Putin a Biden sa môžu stretnúť vo Švajčiarsku
18 | 05 | 2021 I tasr

Stretnutie prezidentov Ruska a Spojených štátov Vladimira Putina a Joea Bidena, ktoré sa predpokladá v júni, sa môže uskutočniť vo Švajčiarsku, informoval v pondelok ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje.


Podľa denníka Kremeľ odmietol komentovať informácie o možnom mieste konania summitu. Moskva zatiaľ ani oficiálne nepotvrdila, že sa schôdzka uskutoční. Podľa zdrojov Kommersantu bude toto rozhodnutie do značnej miery závisieť od rozhovorov medzi ministrami zahraničných vecí Ruska a USA Sergejom Lavrovom a Anthonym Blinkenom naplánovaných na 19. - 20. mája.

Kommersant pripomenul, že Biden navrhol summit počas telefonického rozhovoru s Putinom v polovici apríla. Neboli uvedené presné dátumy. Administratíva Bieleho domu navrhla ako miesto stretnutia tretiu krajinu. Kremeľ uviedol, že tento návrh študuje.

Biden navrhol, aby sa schôdzka s Putinom konala 15. - 16. júna v niektorej z európskych krajín, dodal Kommersant.

Podľa agentúry Reuters majú Lavrov a Blinken rokovať koncom tohto týždňa na Islande, čo budú rozhovory na najvyššej úrovni medzi Moskvou a Washingtonom od nástupu Bidena do funkcie. Očakáva sa, že budú diskutovať o prípravách na potenciálny summit prezidentov.

Biden začiatkom mája vyjadril očakávanie, že jeho schôdzka s Putinom by sa mohla konať v júni počas jeho cesty do Európy, kde sa zúčastní na summitoch NATO a združenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7). Vrcholná schôdzka G7 sa uskutoční od 11. do 13. júna v Británii a stretnutie lídrov NATO bude 14. júna v Bruseli.

Maďarsko bude mať vlastný závod na výrobu maďarskej vakcíny
O sto dní sa začne v Maďarsku výstavba národnej továrne na výrobu vakcín. Základný kameň bude položený v Debrecíne. Maďarská vakcína sa bude vyrábať, aby sa chránil život a zdravie Maďarov. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová