Odborári avízujú štrajk. Ide o dôchodkový vek
17 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Masové akcie v uliciach proti pripravovaným návrhom v sociálnej legislatíve avízujú odborári. Informoval o tom Emil Machyna, predseda Odborového zväzu Kovo. Brífing sa uskutočnil v žilinskom Dome odborov. Tripartita zasadne na budúci týždeň.



Základná výhrada: Návrh na zrušenie zastropovania dôchodkového veku

„Aktuálne pripravuje vláda opatrenia, ako urobiť celý dôchodkový systém udržateľný. Posilňuje skôr druhý pilier a oslabuje prvý. Pritom celá západná Európa má silný prvý pilier. A doplnkové dôchodkové riešenia v treťom pilieri. Tie dávajú ľuďom väčšiu istotu. U nás majú ľudia menšiu istotu a väčšie riziko. Čo pri ich príjmoch nie je dobré." Vyjadrenie Machynu prináša Pravda.
Odborári prídu s vlastnými návrhmi na zlepšenie sociálnej situácie zamestnancov

„Ak chcú hľadať peniaze, treba jasné transferové oceňovanie, pozrieť sa na konsolidované závierky. Treba zdaniť veľké monopoly, nie zamestnancov. Dnes zamestnanci platia do štátneho rozpočtu cez priame dane viac ako právnické osoby. Vláda sľubovala, že zníži daňovú medzeru, ale opak je pravdou, keďže pripravuje zvýšenie daní," podotkol Machyna, ktorého vyjadrenie priniesla Pravda.

Dlhá pracovná doba ročne zabije 745 000 ľudí
Dlhá pracovná doba sa ročne podpisuje pod státisíce úmrtí. Uviedla to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Táto prvá globálna štúdia svojho druhu ukázala, že v roku 2016 zomrelo v súvislosti s dlhou pracovnou dobou 745 000 ľudí na... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | tasr

Ak ich vláda nevypočuje, pôjdu medzi ľudí

Ak vláda nevypočuje odbory, budú žiadať pomoc od ľudí. A presviedčať ich, aby vyšli do ulíc so silným signálom občianskej spoločnosti. Podľa Machynu musí byť na prvom mieste občan a až za ním je vláda.

"Ak si to ľudia uvedomia, tak aj vláda bude musieť cúvnuť. Odbory bude brať ako partnerov a nie tých, s ktorými iba niečo prerokuje a aj tak si spraví, čo chce," dodal pre portál Pravda Machyna.

Milión eur prispejú Slovensku na likvidáciu munície USA. Pre bezpečnosť
Sumou jeden milión eur prispejú Spojené štáty americké na bezpečnosť Slovenka. Účelom dohody je likvidácia nadbytočných konvenčných zbraní a munície. Na základe dohody majú byť financie využité do konca roka 2023. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová