SaS je pripravená diskutovať o zmene rozpočtu, s výškou výdavkov nesúhlasí
18 | 05 | 2021 I tasr

Koaličná SaS je pripravená viesť konštruktívnu diskusiu o rozumnom zvýšení výdavkov štátneho rozpočtu na rok 2021. Prerušením schôdze sa podľa strany vytvorí časový priestor na hľadanie najlepšieho riešenia. Tým by podľa šéfa parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS) bolo, aby sa výdavky rozpočtu nezvyšovali až o 3,4 miliardy eur.


"Bez problémov sme podporili novelu rozpočtu 2020 a taktiež rozpočet na rok 2021. Avšak teraz je už situácia iná. Uvedomujeme si dôležitosť určitých úprav v rozpočte, ale nesúhlasíme so zvýšením deficitu až o 3,4 miliardy eur. Naopak, určite budeme súhlasiť so všetkými výdavkami v oblasti covidovej pomoci. Je však potrebné vytvoriť dostatok času na odbornú diskusiu," zdôraznil Viskupič.

Podľa SaS je tiež dôležité pripraviť zoznam opatrení, vďaka ktorým sa budú konsolidovať verejné zdroje. "Musíme sa zamerať aj na opatrenia, ktoré budú znamenať vyššie príjmy do štátnej kasy, hlavne znižovaním podvodov a efektívnejším výberom existujúcich daní. Kľúčové je aj znižovanie daňovej medzery DPH. Ideálne by však bolo počkať si na nové prognózy vývoja ekonomiky, keďže má ísť o zásadný návrh, ktorý sa dotkne nás všetkých," dodal Viskupič.

Plénum parlamentu malo v utorok rozhodnúť o skrátenom legislatívnom konaní k úprave štátneho rozpočtu. Zrýchlený režim kritizovala nielen opozícia, ale aj koaličná SaS. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok prerušil rokovanie 28. schôdze Národnej rady (NR) SR, pokračovať má o týždeň.

Z novely štátneho rozpočtu na tento rok vyplýva, že celkové výdavky štátneho rozpočtu majú byť tento rok vyššie o 3,389 miliardy eur. Namiesto pôvodne plánovaných 23,9 miliardy eur by tak mali dosiahnuť 27,3 miliardy eur.

My, pracujúci rodičia, nedostaneme nič. Nehanbíte sa, takto nás urážať? Hnevá sa manželka Mariána Greksu
Jednorazový príspevok 333 eur na dieťa pre rodiny v hmotnej núdzi skritizovala aj Alena Greksová, manželka nášho známeho speváka Mariána Greksu. Vo svojom statuse poukázala na Milana Krajniaka a jeho vysvetlenie, komu táto pomoc... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik