj Lipšic majú rovnakú advokátku, bývalú prokurátorku Evu Mišíkovú. Kým sa stal politik Lipšic šéfom ÚŠP, bol Beňovým advokátom.
Beňa je podozrivý z krivého obvinenia a krivej výpovede

Z trestného oznámenia Zuriana na kriminálneho kajúcnika Beňu vyplýva niekoľko podstatných skutočností. Podľa oznamovateľa sa bývalý Pčolinského námestník mohol dopustiť trestných činov krivého obvinenia a krivej výpovede. Beňa totiž tvrdí, že mu mal Zurian vynášať informácie z prostredia  NAKA, čím ho krivo obvinil z trestného činu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Zurian: Matovič požadoval, aby kajúcny kriminálnik Makó potichu prešiel z KÚFS do SIS k Pčolinskému
Vojna v silovom prostredí sa rozbieha na plné obrátky. Branislav Zurian skončil vo vedení NAKA a odchádza aj z polície. Zhodou okolností predtým bol Zurian obeťou krivého obvinenia kajúcnika Beňu. Dalo sa čakať, že to nezostane bez odozvy. Zurian... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Beňa zametal pre Lipšica pod koberec

Zurian v trestnom oznámení vysvetľuje, že nemal žiadne dôvody udržiavať priateľské styky s Beňom. Uviedol, že keď po nástupe vlády Ivety Radičovej a ministra vnútra Lipšica došlo k perzekúcii príslušníkov polície, bol nútený odísť z Policajného zboru. Beňa bol v tom čase Lipšicovým šéfom inšpekcie. Zurian v žiadosti o odchod do civilu popísal trestnú činnosť viacerých policajtov. Beňa bol s týmito skutočnosťami oboznámený, no vôbec im nevenoval pozornosť.

Ďateľ: Klient Matovičovho Himmlera, Lipšica – kriminálnik Beňa, si ide po podmienku
Peter Tóth, informuje, že kriminálnik, Boris Beňa, pôjde 27. mája pred súd. „Prokurátor ÚŠP Peter Kysel mu navrhuje trojročný trest s päťročným podmienečným odkladom,“ píše. „Beňa, Košč a Pčolinský s Makóom a ďalšími páchali závažnú trestnú činnosť... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Petra Demková

Generál Lučanský mi povedal, aby som urobil za Beňom hrubú čiaru

Zurian preto argumentuje, že nemal najmenší dôvod vyhľadávať osobné stretnutia s Beňom, keď sa stal námestníkom Pčolinského. "Ak by som nemusel, tak s osobou Boris Beňa by som sa nestretával. Ako riaditeľ NAKA som si chcel plniť svoje povinnosti a jednou z nich je aj spolupráca so Slovenskou informačnou službou pri odhaľovaní trestnej činnosti. Spočiatku som mal morálny problém sa s ním stretnúť, ale vtedajší môj nadriadený prezident Policajného zboru generál Lučanský mi povedal, že nech budem profesionál, že nech za tých urobím hrubú čiaru," uviedol v trestnom oznámení Zurian.
Makó alias Orech

Bývalý šéf NAKA potom popísal, ako Beňa vyvolal stretnutie, na ktorom sa pýtal, či elitní vyšetrovatelia rozpracovávajú príslušníka SIS. Zurian hovorí, že mená príslušníkov tajnej služby tvoria utajovanú skutočnosť. Preto aj v trestnom oznámení uviedol, že Beňa sa pýtal na človeka, ktorého spoločne prezývali Orech. Z kontextu je však zrejmé, že ide o bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa.

Pčolinský zrejme videl výpovede kajúcnikov Beňa a Makóa skôr, ako si poňho prišla NAKA
16 | 03 | 2021 | editor01hd


Zurian argumentuje, že sprvu považoval Beňove otázky za logické, pretože si myslel, že v SIS chcú v súvislosti s porušením zákona prijať voči Makóovi alias Orechovi príslušné opatrenia. "Povedal mi, že Noro Paksi povedal, že robíme ich príslušníka. Myslel tým príslušníka SIS. (...) Ja som mu zvýšeným hlasom povedal, že Orech je váš príslušník? A on mi povedal, že áno, je," nadiktoval do zápisnice Zurian.

Norbert Paksi bol zástupcom riaditeľa policajného odpočúvania. Nedávno uzavrel dohodu o vine a treste a bol mu uložený trest odňatia slobody na päť rokov. Paksi okolo 15 rokov vynášal informácie najmä bývalému príslušníkovi SIS Františkovi Böhmovi. Ten bol tiež obvinený, neskôr sa z neho stal kajúcnik a napokon spáchal samovraždu. Po zblížení Böhma s Makómom začal Paksi vynášať aj bývalému šéfovi KÚFS.
Beňa chcel urobiť z Makóa pridelenca SIS v Budapešti

Vysvetlil, že podľa Beňu vtedajší premiér Matovič chcel odpratať Makóa z Hegerovho rezortu financií, pod ktorý KÚFS spadá, a preto tlačil na to, aby bol prijatý do SIS. Následne mal byť Makó vyslaný za styčného dôstojníka SIS do Budapešti. Takéto riešenie by dávalo určitú logiku, pretože Makó vie dobre po maďarsky.
Zurian: Makó je zločinec, čo vydiera podnikateľov

Zurian opísal konverzáciu s Beňom o Makóvi nasledovne: "Ja som mu povedal, že Orech je naša záujmová osoba už asi dva roky, lebo je to zločinec, čo vydiera podnikateľov. Beňa musel vedieť, že informácia, ktorú mi poskytol, ma pohoršila a značne rozčúlila. Taktiež uvádzam, že konanie námestníka SIS som v tom čase vyhodnotil ako oprávnenú osobu, ktorá sa oficiálne služobne v rámci plnenia služobných povinností informovala, či ich príslušník spĺňa bezpečnostnú spoľahlivosť, na čo má styčná osoba SIS zákonný nárok."
Všetko vyzradil ďalší kriminálny kajúcnik Paksi

Bývalý šéf NAKA však zašiel ešte ďalej. Uviedol, že "nemohol predpokladať, že námestník riaditeľa SIS Boris Beňa s bezpečnostnou previerkou prísne tajné zneužíva svoje postavenie a informácie vo svoj prospech".

Zvolenie Lipšica oslavujú mnohí. Na prvom mieste kajúcnici Slobodník a Beňa
05 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Zurian poprel, že by sa ho Beňa pýtal na to, či je Orech, teda Makó odpočúvaný. Ani sa na to pýtať nepotreboval. Vyzradil mu to predsa ďalší kajúcnik Paksi a takisto bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
Zurian už v roku 2018 upozornil na Beňovu trestnú činnosť

Zurian vysvetlil, že z titulu riaditeľa NAKA ani nemohol vedieť, kto je alebo nie je odpočúvaní, pretože to vedia len vyšetrovateľ a prokurátor, ktorí majú na starosti príslušný trestný spis. Rovnako sa nevedie centrálna evidencia o odpočúvaných osobách, pretože už len existencia samotného zoznamu by bola únikom utajovanej skutočnosti.

Exriaditeľ NAKA v trestnom oznámení hovorí, že krivé obvinenie zo strany Beňu je pomstou. Bývalý námestník riaditeľa SIS sa chce Zurianovi pomstiť za to, že to bol práve on, kto v roku 2018 priniesol do NAKA informáciu o vydieraní firmy BOPAL, kvôli ktorej bol Beňa obvinený a väzobne zadržaný.
To, čo predpovedal, Kysel naplnil

Zurian v trestnom oznámení, ktoré podal vo februári, poukázal na to, že Beňovi hrozí vysoký trest. Preto sa usiluje aj výmyslami zabezpečiť si prekvalifikovanie vydierania na korupciu alebo podvod, za čo by dostal nižší trest. Tieto slová z februára sa napokon naplnili, pretože kriminálny kajúcnik Beňa si s provládnym prokurátorom Petrom Kyselom dohodol podmienečný trest troch rokov s odkladom na päť rokov. O schválení dohody o vine a treste bude osobne rozhodovať predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala. Šéf špeciálneho súdu je zase dlhé roky v priateľskom vzťahu s politickým prokurátorom Lipšicom.

Finančník Kvietik opäť na výsluchu kvôli korupcii. Skončí po ďalšom obvinení znovu za mrežami?
Vyšetrovateľ NAKA a prokurátor opäť môžu žiadať väzbu pre finančníka Martina Kvietika. Toho dnes totiž vypočúvajú pre ďalšie obvinenie z korupcie, ktorá sa týka korupčnej schémy na Slovenskom pozemkovom fonde v rokoch 2016 a... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Zurian tiež upozorňuje na to, že síce nevie, či je pravda, čo mu Beňa hovoril o tom, že Makó je príslušníkom SIS. No ak by to pravda bola, "tak podľa takejto zvrátenej logiky sa potom asi dopustil Beňa tiež trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti".
Absurdná perlička na záver

Bývalý šéf NAKA opísal aj konkrétnu poradu. Zúčastnili sa jej okrem príslušníkov NAKA aj pracovníci SIS vrátane vysokého funkcionára Petra Gašparoviča, ktorý je spolu s Beňom obvinený v tej istej trestnej veci. Porady sa zúčastnil aj prokurátor Kysel. Hovorilo sa tam o rôznych veciach aj o nasadení odpočúvania.

"Kysel s tým nemal problém, lebo inak by sme už všetci mali byť stíhaní za trestný čin ohrozenia utajovanej skutočnosti a JUDr. Kysel aj za to, že ako prokurátor nekonal, keď sa dozvedel, že my ostatní sme sa toho trestného činu dopustili," vysvetľuje Zurian absurdnosť obvinení kriminálneho kajúcnika Beňu.

Generálny prokurátor Žilinka navrhuje disciplinárny trest Lipšicovmu človeku, prokurátorovi Kyselovi
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal návrh na disciplinárne konanie proti prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi pre porušenie povinností prokurátora. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ivan Brožík