Ombudsmanka Patakyová sa zmenila na verejnú ochrankyňu práv LGBTi. Inú agendu ako by nemala
17 | 05 | 2021 I Petra Demková

Aj keď verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová má v náplni práce ochranu práv všetkých ľudí, najhlasnejšie sa ozýva, keď ide o dve témy: rómsku komunitu a komunitu LGBTi. Keď ide o ochranu práv väčšinového obyvateľstva, napríklad pri protipandemických opatreniach, tam je zdržanlivá.



Veľmi malý záujem o porušovanie ľudských práv väčšiny

Povedať, že ombudsmanka Patakyová sa o porušovanie ľudských práv v rámci protipandemických opatrení absolútne nezaujíma, by nebolo fér. Avšak s uvedomením, k akému masívnemu porušovaniu práv na Slovensku už vyše roka dochádza, je rozhodne na mieste povedať, že Patakyová nerobí dosť.

Šokujúce slová dvoch rómskych tínedžerov o štátnej pomoci 333 eur vás zodvihnú zo stoličky (VIDEO)
Prilepšiť rodinám v hmotnej núdzi o 333 eur na každé dieťa skritizovalo nielen veľa politikov, ale aj obyčajných ľudí. Väčšina sa zhodovala v tom, že peniaze pôjdu buď na alkohol a cigarety, alebo na mobilné telefóny. Ako blízko boli k pravde,... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Pokiaľ ide o marginalizovanú rómsku komunitu; a práva LGBTi, tam dáva o sebe pani ombudsmanka vedieť pravidelne a nahlas.
Je agenda LGBTi skutočne dnes tým najväčším problémom?

17. mája si pripomenula verejná ochrankyňa práv boj proti homofóbii, transfóbii a bifóbii. To je v dnešných časoch, keď starčekovia zomierajú v ústavoch a nemocniciach bez svojich rodín, ľudia bez testu sa nedostanú do práce a dieťa bez rúška do školy, skutočne priorita číslo jedna. „Rovnosť v dôstojnosti a právach musí byť garantovaná všetkým ľuďom,“ napísala hneď v úvode svojho príspevku na Facebooku ochrankyňa práv.

„Dnes je Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii. Pri tejto príležitosti je dôležité, aby sme tematizovali potrebu odstránenia diskriminácie, predsudkov a porušovania práv ľudí z LGBTI komunity. Ako verejná ochrankyňa práv sa riadim princípom, že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti a právach, ktorý je základom našej ústavy i Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Musím však konštatovať, že zo svojej pozície vnímam, že k porušovaniu ľudských práv neustále dochádza a presadenie systémových zmien často predstavuje dlhodobý boj,“ upozorňuje ombudsmanka.
Priorita č. 1: uznanie spolužitia párov rovnakého pohlavia

„Pravidelne pripomínam, že nám na Slovensku chýba legislatívne uznanie spolužitia párov rovnakého pohlavia, čo je významnou súčasťou rešpektovania základných práv a slobôd, pretože zasahuje do súkromného a rodinného života. Menší rozsah priznávaných práv týmto párom je aj v zjavnom rozpore minimálne so zásadou rovnosti definovanou v ústave. Úroveň ochrany takéhoto spolužitia sa pritom v členských štátoch Rady Európy postupne zvyšuje,“ píše Patakyová, nehľadiac na Ústavu SR.

"Nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými," potvrdila Pirošíková
V súvislosti s medializovaným prípadom z Českej republiky, kedy sa plne očkovaná osoba aj napriek tomu infikovala juhoafrickým variantom koronavírusu sa potvrdili predchádzajúce vyjadrenia Marice Pirošíkovej, advokátky a dlhoročnej obhájkyne... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


„V súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva možno vyvodiť, že absencia právneho uznania spolužitia párov rovnakého pohlavia nerešpektuje ani ľudskoprávne záväzky Slovenskej republiky. Preto som parlamentu v rámci odpočtu neprijatých opatrení za obdobie rokov 2016-2019 ešte minulý rok odporučila, aby vytvoril právny rámec pre tzv. minimálny štandard uznania spolužitia párov rovnakého pohlavia,“ chváli sa Mária Patakyová.
Ďalšia priorita Patakyovej: transrodoví ľudia

„Okrem toho som sa vo svojej činnosti v posledných rokoch zaoberala aj problematikou tranzície transrodových ľudí a opakovane som upozorňovala na prijatie právnej úpravy, ktorá by dostatočným spôsobom upravila postup tranzície, a v jej rámci ustanovila, aby tranzícia nebola obligatórne podmienená odstránením reprodukčných orgánov,“ upozornila ombudsmanka.

„Ako občianka aj ako verejná ochrankyňa práv vnímam problémy ľudí z komunity LGBTI a som presvedčená, že pre naplnenie principiálnej myšlienky z ústavy i Všeobecnej deklarácie ľudských práv o rovnosti v dôstojnosti i právach všetkých ľudí je potrebné zrealizovať zmeny na legislatívnej úrovni, ale aj v našich každodenných životoch – či už na úradoch, v medziľudských vzťahoch, v rodinách, v školách či na pracoviskách,“ uzavrela svoj príspevok Mária Patakyová.

Fašizmus a stredovek! Klientov Krajníkovej, ktorí mali otvorené prevádzky, odsúdili za paragraf, ktorý neexistuje
Polícia pred nedávnom zatýkala majiteľov prevádzok - klientov Adriany Krajníkovej. Okresný súd v Martine ich odsúdil. Krajníková to štipľavo okomentovala. „Pod vedením ministerstva spravodlivosti fašistky Kolíkovej a kolegyne z hradu, ktorá sa na... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Petra Demková