Český poslanec varuje: Diktatúra sa maskuje za boj proti dezinformáciám, šíreniu fake news a hoaxov
18 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

V minulom roku Európska komisia na návrh komisárky Věry Jourovej predstavila tzv. Európsky akčný plán pre demokraciu. "To je nádherný eurospeakový výraz, ktorý by sa do slovenčiny dal preložiť ako cenzúra", uviedol najnovšie v prejave v Poslaneckej snemovni Českej republiky poslanec Jiří Kobza .


"Nie je to nič iné ako komplexný plán na obmedzenie slobody prejavu a na trestanie za politické názory, nekonformný politické názory, po celej Únii. A všetko je maskované údajným bojom proti dezinformáciám, šírenie fake news a hoaxov." Píše na webe prvnizpravy.cz poslanec.

Dystopické a znepokojujúce: Technologická cenzúra spája vedcov s konšpirátormi
YouTube sa postavil do pozície svetového policajta pri šírení informácií o Covid-19. Snaži sa umlčať hlasy vysoko rešpektovaných odborníkov. To má pre nás všetkých nebezpečné následky, pretože skepticizmus a kladenie otázok nás približujú bližšie k... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka

Eurokomisia sa stará do našich volieb

"Konkrétne Komisia navrhne právne opatrenia týkajúce sa politickej reklamy. Zameria sa na sponzorov plateného obsahu a výrobné a distribučné kanály vrátane on-line platforiem inzerentov a subjektov poskytujúcich politické poradenstvo, pričom objasní ich príslušné povinnosti. To v podstate znamená, že nám budú ovplyvňovať voľby, tak ako si ich chceme robiť. Budú nám hovoriť, že si ich máme robiť inak. Navrhnú opatrenia, ktorými nejakým spôsobom usmernia a obmedzia politickú reklamu. A potom sa môžeme len pýtať, koho sa to bude týkať. To znamená tiež, že všetky informácie, ktoré spochybňujú EÚ a jej tzv. eurohodnoty, budú prevádzkovatelia sociálnych sietí povinní odstraňovať."
Otvára sa široký eurofront proti demokracii

"Európska komisia chce v členských štátoch nabudúce aktívne zasahovať najmä do týchto oblastí: podpora spravodlivých a slobodných volieb a silnej občianskej participácie, podpora slobodných a nezávislých médií a opatrení proti dezinformáciám. Ako som povedal, keď to preložíme do normálneho jazyka, ide o zosilnenie nepokrytých zásahov inštitúcií EÚ do procesu slobodných volieb a slobody informácií v členských štátoch. Pod plášťom známych fráz sa teda skrýva zle maskovaná cenzúra a snaha o manipuláciu volieb. To všetko zastrešené stovkami strán pripravovaných akčných plánov, iniciatív a pracovných dokumentov." Pripomína autor článku na webe prvnizpravy.cz.

Čaká nás cenzúra médií? Koaličný poslanec to odmieta
Hlavnou úlohou novinárov je podľa poslanca SNS Karola Farkašovského informovať. Dodáva, že sloboda médií nemôže byť bezmedzná. Farkašovský hovoril v diskusnej relácii televízie TA3 V politike o slobode novinárov a o novele tlačového zákona, ktorá... Čítať ďalej
28 | 04 | 2019 | TASR

Naťahovanie gumy kým nepraskne

"Keď sa nad tým zamyslíme, zistíme, že tieto kritériá sú značne gumové. Že sa stále posúvajú, to, čo bude prijateľné teraz, nebude prijateľné za dva roky. Čo bude prijateľné za dva roky, nebude prijateľné za päť rokov."

"Takže hranice toho, čo je vhodné a čo nie je vhodné, sa bude meniť podľa názoru toho dotyčného aktivistu alebo majiteľa sociálnych sietí alebo softvérového inžiniera, ktorý vyrába kontrolné softvéry. Tie zachytávajú kľúčové slová a obsah automaticky mažú. Sme len kúsok od momentu, kedy cenzúra začne prerastať do politických procesov. Vieme, že Marine Le Penová bola odsúdená za zdieľanie verejne dostupnej fotografie. U nás doma bol odsúdený Walter Kraft za svoj názor. Trestné stíhanie Karly Maríkovej je stále otvorené."
To už nie sú iba obrysy cenzúry

"Občan má mať právo na informáciu, ktorú má dostať z médií, nie na obsah, ktorý bude starostlivo filtrovaný a starostlivo selektovaný podľa toho, čo občan smie vedieť, a to, čo by nemal vedieť. Na to, čo je vhodné, a na to, čo nie je vhodné. A na to, čo by nedajbože mohlo narušiť jeho pozitívne vnímanie Európskej únie ." Konštatuje článok na webe prvnizpravy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Remišová proti hoaxom zapojí aj umelú inteligenciu. Vyčleníme 25 miliónov eur
04 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová