Bos Juraj Ondrejčák alias Piťo si odpyká 23-ročný trest (AKTUALIZOVANÉ)
18 | 05 | 2021 I tasr

Bos bratislavskej skupiny piťovcov Juraj Ondrejčák alias Piťo si odpyká 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Ľuboslava Velka, objednávku vraždy Jána Takáča a ďalšie trestné činy.


Rozhodol tak Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, ktorý schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel obvinený s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rozhodnutie je právoplatné.

Trest si Piťo odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia. Spoluobvinený Matej Šalaga alias Gaťa si odpyká trest 13,4 roka odňatia slobody, a to v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obaja čelili obvineniam z desiatich skutkov, a to vrážd, účasti na vraždách, nedovoleného ozbrojovania, členstva v zločineckej skupine, hrubého nátlaku a iných. Senát predsedu Ivana Matela rozhodoval o navrhovanej dohode o vine a treste približne tri hodiny. Obaja musia zaplatiť vysoké státisícové sumy ako odškodné pozostalým.

Prokurátor ÚŠP Peter Kysel navrhoval, aby ŠTS v Pezinku odsúdil Piťa na 23-ročný trest odňatia slobody, keď sa na tom dohodol v decembri 2020. Oboch obvinených na súd v utorok eskortovali. K skutkom sa pre médiá nevyjadrovali.

"Týmto spôsobom je právoplatne odsúdený Ondrejčák na 23 rokov odňatia slobody so zaradením do stredného stupňa stráženia. Plus sú mu ukladané iné ďalšie tresty s tým súvisiace. Bolo zrušené predchádzajúce odsúdenie, pretože bol ukladaný tzv. súhrnný trest a trest sa mu vlastne sprísnil týmto spôsobom. U Šalagu došlo k potvrdeniu predchádzajúceho trestu, to znamená upusteného od uloženia súhrnného trestu vzhľadom na jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní," zareagoval pre médiá Kysel.

Ako vysvetlil Kysel, rovnako tak pri Ondrejčákovi bola vyhodnotená spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní. "Svojimi výpoveďami sa priznal k spáchaniu trestných činov, ktoré sa mu kládli za vinu, nepopieral ani svoje vedúce postavenie v rámci zločineckej skupiny pri nariadení alebo organizovaní týchto trestných činov,“ zdôraznil prokurátor.
Návrh dohody podal na ŠTS prokurátor v decembri 2020. Dotýkala sa okrem vraždy bosa Takáča aj ďalších troch vrážd. Išlo o vraždu bosa albánskej enklávy košického podsvetia Fadila Pasjaču a účastníka vraždy Pasjaču Ľuboslava Velka rovnako z roku 2000, ako aj člena skupiny takáčovcov z roku 2004.

Vyšetrovanie v týchto prípadoch ukončili v júni 2020. Z objednania vraždy Takáča v marci 2017 obvinili Ondrejčáka, ktorý si doteraz odpykával 16-ročný trest odňatia slobody. Spolu s ním polícia vtedy obvinila jeho podriadených zo skupiny, ktorá operovala z bratislavského Lamača. Pôvodne bolo trestné stíhanie vo veci vraždy Takáča v roku 2007 prerušené. Vo februári 2017 sa začalo nanovo.

Danko: Pani prezidentka neklamte, LGBT komunite u nás nikto neubližuje ani ich neprenasleduje!
Do diskusie o LGBT komunite a ich právach sa pustil aj predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého prezidentka vo svojich vyjadreniach na ich adresu klame. Vo videu, ktoré zverejnil navyše hovorí, že pod paľbu kritiky, útokov, rôznych lží a... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik